In 2023 werd 85% van de wijngaarden in de Loirestreek beheerd volgens een HVE milieucertificering (Haute Valeur Environnementale) of biologische landbouw, een stijging van 200% sinds 2019. Om de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden, zet de interprofessionele organisatie Interloire een breed scala aan technologische en milieugerichte innovaties in: een hoogresolutiekaart van de wijngaarden, een ultralokaal systeem voor weersmonitoring, de introductie van klimaatbestendige druivenrassen en een programma om de koolstofvoetafdruk te verminderen. Deze concrete maatregelen illustreren het proactieve engagement van de wijnsector in de Loirevallei voor een ecologische transitie.
Vins de Loire: een concreet antwoord op de nieuwe verwachtingen van de consument
De Vins de Loire voeren al meer dan 20 jaar een ambitieuze en meetbare adaptatiestrategie. “Dankzij haar historische inzet voor kennis en milieubehoud beschikt de Loire over duidelijke troeven en over de cruciale succesfactoren om een veerkrachtige en duurzame wijnbouw te realiseren,” benadrukt Sophie Talbot, algemeen directeur van InterLoire. Deze pioniersaanpak vertaalt zich in meerdere concrete initiatieven.
– Een vernieuwende cartografie voor precisiewijnbouw: al in 2000 lanceerde de regio een innovatief project voor de cartografie van specifieke wijngebieden. Vandaag bestrijkt dit 66.000
hectare en zorgt het voor detail op perceelniveau. Deze ultraprecieze cartografie, voor iedereen toegankelijk via het platform E-terroir, stelt producenten in staat hun teeltpraktijken te optimaliseren op basis van de specifieke kenmerken van elk perceel. De verzamelde gegevens maken het mogelijk om onder meer de groeikracht en vroegrijpheid van bodems te identificeren, wat richting geeft aan keuzes inzake aanplant en wijngaardbeheer.
– Technologische hulpmiddelen in dienst van kwaliteit: de regio heeft een reeks innovatieve digitale tools ontwikkeld, waaronder Loire Météo, waarmee wijnproducenten in real time de weersomstandigheden op hun percelen kunnen volgen, tot op de kilometer nauwkeurig. Deze technologie, gecombineerd met de Atlas Agroclimatique (een cartografisch hulpmiddel dat de mogelijke evolutie van agro klimatologische indicatoren in kaart brengt) helpt wijnbouwers hun praktijken aan te passen en vooruit te plannen tot in 2050, in functie van de klimaatverandering.
– Een meetbare milieuverbintenis: de toename van het aantal milieucertificeringen getuigt van deze verbintenis. De stijging van het aantal HVE-gecertificeerde of biologische landbouwgebieden in 2023 komt rechtstreeks tegemoet aan de verwachtingen van de Belgische consument, die bijzonder gevoelig is voor milieubeleid.
– Variëteitsinnovatie en behoud van het erfgoed: de regio investeert aanzienlijk in het onderzoek naar druivensoorten die geschikt zijn voor nieuwe klimatologische omstandigheden. Sinds 2018 behouden 17 conservatoria de genetische diversiteit van bekende druivensoorten zoals chenin (440 accessies1) en sauvignon (404 accessies). Tegelijkertijd werd er in vijf jaar tijd reeds meer dan 100 hectare aan resistente variëteiten aangeplant, wat blijk geeft van een concrete en snelle inzet voor een duurzamere wijnbouw.
– Meting en vermindering van de CO2 – afdruk: vanaf 2025 zal elke wijnbouwer dankzij de invoering van het Wine Pilot-platform zijn CO2 voetafdruk kunnen meten en beheren. Deze pragmatische tool zal het gemakkelijker maken om concrete maatregelen te nemen om de CO2- uitstoot te verminderen en zo tegemoet te komen aan de groeiende bezorgdheid van de consumenten over het milieu.
– Een collectieve en transparante aanpak: al deze initiatieven maken deel uit van het Plan Filière “Loire 2030”, de eerste collectieve strategie van een Franse wijnregio. Deze gemeenschappelijke roadmap garandeert de samenhang van de ondernomen acties en maakt het mogelijk om de geboekte vooruitgang te meten aan de hand van een honderdtal kernindicatoren.
In het kort
– 85% van de oppervlakte heeft in 2023 een HVE-milieucertificering of is biologisch, wat
neerkomt op een toename van 200% van de milieucertificeringen sinds 2019
– Investering in resistente druivensoorten die aangepast zijn aan de klimaatverandering
– Inzet van geavanceerde technologische hulpmiddelen voor precisiewijnbouw
– 60.000 hectare wijngaarden in kaart gebracht
– Lancering van Wine Pilot in 2025 voor het meten van de CO2 – voetafdruk
Bron: pb Vins de Loire