Loire | Chateau de Fesles

Bij de Loire denken de meeste mensen aan vakantie, kastelen en water in de vorm van zee of rivier. Maar de Loirestreek is ook één van Frankrijks grootste wijngebieden en tevens het meest uitgestrekte. De Loire-rivier is maar liefst 1000 km lang, het wijngebied telt 63 appellations en zo’n 57.000 hectares aan wijngaarden. Ter vergelijking: Bordeaux heeft 100.000 ha en 65 appellations en Bourgogne heeft 30.000 ha en 84 appellations. Die 63 appellations van de Loire lopen vanaf Muscadet – het dichtst bij de Atlantische oceaan – tot tegen de Bourgogne en verder naar het zuiden: het minder bekende Saint Pourçain ligt daar. En het is allemaal Loire.

Chateau de Fesles maakt wijn in Anjou en omstreken, grofweg tussen Muscadet en Parijs.  Sinds 2008 is het château in handen van de Helfrich familie van Les Grand Chais de France, die steeds meer wijnchateaux aan het portfolio toevoegt. LGCF wil terroir en klasse in de portefeuille. Voor die tijd is De Fesles in handen geweest van meerdere families. Vooral de familie Boivin heeft veel kwaliteitsimpulsen gebracht. Nu staat LGCF aan het stuur van een innovatief chateau.

Château de Fesles heeft 48 hectares. Op de hellingen bij het Chateau staat 24 hectare chenin blanc bestemd voor de Anjou Blanc, Coteaux du Layon en Bonnezeaux. Op de vlakte staat 18 hectares cabernet franc, deze druif wordt gebruikt Anjou Rouge, Anjou-Village Rouge en Cabernet d’Anjou. Ook heeft De Fesles 2 hectare grolleau voor Rosé d’Anjou.

La Chapelle is het perceel met een goede zuid-westelijke ligging met een terroir van blauwe schalie en quartz met een goed waterdoorlatend terroir wat ook minder gevoelig is voor vorst. De Layon stroomt langs deze wijngaard. Deze rivier geeft de beroemde mist, waar botrytis van houdt. Bonnezeaux bestaat voor de helft uit druiven met boytritis.

De wijnen:

Chateau de Fesles Crémant de Loire La Chapelle: de Loire is een grote producent van mousserende wijnen. Deze crémant is gebotteld in een dikbuikige groene fles en gemaakt van chenin en cabernet franc. Handmatige geoogst en vergist in roestvrijstalen tanks daarna tweede gisting op fles. Basiswijn rijpt op gebruikte barriques en rust nog 24 tot 26 maanden op de fles. Deze crémant heeft aroma’s van citrus, exotisch fruit met bloemige tonen. Elegant en fris met een mooie mousse.

Chateau de Fesles La Chapelle Bio Medialle: de rosé is gemaakt van organisch geteelde grolleau en gamay. Met de hand geoogst, gesorteerd en ontsteelt. Vinificatie op 18 graden in roestvrijstalen tanks. Resultaat is een lichtzoete rosé van 10,5% met veel fruit en een ronde afdronk. Perfecte lunchwijn, wel goed koelen!

Chateau de Fesles La Chapelle Veilles Vignes Anjou Blanc: een gedeelte van de oogst wordt gevinifiëerd op  RVS, het andere gedeelte rijpt gedurende een maand op gebruikte foeders van eikenhout en acacia. De wijn rust op de druivenschilletjes en wordt regelmatig geroerd. Zeer chique wijn met een ronde, zijdeachtige afdronk. Complexe aroma’s met gedroogd fruit, vlierbessen en toast. Trés chique!

Chateau de Fesles La Chapelle Bonnezeaux: in oktober en november worden de overrijpe druiven in verschillende plukbeurten geplukt. De Bonnezeaux bestaat uit chenin blanc mét en zonder boytritis. Iedere keer kijken ze welke er rijp zijn. De druiven worden natuurlijk gedroogd op een bedje van stro zodat het water verdampt en de concentratie van suikers hoger wordt. Na een langzame vergisting transformeert de zeer geconcentreerde most in een goudkleurige wijn. Vervolgens rust de wijn op eiken- en acaciahouten foeders van 400 liter.  Zeer geconcentreerd met aroma’s van gekonfijt fruit (fig, kweepeer, peer). Lichte toast en pepertonen. Een zachte, elegante en aromatische wijn met fijnen zuren. Het alcoholpercentage is 12,5%.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl