Biologisch uit de Languedoc | Château de Tholomies

Château de Tholomies ligt op 30 km van Carcassonne in de Languedoc in de omgeving van La Livinière. De geschiedenis van deze omgeving ​​gaat terug tot de Gallo-Romeinse periode. Het landgoed strekt zich uit over een oppervlakte van 65 hectare, waarvan 49 hectare uitsluitend biologisch is beplant met syrah, grenache, cinsault, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, roussane, viognier en mourvèdre. 15 hectare ligt op Minervois La Livinière.

Tholomies wordt vaak vergeleken met een tuin omdat het terrein erg groen is door ondergrondse waterbronnen. De bosrijke gebieden rond de historische abdij zorgen voor een authentieke charme. De wijngaarden liggen op hellingen met een ondergrond van kalksteen en profiteren van de koele lucht uit de bergen.

Minervois La Livinière

Minervois La Livinière ligt tegen de Montagne Noir aan op  40 km van zee. In de omgeving zijn meerdere UNESCO werelderfgoederen zoals het Canal du Midi en de stad Carcassonne. De appellation heeft 350 hectare verspreid over zes dorpen in de Hérault en Aude: La Livinière, Siran, Félines-Minervois, Cesseras, Azillanet en Azille. De hoogte variëreert van 80 tot 300 m met uitzicht op het zonnige zuiden. De opbrengsten mogen niet hoger zijn dan 45 hl/ha. Minervois La Livinière was de eerste Cru van de Languedoc, het werd erkend in 1999.

Château de Tholomies

De abdij van Château de Tholomies is Romeins zoals is gebleken uit de ontdekking van een put in de vatenopslag. Een document uit 977 vermeldt het Domaine de Tolomiano als het eigendom van de burggravin van Narbonne. En nu is Château de Tholomies er nog steeds en maakt mooie wijnen. Tholomies betekent in de Occitaanse taal al het beste, als symbool voor de rijkdom van de wijnen die hier al eeuwenlang worden gemaakt. De druiven van Château de Tholomies worden biologisch geteeld zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

De wijnen in NL

Alle wijnen zijn biologisch.

Château de Tholomies AOP Minervois La Livinière: Een geconcentreerde wijn van syrah, grenache, mourvedre en carignan gebotteld in een stevige Bordeaux fles. Een rijke en aromatische wijn met peper, vanille, veel rood en zwart fruit en zachte rijpe tannines. Deze wijn is op zijn best bij een stevige maaltijd en kan jaren ouderen. Licht gekoeld serveren.

Château de Tholomies AOP Minervois: Een soepele wijn van syrah, grenache en carignan gebotteld in een Bourgogne fles. Een aangenaam fruitige wijn met zijdezachte tannines en een vleugje zoethout. De wijn heeft ook een heerlijke frisheid. De wijn gaat goed samen met gebraden eend, gegrild (lams)vlees en kazen met een pittig karakter zoals Roquefort.

Domaine de Tholomies IGP Pays d’Oc: Een zachte en fruitige chardonnay die alleen op RVS is opgevoed. De wijn heeft wel op zijn lees gelegen dus er is een lichte boterigheid.  Een heerlijk doordrinkbare chardonnay met tropisch fruit en een vleugje vanille.

Domaine de Tholomies IGP Pays d’Oc: Een robuuste én doordrinkbare wijn van cabernet sauvignon en merlot gebotteld in een stevige fles. Deze wijn barst van het zwarte fruit en is soepel van structuur met een vleugje cacao en drop. Genieten!

De wijnen zijn te koop bij de betere wijnhandel en de prijzen liggen grofweg tussen de 10 en 15 Euro.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl