Languedoc | Abbotts & Delauney

In de Languedoc zijn zoveel pareltjes die nog niet heel bekend zijn. Neem nu Abbotts & Delauney. De gepassioneerde Australische Nerida Abbott startte in 1996 in de Zuid-Franse Languedoc met een kleine wijnkelder in het dorpje Marseillette aan de oever van het Canal du Midi. Na enkele jaren pionieren zocht ze samenwerking met Laurent Delaunay, telg van een 5e generatie wijnmakersfamilie uit de Bourgogne. De technische kennis en voorkeur om vooral wijnen te maken met finesse en elegantie bracht A & D al snel een geweldige reputatie. In de Languedoc met zijn rijke wijnbouwgeschiedenis voelt dit huis zich thuis.

Languedoc

Het wijnlandschap in de Languedoc-Roussillon is een ware lappendeken en dat behoeft enige uitleg. Er bestaan zo’n veertig appellations en de aard van de appellations varieert naar aanleiding van de ligging. In het westen van de Languedoc wordt er gewerkt met Atlantische rassen zoals cabernet sauvignon en merlot. Richting de Middellandse Zee wordt er meer grenache, cinsault etc. verbouwd. De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Atlantische rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van o.a. grenache meer tot hun recht.

Hoger gelegen wijngaarden

Abbotts & Delauney zijn befaamd vanwege het gebruik van hun hoger gelegen wijngaarden. De meeste van hun wijnen komen op de markt onder de AOC Languedoc, de Domaines komen van de appellations. Laurent (foto) is vigneron en wijnmaker, hij produceert bijzonder fraaie wijnen waaronder de Fruits et Fleurs Sauvages. Kenmerkend is de herkomst van hoger gelegen wijngaarden in bijvoorbeeld de Aude en Cevennen en de loepzuivere vinificatie. Laurent maakte zijn boutique winery compleet met de aankoop van percelen wijngaard in de Limoux waar hij het Domaine de la Métairie d’Alon vestigde. Hier produceert Laurent op Bourgondische wijze de mooiste chardonnay en pinot noir met een knipoog naar de beroemde en exclusieve terroirs in de Bourgogne. De Le Village chardonnay en pinot noir zijn mineralig, fruitig en zeer elegant. De La Palajo chardonnay kent een verfijning die je verder alleen nog maar ziet bij top witte Bourgogne.

Les Genereux importeert in Nederland A & D. De belangrijkste wijnen voor Les Généreux is de Fruits et Fleurs Sauvages range, wijnen met een fris en aromatisch karakter. In NL vind je acht mono-cepages à raison van € 9,95. Deze wijnen zijn heel populair, vooral de chardonnay en viognier. Qua rood lopen de Pinot Noir de Veilles Vignes Carignan als een trein.

De dochter van Catherine en Laurent Delaunay, Jeanne Delaunay is het sinds vorig jaar het nieuwe gezicht van Abbotts et Delaunay. Zij heeft ervaring in de Bourgogne, – en niet zomaar ergens maar – bij Romanée-Conti waarna ze in Australië werkte. Ze is woonachtig in Beaune, maar is vaak in de Languedoc bij Métairie d’Alon in Limoux, Domaine de la Lause in Monze, Corbières en Domaine du Trésor in Narbonne.

De wijnen van Abbotts & Delauney vind je bij Les Genereux Op die site vind je ook de namen en adressen van de diverse wijnhandelaren die onder de paraplu van Les Genereux werken.

De Fruits et Fleurs Sauvages van Abbotts & Delauney hebben een zeer goede prijs-kwaliteit-verhouding en zijn warm aanbevolen.

 

Charlotte van Zummeren

 

Foto: Laurent Delauney @Abbotts&Delauney


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl