Valpolicella | Tommasi

Tommasi is een naam én een merk. Tommasi maakt al vanaf 1902 fenomenale wijnen in het piepkleine pittoreske dorpje Pedemonte gelegen op slechts een steenworp afstand van de prachtige cultuurstad Verona. Tommasi is een wereldmerk. Zeg je Tommasi, dan zeg je Valpolicella.

Valpolicella

De Italiaanse wijnstreek Valpolicella ligt in Veneto tussen Verona en het Gardameer. Een populaire streek omdat de wijnen aangenaam, soepel en doordrinkbaar zijn. Corvina is de basisdruif voor Valpolicella met een hoge zuurgraad en zachte tannines. De dikke schil beschermt de corvina tegen rot en schimmels, en dat is handig als deze druif gedroogd wordt voor de Amarone. Naast de corvina is de rondinella befaamd voor de aroma’s en molinara. De moilinara wordt vanwege zijn lichte kleur steeds minder gebruikt. Op de heuvels staat corvinone die een mooie paarse kleur heeft en daarom steeds belangrijker wordt. Valpolicella heeft als Unique Selling Point dat ze dezelfde wijn op vier verschillende manieren maakt: Valpolicella, Valpolicella Ripasso, Amarone en Recioto (een zoete wijn). Valpolicella is de gewone wijn. Ripasso fermenteert twee keer, waarbij de tweede keer vergist op de lees van de Amarone. Amarone wordt gemaakt van ingedroogde druiven.

Tommasi

Giacomo Tommasi legde in 1902 de fundamenten voor de legende van vandaag. Vakmanschap en toewijding, daar ging destijds Giacomo voor. En dat doet Tommasi nog steeds. Het huis gebruikt nu de meest moderne technieken.

De wijnen van Tommasi zijn wereldbefaamd. De Amarone della Valpolicella met zijn klassieke label is een symbool van Italiaans vakmanschap op het gebied van wijn. De Valpolicella Classico en de Ripasso zijn ook kenmerkend voor de kwaliteit van het wijnhuis.

Tommasi Viticoltori is toegewijd aan de regio. Duurzaamheid en milieubehoud staan dan ook hoog in het vaandel. Als je wijnen van Tommasi koopt, koop je ook respect voor de aarde.

De wijnen

Winebusiness.nl proefde volgende wijnen

Tommasi Amarone: Alleen de beste druiven komen terecht in de Amarone. Na de oogst wordt de druiven trossen op kleine rekken gehangen in open ruimte, bij droog weer soms ook midden in de wijngaarden. Na enkele maanden zijn de druiven ingedroogd tot wel 50 procent van hun gewicht. De wijn rijpt maar liefst 3 jaar op Sloveense eikenhouten vaten, Sloveens hout geeft een milder effect op de wijn. Een zwoele, volle en zachte wijn met rood fruit, kruiden, en rijpe pruimen. Ook rode kersen, en pruimen.

Tommasi Ripasso Valpolicella: Ripasso Valpolicella gist voor de tweede keer op de druivenvelletjes van de druiven die voor de Amarone wijnen zijn gebruikt. De Tommasi Ripasso Valpolicella wordt niet altijd gemaakt, alleen in de beste jaren. Zo kan Tommasi de kwaliteit generen waar het om bekend is geworden. De wijn rijpt 18 maanden op Sloveens eiken. Op het palatum kruidigheid, rood fruit, rozijnen en pruimen.

Tommasi Valpolicella: Goede producenten maken alleen maar goede wijnen, zo ook Tommasi. Van instap tot premium. Deze ‘instap’ Valpolicella is enorm fruitig en krijgt 2 maanden houtrijping om net genoeg backbone te krijgen. Een frisse en fruitige wijn met kersen en rode bessen. zeg. Het eikenhout geeft deze Italiaanse wijn net dat beetje extra. Heerlijk om zo te drinken of bij lichte maaltijden.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl