Sherry leent zich maar al te graag voor wijn-spijs pairings en cocktails. Zo ook de zoetste en misschien wel de meest gedronken stijl in Nederland: Pedro Ximénez. Het bouquet van de Sherry die gemaakt wordt met de PX druif is (licht)zoet en doet denken aan gedroogde zuidvruchten zoals rozijnen, vijgen en dadels. Vergezeld met aroma’s van honing, druiven siroop, jam en gekonfijt fruit. In de smaak ook versgemalen koffie, donkere chocolade, cacao, en zoethout.
Hieronder 3 heerlijke cocktailrecepten en wijn-spijs pairings onder elkaar:
Espresso Martini met Pedro Ximénez
De Sherry Espresso Martini combineert de rijke smaak van PX Sherry met de opwekkende kick van verse espresso. Een hedendaagse favoriet die perfect past bij een glamoureus kerstfeest. Drink deze cocktail na het dessert.
Ingrediënten voor 1 cocktail:
– 45 ml PX Sherry
– 30 ml vodka
– 15 ml koffielikeur
– 1 kopje verse espresso
– 2 koffiebonen voor garnering
– IJs
Voeg de PX, de vodka, de koffielikeur, de verse espresso en het ijs toe aan een cocktailshaker. Na even goed shaken is de cocktail klaar om in een mooi glas geschonken te worden. Maak af met 2 koffie bonen voor de gezelligheid en klaar is de perfecte opkikker.
Sherry Sangría met Pedro Ximénez
Geïnspireerd op de traditionele Spaanse Sangría, voegt de Sherry Sangría een feestelijke twist toe aan de kerstviering. Deze verfrissende mix van rode wijn en Sherry met vers fruit is een ware traktatie. Ideaal voor tijdens de kerstbrunch.
Recept voor een liter:
– 750 ml rode wijn
– 120 ml Pedro Ximénez Sherry
– 60 ml brandewijn
– Vers fruit (sinaasappel, citroen, appel)
– 30 ml sinaasappellikeur
Meng de rode wijn, Pedro Ximénez Sherry en brandewijn in een grote kan. Voeg het vers gesneden fruit toe. Laat het mengsel minstens 2 uur in de koelkast intrekken. Voeg vlak voor het serveren de sinaasappellikeur toe. Voor de perfecte belevering, serveer over ijs in wijnglazen.
Pedro Ximénez met kaas
Meer fan van kaas? Pedro Ximénez en kaas zijn een super combinatie. De zoetheid van de wijn is een aanvulling op het zoute van de kaas. Perfecte combinaties zijn daarom ook: cheddar, Parmezaan en blauwe schimmel kaas. Klinkt als smullen, toch? Ben je geen fan van harde kazen? Dan is een brie of camembert ook lekker te combineren. Oneindige cheesy opties dus!