De familie Haegelin vind je al generaties lang in Orschwihr; een dorp met zo’n 1000 inwoners op het zuiden van de route des vins in de Elzas. In 1976 was het Bernard Haegelin die begon met het verzelfstandigen van het domaine. Sinds 1992 is de wijngaard in handen van zoon Christian.
Bernard Haegeling heeft 10 hectare grond en maakt sinds 2005 alle wijnen bio-dynamisch (Demeter). Ze maken een briljante range aan wijnen van alle bekende Elzas-rassen zoals gewurztraminer, riesling, pinot gris en pinot noir. De wijngaarden van het landgoed Haegelin Bernard liggen op de heuvels van Pfingstberg en Bollenberg in de gemeente Orschwihr. Orschwihr is een gemeente in de Haut-Rhin in de Elzas, waar veel Grands Crus d’Alsace en Crémant d’Alsace vandaan komt
Even terug
Prachtige landschappen, gastronomie, vakwerkhuizen en wijn, dat is de Elzas in een notendop. De Elzas is een vruchtbare en culinaire streek met een bewogen geschiedenis. De streek wisselde vele malen van nationaliteit. Duitsland en Franrijk gaven het stokje aan elkaar over, maar bepaald niet vrijwillig. Nu wordt er al jaren volop Frans gesproken in de Elzas, maar dat is weleens anders geweest. Naast deze verbrokkelde geschiedenis is er de eeuwenoude wijnbouw, ooit meegekomen met de Romeinen en aan het eind van het eerste millennium tot volle bloei gekomen.
Wijnen uit de Elzas zijn super-aromatisch. Rijk aan geur en smaak en ze springen het glas uit. De wijnen worden gekenmerkt door strakke mineraliteit, structuur en een lange afdronk. De wijnen passen goed bij het eten uit de Elzas – daarover later meer -, maar ook bij de Aziatische keuken. Daarnaast is de Elzasser pinot blanc zowat spreekwoordelijk verbonden met de Nederlandse asperges.
De wijnbouw is een essentieel onderdeel uit van het karakter van de Elzas. Vanaf het einde van het eerste millennium werd er al in menig dorp in de Elzas wijn verbouwd. Tegenwoordig ligt er tussen Strassbourg en Mulhouse een lang lint van wijnstokken. Dit is een zeer populaire Route des Vins die langs alle karakteristieke plaatsjes in de Elzas leidt.
Biologisch
De Elzas kent talloze prachtige dorpjes. Bergheim is zo’n mooi plaatsjes, net als Riquewehr. In deze prachtige plaatsjes vind je vertegenwoordigingen – of zelfs vestigingen – van Hugel, Domaine Weinbach en Dopff, een wijnhuis dat al 450 jaar in het bezit is van de familie Dopff.
Alsace Grand Cru staat voor het hoogste kwaliteitskeurmerk van Alsace wijnen. Grand Cru wijnen komen van de allerbeste wijngaarden uit de Elzas. Deze wijngaarden staan op het beste terroir, vaak op steile hellingen, dat voldoet aan een aantal strenge kwaliteitscriteria. In totaal telt de Alsace 51 Grand Cru’s. Deze kwaliteit proef je terug in de wijnen, die jarenlang bewaard kunnen worden. Het liefst liggend in een kelder die niet te droog en niet te vochtig is bij een temperatuur tussen de 10 en 15°C. Rondom Bergheim liggen bijvoorbeeld de bekende grand cru’s als Kanzlerberg, Altenberg en Kaiserberg. Schoenenbourg (letterlijk: de mooie heuvel) geldt als één van de meest prestigieuze Grand Cru-wijngaarden van de Elzas. Schoenenbourg, ten noorden van Riquewihr, ligt op een steile zuid- en zuidwesthelling op 265 tot 380 meter boven zeeniveau. Deze Grand Cru telt ruim 53 ha, de bekende kwaliteitsproducent Dopff heeft 9 hectares en is daarmee de grootste bezitter. Het terroir omvat keuper, mergel en kalksteen, zandsteen en muschelkalk. Riesling is hét druivenras op de Schoenenbourg. De Grand Gru aanduiding is overigens pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw geïntroduceerd in de Elzas.
Haegelin
De Elzas is hét gebied voor biologische wijnbouw in Europa. Door het grote aantal zonne-uren en weinig neerslag is het gebied ideaal voor biologische wijnbouw. Rot, waartegen vignerons chemische middelen moeten spuiten, komt nauwelijks voor. Daarom zijn ze het ook gewend om wijnen te verbouwen zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dit werkt ook positief door in de kosten. Bij veel producenten is het op het label te zien dat ze biologisch werken door een keurmerk, maar niet bij alle producenten. Om het keurmerk te krijgen is het een hele papierwinkel en daar heeft niet iedereen zin in. Er is één producent, Domaine Haegelin, die zich van niemand wat aan trekt en de meest prachtige bio-dynamische wijnen maakt in Orschwihr. Juist deze eigenheimer met maar 10 hectares heeft wel het Demeter keurmerk. Zo zie je maar weer.
Heagelin pinot noir rosé: een volle en fruitige pinot noir rosé met een prachtige donkerrode kleur.
Haegelin Crémant chardonnay blanc Brut: 100% Chardonnay deels op eiken gerijpt. De lange rijping sur lattes geven deze crémant finesse, persistentie, rondheid en frisheid.
Haegelin Pinot Noir Lieu dit Bollenberg: Piubot noir uit de Elzas wordt steeds meer gewaardeerd en terecht. Deze Pinot Noir van de hellingen van Orschwihr is een wijn van rijkdom en complexiteit, met aroma’s van rood fruit en hints van vanille door de rijping op eikenhouten vaten.
Haegelin Gewürztraminer Bollenberg: Zeer aromatische wijn met krachtige aroma’s. Een kruidige, rijke, fruitige en bloemige wijn. Lekker bij pittige kaas of Aziatische gerechten.
Haegelin Muscat Grand cru Pfingstberg: Deze Muscat is afkomstig van de zuidoostelijke hellingen van de Pfingstberg is geclassificeerd als Grand Cru en komt van de hellingen die zijn verstevigd met muren. Een bloemige, kruidige en complexe wijn met acacia, citrus, anijs en gedroogd fruit.
ChvZ
De wijnen van Bernard Haeglin zijn te koop bij Boutique Wineries
Delen van dit artikel zijn eerder verschenen in Winelife en Strrnmagazine