Met een handelsoorlog die zich nog aan het ontwikkelen is, wordt het een uitdaging om Amerikaanse wijnen aan de man te brengen. Terwijl de V.S. zulke goede wineries herbergt. Laten we eens kijken naar Californië: de wijnen van Paul Lato.
Wijnstreek Californië
Californië is groot, enorm groot. Qua oppervlakte ongeveer de helft van Europa; 441 mln km² t.o.v. 727 mln. km². Dit staat telt vijf grote wijnstreken, Nothern California Coast, Central California Coast, Southern California, Sierra Nevada en Central Valley en een totaal wijngaard areaal van ruim 250.0000 hectare. Californische wijnproductie maakt 90% van de U.S.A. wijnbouw en -export uit. Een derde van de totale productie van 3,4 miljard flessen wordt geëxporteerd. De grootste afnemers zijn Europa en Canada (sic!). Het totale gebied telt ca. 4.800 wijnhuizen en 6.000 growers, Napa Valley heeft ongeveer 400 wineries, een derde van het totale aantal van Californië.
Als wijnstreek is het de vierde grootste producent ter wereld, na Italië, Frankrijk en Spanje. De eerste wijnstokken werden aan het eind van de 19e eeuw aangeplant. Diverse problemen zoals druivenziektes en de Prohibition hebben een echte doorbraak verlaat, die was pas rond 1970. Niet toevallig vlak na de komst van Robert Mondavi in Napa Valley.
Lato
Paul Lato werd geboren in Polen en begon zijn wijncarrière als sommelier in Toronto. De wens om zijn eigen wijnen te vinifiëren, was er toen toen al. Om ervaring op te doen, liep hij stage bij Jim Clendenen’s Au Bon Climat en Bien Nacido Vineyards. Geïnspireerd door deze ontwikkeling specialiseerde hij zich in Bourgondische en Rhône-druivensoorten en bottelde hij in 2002 zijn eerste eigen wijnen met ongeveer vijfhonderd kisten pinot noir en syrah.
Hij kreeg al vroeg steun van Thomas Keller, voor wiens restaurant French Laundry hij de Modicum bottelt.
Lato koopt druiven van de beste wijngaarden in de Central Valley en selecteert hij voor elke jaargang de beste percelen. In de kelder doet hij zo min mogelijk. Op de website van Lato wordt precies aangegeven waar de wijngaarden zijn, welke druiven en worden verbouwd, wat de klonen zijn en wie de eigenaar is van de wijngaard.
Voor Lato hebben de beste wijnen ter wereld de kenmerken authenticiteit, harmonie en elegantie. Zijn doel is daarom om wijnen te produceren die structuur en balans hebben en ook bij de fijne keuken passen.
Wijncriticus Robert Parker proefde de wijnen van Lato toen deze alleen nog maar een paar vaten pinot noir en syrah had gemaakt. Hij was laaiend enthousiast, op dat moment had Lato nog niet eens een naam voor zijn wijnen. Parker en Lato hebben daarna ieder jaar samen de wijnen geproefd, Parker was de eerste die over de wijnen van Lato schreef. Hij vond het leuk om een onbekende wijnmaker op de kaart te zetten.
In Nederland worden de wijnen geïmporteerd door Best of Wines Zeven wijnen zitten in het portfolio van Best of Wines, voornamelijk pinot noir en chardonnay. Alle wijnen met de naam van de wijngaaard op het label worden hogelijk gewaardeerd door o.a. Parker.
Ma Jolie Peak Ranch Vineyard is een zachte chardonnay die 16 maanden op nieuw Frans eiken heeft gelegen. De wijn is medium-bodied met tropisch fruit zoals perzik en heeft een zachte structuur en een zeer lange afdronk met vuursteen en kruiden. Er zijn slechts 1200 flessen van gemaakt.
Seabiscuit Zotovich Vineyard komt van 18 jaar oude wijnstokken en heeft 17 maanden gerijpt in 57% nieuw Frans eikenhout. Het barst van de cranberry- en braambessen, bloedsinaasappel en tabak. Het is een zwoele wijn met geconcentreerd fruit met een fijne structuur en mooie zuren.
ChvZ