Garnacha + albillo | El Hombre Bala

Garnacha (tinto) kennen wij in Nederland beter als grenache (noir), maar het gaat hier wel degelijk om een inheemse Spaanse soort. De garnacha heeft zon en warmte nodig, en geeft zwoele, zachte wijnen met redelijk veel alcohol tegenover lage zuren en tannines. Na de phyloxera crisis (begin 20e eeuw in Spanje) werd garnacha de meest aangeplante rode soort in Spanje, met name vanwege zijn genereuze rendementen. Maar de laatste dertig jaar heeft de druif in Spanje terrein verloren, waarbij zijn beperkte rijpingspotentieel de grootste reden lijkt te zijn. Desondanks kent garnacha veel liefhebbers, en is de waardering ervoor toch wel gegroeid, o.a. vanwege het succes van Priorat of de ontdekking van de hoog gelegen oude wijngaarden van Sierra de Gredos.

El Hombre Bala

El hombre Bala is een samenwerkingsverband tussen Uva Felices uit Barcelona en Commando G, waarbij G voor garnacha staat. Uva Felices werkt samen met meerdere gerenommeerde wineries in Spanje om zo tot topproducten op wijngebied te komen. Doel is daarbij om met oude wijnstokken en rassen te werken. Voor El Hombre Bala werken ze dus samen met Comando G in de Sierra de Gredos.  In de D.O. Vinos de Madrid staan in drie verschillende wijngaarden oude stokken garnacha en albillo.

De druiven voor El Hombre Bala Garnacha D.O. Vinos de Madrid komen van wijngaarden die tussen de 50 en 90 jaar oud zijn. Er wordt biodynamisch gewerkt. Het terroir is graniet en de hoogte is 1.000 meter. Door de hoogte zijn er warme dagen en koude nachten. Dat geeft frisheid aan de wijn. De wijnen rijpen in grote eikenhouten foeders. Een overdaad aan hout is namelijk niet goed voor garnacha.

El Hombre Bala is een dieprode, geconcentreerde en soepele wijn met veel fruit en backbone. Soepel en zacht met body en frisheid.

Albillo – de witte El Hombre Bala – is een inheems Spaans druivenras dat je nu vaker ziet, bijvoorbeeld in Ribera del Duero. Ook in de D.O. Madrid staan oude stokken albillo.  El Hombre Bala Albillo komt van zestig jaar oude wijnstokken van 900 tot 1.000 meter boven zeeniveau, vlakbij Sierra de Gredos. Het terroir is graniet en er wordt ook hier biodynamisch gewerkt. Inheems gisten doen het werk en daardoor duurt het proces wel drie weken. De wijn rust zes maanden in Frans eikenhout.

El Hombre Bala Albillo is een vettige witte wijn met veel fruit, vooral sinaasappel komt naar voren. Het is een glas vol sap, uitbundig en fruitig.

Dit initiatief van Uva Felices en Commanda G verdient veel lof. Oude wijnstokken, biodynamisch werken en het potentieel van de streek terugbrengen. De wijnen zijn prachtig.

Best of Wines  verkoopt de wijnen van El Hombre Bala en Commando G. Deze wijnen kosten ongeveer dertig Euro en zijn iedere cent waard.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl