Prosecco | Tenuta Barbon

Prosecco is een mousserende wijn en daarmee houdt de overeenkomst met champagne op. Prosecco wordt gemaakt volgens de charmat methode met vergisting op tank. De druif is glera. Er worden jaarlijks ruim 600 miljoen flessen prosecco gemaakt en dat is meer dan champagne met ruim 300 miljoen flessen. Het herkomstgebied ligt in Veneto tussen de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene, zo’n zestig kilometer boven Venetië. De wijngaarden van de DOCG Prosecco liggen op steile heuvels en dit gebied is in 2019 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.

Het DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore beslaat 6.000 hectare, een derde van totale areaal, hiervan behoren er 106 tot het topgebied Superiore di Cartizze die jaarlijks meer dan een miljoen flessen produceert. Maar dit terzijde.

Smaak en stijl

Prosecco wordt voornamelijk geproduceerd als spumante (DOCG, bar 3,5 tot 5) of licht mousserende frizzante (DOC, bar 1,0 tot 2,5). Afhankelijk van hun zoetheid worden prosecco’s aangeduid als Brut (tot 12 g restsuiker), extra dry (12-20 g) of dry (20-35 g). Dat is best wel verwarrend, dry is de zoetste variant.

In tegenstelling tot champagne, gewaardeerd om zijn rijke smaak en complexe secundaire aroma’s, hebben de meeste Prosecco-varianten intense primaire aroma’s en zijn bedoeld om fris en licht te smaken. De smaak is beschreven als intens aromatisch en knapperig en doet denken aan gele appel, peer, witte perzik, abrikoos en zelfs lila en acaciabloemen. De neus biedt een geurig boeket, inclusief gouden appels, citrusvruchten en verse planten, afgewisseld met lila en acaciabloemen.

Tenuta Barbon

Tenuta Barbon is een van die namen die niet zo bekend zijn en dat wel hoort te zijn. Barbon maakt namelijk hele goede Prosecco’s.

De wijnbouwtraditie van Barbon begon met grootvader Antonio, geboren in 1898, die als pachtboer werkte voor de familie Liberali in Montebelluna. Antonio’s zoon Lorenzo erfde de passie van zijn vader voor de landbouw en bleef datzelfde land bewerken totdat hem het land te koop werd aangeboden. En dat liet hij zich niet twee keer zeggen.

In 2006 nam Luca, een gepassioneerde oenoloog, de leiding van het bedrijf over en begon hij onderzoek te doen naar de teelt van druivensoorten die het best bij het gebied pasten. Hij herintroduceerde als manzoni bianco en carmenère, maar Prosecco blijft de core business. Barbon werkt natuurvriendelijk en duurzaam.

Decanter

De drie Prosecco’s van Barbon in Nederland hebben alle drie goed gescoord bij Decanter. De drie zijn: Extra Dry (die is juist iets zoeter), de rosé (heerlijk fruitig) en de Millisimato (strak en fruitig).

Vini d’Amigo importeert de prosecco’s van Barbon.

 

ChvZ

Rubriek(en):

RECENTE BERICHTEN

Nebbiolo | Angelo Negro

Kerst | Mis-Wijn

Sergio Herman | Opent Frites Atelier in London

Chateauneuf-du-Pape | Domaine Pégau

Prosecco | Tenuta Barbon

GERELATEERDE BERICHTEN