Nebbiolo | Angelo Negro

Wijnkenners kennen Piemonte maar al te goed. Het is een groot kwaliteitswijngebied dat 44 sub-wijngebieden kent met als bekendste: Barolo, Barbaresco, Monferrato en Roero. Over de Roero en met name Angelo Negro hebben we het in dit artikel

Het wijngebied Roero is een subgebied van Piemonte en ligt ten noorden van het wijnstadje Alba, aan de oever van de rivier de Tanaro. Roero staat bekend om zijn kwaliteitswijnen, vooral de witte Roero Arneis en de rode Roero, die beide een DOCG-status hebben. Het gebied is bekend om zijn zanderige bodem, die gunstig is voor arneis en nebbiolo én voor de productie van veel perziken. In Roero wordt meer fruit verbouwd, maar perziken voeren de boventoon. Op wijngebied blaast de nebbiolo een aardig partijtje mee. De druif is vooral bekend van Barolo en Barbaresco en ook in Roero vervult nebbiolo een belangrijke rol. In Roero worden de wijnen van de nebbiolo lichter en eleganter. Roero heeft slechts 2.400 hectare wijngaarden terwijl  heel Piemonte ongeveer 45.000 hectare telt. Angelo Negro is een van de belangrijkste producenten in Roero.

Roero ligt pal naast Barolo. In Barolo liggen de 2.000 hectare wijngaarden naast elkaar. Er zijn heuvels en hier en daar een plukje bomen, maar het is een aangesloten gebied. Dat maakt Barolo ook kwetsbaar want druivenziektes kunnen zo overslaan naar de buurman. Dit risico is in Roero door de biodiversiteit veel kleiner.

Negro

De familie Negro maakt al wijn sinds 1670; van dit heuglijke feit hebben ze nog handgeschreven documenten in het bezit.  Ze maken op dit moment prachtige wijnen van favorita, arneis, nebbiolo, barbera, bonarda, brachetto en dolcetto. Ze hebben bijna 70 hectares bij het historische familie landgoed Perdaudin in Monteu Roero, de wijngaard San Vittore in Canale en Basarin in Neive. Bij Perdaudin is ook een wijnkelder evenals in Basarin en Serralunga d’Alba, maar de kelder bij Perdaudin, Santa Anna, is de belangrijkste.

Angelo Negro – de naamgever van het wijnhuis – werd in 1909 geboren. In 1946 ging hij wijnen van nebbiolo en barbera onder zijn eigen naam maken.  Tot dat moment werden de druiven verkocht. Angelo Negro is daarom een belangrijke figuur in de geschiedenis van het bedrijf

De hele familie van de huidige generatie werkt in het bedrijf: zoon Gabriele staat aan het hoofd van het wijngaardteam, vader Giovanni werkt naast al zijn andere bezigheden ook graag in de wijngaarden. Zoon Angelo maakt samen met Giovanni de wijn en dochter Emanuela is verantwoordelijk voor de exportmarkt. Zoon Giuseppe richt zich op de Italiaanse markt en Giovanni’s vrouw Maria ontvangt bezoekers in de wijnkelder Santa Anna in Perdaudin. Schoondochter Annalisa is sommelier en veel op reis, want zij doet in binnen- en buitenland alle proeverijen.

San Giorgio

Negro heeft ook nog een restaurant met een schitterend terras. Het restaurant zit een paar minuten rijden van het familiehuis boven op een heuvel. Het hangt van de weersomstandigheden af of het restaurant open is. Als het te warm is of als het teveel regent blijft het gesloten. En als het open is, werkt de familie Negro gewoon mee in de bediening of achter de bar. Het restaurant is een modern klein gebouw waar vanuit je uitkijkt op het mooie landschap van Roero. Negro verkoopt daar de eigen wijnen, maar ook wijnen van collega-producenten uit Roero.

Biologisch: wormenmest

Negro werkt zo schoon mogelijk, ook biologisch. Als er bloemen staan aan het begin van wijnstokken, werkt Negro daar biologisch. Het officiële biologische certificaat vinden ze vooralsnog teveel bureaucratische rompslomp, maar schoon werken is het devies.

Omdat Negro  duurzame wijnbouw met respect voor het gebied zeer belangrijk vindt, werkt Negro met wormenmest en ze telen de wormen zelf. Wijnbouw maakt intensief gebruik van de grond. Wormenmest zorgt voor een goede bodemgezondheid. Deze methode is 100% natuurlijk. Wormenmest is rijk aan enzymen en micro-organismen die essentieel zijn voor de voeding van de bodem. Bovendien maakt het de wijnstokken beter bestand tegen aantasting door insecten en parasieten.

Nebbiolo

De nebbiolo is de belangrijkste druif in Piemonte en Roero. Verder in Italië en de rest van de wereld zie je deze druif niet of nauwelijks. Nebbiolo is afgeleid van nebbia, het Italiaanse woord voor mist. Mist slaat op de ochtendmist. De druif heeft zowel hoge zuren als tannines en geeft een stevige structuur. Daardoor hebben de wijnen een uniek en aards aroma. Truffels, cacao en leer overheersen, daarna komen rood fruit en kersen.

Proeven

Winebusiness.nl noemt hier vanwege de kerstmaand alleen de rode wijnen van nebbiolo.

  • Negro Prachiosso Roero DOCG Een stevige jongen. Deze wijn rust 20 maanden op Franse barriques en minimaal 5 maanden op de fles. Een wijn met rood fruit, een zekere bloemigheid en wat kruidigheid. Een zwoele wijn met structuur en fijne tannines en vanille. € 23,10
  • Negro Roero Riserva San Giorgio: in San Giorgio hebben de Negro’s hun restaurant. De San Giogrio Roero Riserva is een typische wijn Roero nebbiolo. Ruig, stevig en sappig bij de dis met balans en lengte. Koffie en leer, dit is een stevige jongen. Een dijk van een wijn. € 31,75
  • Negro Barbaresco Basarin: Negro maakt ook wijnen in Barbaresco en Barolo. Barbaresco is over het algemeen meer toegankelijk dan Barolo. Deze Negro Barbaresco heeft rood en zwart fruit, diepgang en lengte. Dit is een eetwijn met leer, koffie en tabak. € 33,75
  • Negro Barolo Serralungo d’Alba: een wijn in de categorie fasten your seatbelts. Een stevige jongen van nebbiolo met een lange rijping zoals ze dat in Barola al eeuwen doen. Een serieuze, krachtige en elegante Barolo met in de smaak leer, koffie en tabak, zoals je dat vaker ziet bij nebbiolo. € 42,65
  • Negro Roero Riserva Sudisfa: Voor de Sudisfà worden de beste nebbiolo-druiven geselecteerd van verschillende wijngaarden in Monteu Roero, Santo Stefano Roero en Canale. Deze wijngaarden, met kalkrijke bodems, liggen op een hoogte van 250-280 meter, met hellingen op zuiden en zuid-oosten. De wijn heet aroma’s van rood fruit, vanille en wat groene peper. De Sudisfa veel smaak en structuur. Tannines zijn rond en zacht. De afdronk is warm en lang.
    Een topper uit de Roero! € 46,50

 

Alle genoemde wijnen zijn in Nederland te koop. De prijzen zijn CAP, consumenten adviesprijzen. De prijs in de winkel kan hiervan afwijken.

Angelo Negro maakt fantastische wijnen. Giovanni en zijn familie zijn ware Roero-ambassadeurs.

 

ChvZ

Delen van dit artikel hebben een paar jaar geleden in Winelife gestaan.

#samenwerking

Rubriek(en):

RECENTE BERICHTEN

Nebbiolo | Angelo Negro

Kerst | Mis-Wijn

Sergio Herman | Opent Frites Atelier in London

Chateauneuf-du-Pape | Domaine Pégau

Prosecco | Tenuta Barbon

GERELATEERDE BERICHTEN

Roero | Malvirà