Alta Langa & meer | Ettore Germano

Sinds 2011 bestaat er een DOCG voor hoogwaardige mousserende wijnen uit Piemonte gemaakt van chardonnay en pinot noir met een tweede gisting op fles: Alta Langa. Het is niet een heel bekende appellation, maar wel een hele goede. Producent Ettore Germano is gespecialiseerd in Alta Lange. Ettore Germano maakt daarnaast ook vele andere kenmerkende wijnen zoals Barolo’s.

Ettore Germano

De familie Germano zit al vier generaties in de wijnbouw. Overgrootvader Fransesco begon in 1856. In 1964 trouwde kleinzoon Ettore Germano met Rosanna Porro en samen bleven ze de wijngaarden bewerken, waarna ze een aantal percelen land kochten die grenzen aan het landgoed. Dit was het begin van de professionele winery. Ettore en Rosanna konden zich niet voorstellen dat de hectare Prapò op de Cerretta-heuvel een geografische vermelding zou krijgen. Een cru zoals die van de historische Cerretta. Maar in 2009 gebeurde dit toch. Daarvoor, in 1993, begon de familie met het maken van witte wijn. Nu staat Sergio Hermano aan het hoofd van de winery. Zijn Alta Langa en Herzu, DOC Langhe, zijn bijvoorbeeld een begrip in de Langhe en ver daarbuiten. Hij begon met Alta Langa in 2002.

De familie is heel belangrijk voor Sergi Hermano. ‘Barolo is built on families.’ En de kracht Ettoro Germano is dat ze een diepgaande kennis hebben van het terroir en de wijnstokken. ‘Dat is van vader op zoon gegaan.’ Het vermogen om te werken met datgene wat de natuur schenkt en het besef dat nieuwe technologieën en professionele vaardigheden de wijnboer helpen om de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren zonder de natuurlijke gang van zaken uit het oog te verliezen.  Dat is de filosofie van het familiebedrijf. Sergio heeft zijn stempel gedrukt met de Alta Langa mousserende wijnen die 30 maanden sur lattes liggen en altijd vintage zijn. Zijn andere wijnen mogen er ook wezen.

De wijnen

Sergio schenkt eerst de Alta Langa’s. De Extra Brut gevolgd door de Riserva Blancs de Noir van pinot noir met 65 maanden sur lattes. Deze Riserva uit 2016 heeft geen dosage. Een kanjer van een mousserende wijn met veel verfijning en frisheid. Ook de loepzuivere Blancs de blancs uit 2016 vanchardonnay heeft 65 maanden op de lees gelegen. De frisfruitige Rosanna Rosé van 100% nebbiolo heeft 18 maanden sur lattes gelegen. Bij de stille wijnen valt de Langhe Bianco op van nascetta, deze heeft een opvoeding gehad van 10 maanden amfora. Sergio Hermano is ook beroemd vanwege zijn Herzu riesling die is opgevoed op RVS en geen malo heeft gehad. Waarom zou je nog rieslings in Duitsland kopen als je deze hebt geproefd? Ook de Langhe nebbiolo kan bekore vanwege zijn doordrinkbaarheid en fruitigheid. De Barolo Serralunga d’Alba komt van verschillende percelen en is toegankelijk terwijl de Barolo Prapo zwaar, scherp en tannineus is. Sochtends vroeg al openmaken en decanteren. Speciale vermelding verdient de Barola Lanzarito Riserva, deze heeft een aardse ziltheid die zeer aantrekkelijk is.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl