Crémants | Een perfecte Methode Traditionelle

Als het jaar zo tegen het einde loopt, komt de Ch in de maand. Het is dan champagne wat de klok slaat en menig grootwinkelbedrijf en grootgrutter komt dan met klinkende champagne aanbiedingen. Onwetende zielen kopen dan zo’n fles van een tientje of iets meer. Vaak zijn dit tweede persing producten. Van de mooiste champagnes komt het vocht van druiven die bij wijze van spreken spontaan zijn leeggelopen, zo barstte het van druivensap wat eruit wilde. Bij tweede persing producten wordt de druk opgevoerd om er nog wat vocht uit te persen. Goed, dan heb je wel een product dat het predicaat champagne mag hebben, maar daarmee is ook alles gezegd. Door de extra druk bij het persen van de druifjes is de zuurgraad hoger en het aangename fruit minder, dus genieten… ho maar.

Terwijl er een perfect alternatief is: Crémants. Crémants worden ook gemaakt met een tweede gisting op fles, alleen is de rijping wat korter. 9 maanden i.t.t. 15 maanden. Ook de druivenrassen verschillen. In bijna iedere Franse wijnstreek worden crémants gemaakt en dan vind je de specifieke druivenrassen van de streek terug in de blend. In de Jura bijvoorbeeld trousseau en savagnin, in Bordeaux semillon en in Savoie jacquere, altesse en chasselas. Er zijn acht gebieden in Frankrijk die volgens crémant mogen produceren, dit zijn de Bourgogne, Elzas, Jura, Loire, Bordeaux, Die, Limoux en de Savoie. Crémant de Bourgogne en Crémant de Limoux zijn de bekendste.

Er zijn in Nederland diverse (web)shops gespecialiseerd in mousserende wijnen, maar sinds corona is Nederland een webshop rijker die alleen crémants verkoopt. Het werk in de evenementenbranche van Annette en Mariëlle kwam door corona stil te liggen, en toen wierpen ze zich op hun passie: crémants.

Time to Sparkle heeft een alleraardigste aanbod van ongeveer 20 Crémants uit alle gebieden van Frankrijk inclusief alcoholvrij, sparkling tea en proefpakketten.

Winebusiness.nl proefde de vrolijk uitgedoste Cuvée Francoise Crémat de Limoux. Loepzuiver, knisperfris en met eens strakke mousse. Deze Crémants kosten iets minder dan 20 Euro. Niet te vergelijken met Champagnes die vaak beginnen bij vijfendertig en een vergelijkbaar genieten.
Elke maand van het jaar overigens.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl