Chique zoet | Quady Winery

Californië en zoete wijn? Geen combinatie die bij de meesten een lampje doet branden. Toch komen er uit Californië fantastische zoete wijnen.

In 1975 verhuisden Andrew en Laurel Quady naar de San Joaquin Valley. Ze wilden terug naar de natuur en Andrew wilde graag een graad in de oenologie behalen. Tot die tijd werkte hij bij een explosievenfabrikant en Andrew was daar klaar mee. Dus het werd wijn. In het begin verbouwden de Quadys zinfandel. Enkele jaren later 1975 ontdekte Andrew een wijngaard met de zeldzame orange muscat. Het echtpaar besloot zoete wijnen te gaan maken. De orange muscat werd de basis van de – nu zeer beroemde – Essensia.

De start van Elysium Black Muscat was een andere mijlpaal.  De druiven zijn afkomstig van een wijngaard die oorspronkelijk werd gebruikt voor miswijn.

Duurzaamheid

Quady is erg gericht op natuur en duurzaamheid. In 2022 werd Quady Winery door de California Sustainable Winegrowing Alliance gecertificeerd als Certified Sustainable Winery. De winery werkt o.a. met Integrated Pest Management (IPM): een duurzame aanpak voor het bestrijden van insecten door diverse middelen te combineren op een manier die economische, gezondheids- en milieurisico’s zoveel mogelijk beperkt. Waar mogelijk worden pesticiden met een lager risico gebruikt en watergebruik wordt geminimaliseerd door middel van druppelirrigatie. Organisch afval van het wijnmaken wordt ter plaatse gecomposteerd en gebruikt in de wijngaarden.

Uilen?

Quady Winery gebruikt uilen om het probleem van gravende wangzakratten – zo heten deze actieve beestjes – in de wijngaarden natuurlijk te bestrijden. Uilenkasten huisvesten deze uilen, zij zijn de natuurlijke vijanden van wangzakratten. In één jaar tijd kan een kerkuilenfamilie wel 3000 wangzakratten opeten.

De Essensia Orange Muscat en Elysium Black Muscat kregen in 2024 het label Certified Sustainable van de California Sustainable Winegrowing Alliance.

Quady

Quady Winery is van Andrew, Laurel, dochter Allison en zoon Herb; zij worden bijgestaan door wijnmaker Darin Peterson. Naast de muscats maakt de winery ook andere dessertwijnen (Port lookalikes) en vermouth. In Nederland zijn deze nog niet te krijgen.

Je kunt met de muscats van Quady drinken als aperitief of bij een dessert, maar zeker ook bij (blauwe) kaas of mixen in een cocktail.

De wijnen:

Electra Moscato Orange Quady: Quady Winery produceerde deze wijn voor het eerst in 1990. Electra wordt gemaakt van de orange muscat en is bedoeld als een frisse, lichte easy to drink dessertwijn. De naam Electra verwijst naar de fruitige tinteling en de bite. Slechts 4,5 %            € 12,45

Electro Moscato Red Quady:  vers rood fruit, bessen en jam; florale toets, fijne zoetheid. De wijn is heerlijk fris, sappig en zeer fruitig met een laag alcoholgehalte, een bite en een lichte sprankeling en slechts 5,5 %   € 12,45

Elysium Black Muscat: bramen, cassis en framboos. Een lichte structuur met fijne zuren.  € 26,10 (ook verkrijgbaar in kleine flesjes van 0,375 l). Kan uiteraard bij desserts, ook heerlijk bij kaas. (15%)

Essensia Orange Muscat: krachtige aroma’s van perziken en sinaasappels . Exotisch, fris en fruitig.  € 26,10 (ook verkrijgbaar in kleine flesjes van 0,375 l). Kan uiteraard bij desserts, ook heerlijk bij blauwe kaas. (15%)

ChvZ

#NIX18
#samenwerking
#ad

De Monnik Dranken importeert de wijnen van Quady. Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl voor een verkoopadres in de buurt.

Foto: @Quady


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl