Tenute | Tomasella

Noord-Italië is een aaneenschakeling van wijngebieden. De een is groter dan de ander, de een heeft een betere reputatie dan de andere en sommige hoorden eerst bij andere landen. Grofweg van west naar oost zijn dit Ligurië, Valle d’ Aosta, Lombardije, Piemonte, Alto Adige, Veneto en Friuli. En met die laatste twee komen we snel uit bij Tenute Tomasella, dat op de grens ligt van Veneto en Friuli.  Tomasella brengt het beste van twee wijngebieden samen.

Veneto heeft ongeveer 75.000 hectare wijngaarden en is alom beroemd vanwege de Prosecco en Amarone. Friuli is kleiner met 19.000 ha en maakt vooral wit. Wijnmaken hoort bij Friuli, het grootste gedeelte van de druiventelers in Friuli maakt wijn voor eigen consumptie. Er zijn ook hele grote bedrijven, zoals Puklavec en dan hebben we natuurlijk Tomasella, de winery op de grens met Veneto.

Tomasella heeft 50 hectare met friulano, pinot bianco, merlot, refosco, chardonnay en glera. Het grootste deel van de wijngaarden ligt in Veneto (40 ha), de rest (10 ha) in Friuli. Tomasella produceert ongeveer 120.000 flessen per jaar en heeft diverse ranges. In Nederland importeert Dikkers Wijnimport  de Classic serie, getooid met chique labels. De verschillende wijnen van Tomasella worden onder verschillende DOC’s van beide gebieden gebotteld zoals DOC Friuli en IGT Trevenezie bijvoorbeeld

De familie Tomasella is sinds 1965 eigenaar van de Tenute.  De familie is enthousiast aan de slag gegaan en heeft het bedrijf gemoderniseerd naar de huidige maatstaven. Paolo Tomasella is de huidige eigenaar. Voor Paolo zit duurzaamheid in zijn bloed, hij heeft het bedrijf zodanig aangepast dat Tomasella sinds 2018 het Italiaanse SQNPI certificaat voor duurzaamheid heeft gekregen. En daar is hij heel trots op.

De wijnen

De wijnen van Tomasella zijn stuk voor stuk toegankelijk, vriendelijk en doordrinkbaar. Ze zijn verkrijgbaar in de horeca.

Tomasella Chardonnay: op het palatum appeltaart, meloen en citrusvruchten. Een minerale, strakke en frisse wijn. Dit is een chardonnay zonder houtopvoeding, maar doordat de wijn op zijn druivenschilletjes heeft gelegen, krijg je een romig karakter met een vleugje vanille.

Tomasella Friulano: dit is een zéér aromatische wijn en is te vergelijken met gewurztraminer. Een charmante, goudgele wijn, rijk en vol, met vlierbessen op het palatum. Fluwelige wijn met zachte smaak van amandel. Perfecte combinatie met ovengebakken of gegrilde vis, schaaldieren en romige kaas of pittige Aziatische gerechten.

Tomasella Pinot Grigio Ramato: de schilletjes van de pinot grigio druif zijn heel licht gekleurd. Als de druiven licht geperst worden, krijg de wijn een hele lichte rode kleur. Deze pinot grigio oogt dan ook als een rosé. Blush wordt het ook wel genoemd. Dit is een fijne en elegante wijn met witte perzik en peer, lichte hints van abrikoos en hazelnoot met fijne en goed geïntegreerde zuren. Een romige wijn die je blijft drinken.

Tomasella Pinot Bianco: een elegante en luchtige wijn met verleidelijke bloemengeuren en delicate tonen van peer en gele appel. In de mond aangenaam fris en fruitig met licht kruidige hints. Perfect bij lichte voorgerechten en vis.

Tomasella Merlot: Deze wijn heeft een medium body, is evenwichtig en fluweelzacht. De smaak is vol en fruitig met een goede frisheid, zachtheid en een klein zoetje. Deze wijn zal iedereen bekoren. Uitstekend bij gegrild vlees, groentestoofschotels, pasta met champignons en kaas.

Dikkers Wijnimport importeert de wijnen van Tomasella, deze wijnen zijn verkrijgbaar in de horeca.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl