Barbera d’Asti | Marchesi Alfieri

Marchesi Alfieri ligt op het hoogste punt San Martino Alfieri tussen Asti en Alba. Het is een kasteel met een lange geschiedenis en ook bouwtechnisch valt er genoeg te ontdekken. Zo is er ooit een balkon gebouwd zonder een deur ernaartoe. De enige manier waarop je op het balkon kunt komen, is door een raam te klimmen.

Oenoloog Mario Olivero werkt al 25 jaar bij Marchesi Alfieri als wijnmaker. Emanuela, Antonella en Giovanna zijn de 3 dochters van markies Casimiro San Martino di San Germano. Hij is de neef van La Tota. La Tota was de laatste overgebleven naamdrager van Marchesi Alfieri. Zij is ongetrouwd gebleven en liet alles na aan haar gewaardeerde neef Casimiro. Sinds 1990 zijn de drie zussen in charge, zij zijn ook begonnen met het maken van de brand en het verkopen van de wijnen. Marchesi Alfieri telt 150 ha met 22 hectare aan wijngaarden inclusief het schitterende wijnkasteel en gastenverblijven rondom een binnenplaats.

In 1696 begon de bouw van het kasteel. De Italiaanse architect Bertola ontwierp het kasteel in Piemontese barokke stijl. Het kasteel ligt midden in een groot park met eeuwenoude bomen. Voor uitbreiding van het park is in 1820, onder leiding van architect Melano, een weg verplaatst. Toen is dat balkon er gekomen. Het park is een echt wandelpark, ook nu nog.

Het landgoed produceert jaarlijks zo’n 100.000 flessen wijn. In de 14e eeuw was er hier al wijnbouw, vooral de druiven die van de hellingen komen, doen het goed. Hert terroir is zo bijzonder dat het is beloond met een DOCG: Terre Alfieri.

Oogst en vinificatie gebeuren parcellair. Marchesi Alfieri maakt ook een pinot nero en een grignolino. Ook  heeft Marchesi Alfieri zich gespecialiseerd in Metode classico van pinot noir De wijnkelders onder het kasteel zijn aangelegd tussen 1696 en 1703, over geschiedenis gesproken. De bakstenen plafonds van de kelders zijn halfrond, dat zie je veel in Piemonte. In de kelders is er een constante luchtvochtigheid en temperatuur. De wijnen rijpen in vaten van Frans eiken.

De wijnen

Metodo Classico Blanc de Noirs Extra Brut is knisperfris met veel lengte. DOCG Terre Alfieri Costa Quaglia is een stevige jongen met vanille, tannines, bloemigheid en rood fruit. Sansoero DOC grignolino is een lichte en fruitige wijn, goed om mee te beginnen. La Tota is de flagship-wine. Een barbera d’Asti DOCG. Een volle, rijpe en zachte wijn. Alfiera is de DOC Barbera d’Asti Superiore. Een soepele en zachte wijn. 2021 is een fijn, fruitg jaar, maar er zijn ook jaren met meer tannines. Carlo Alfieri DOCG Barbera d’Asti Superiore is een wijn die lang rijpt op foeders. Het huidige jaar is 2015, dat zegt wel wat. Een complex met rijpe donkere kersen en bramen, hints van koffie, cacao en een lichte balsamico-noot. Goede structuur met een zijdezachte tanninetextuur en een lange afdronk. Carlo Alfieri een terroirwijn. Deze wijn komt op de markt wanneer de complexiteit en elegantie isg bereikt.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl