De Monnik Dranken werkt met drie nieuwe huizen in Galicië en die stellen we even aan u voor: Quinta Cousela in Rias Baixas, Pazo Casanova in Ribeiro en Adega Ponte da Boga in Ribeira Sacra. Rias Baixas is bekend bij iedereen, maar Ribeiro en Ribeira Sacra? Een legitieme vraag want Spanje kent 101 D.O.’s en niet velen zullen ze zo kunnen opsommen. Vijf D.O.’s zitten in Galicië, Rias Baixas is de bekendste, Ribeiro en Ribeira Sacra zijn de twee anderen. Monterrei en Valdeorra maken de vijf compleet, maar die komen in dit artikel verder niet aan de orde. Galicië ligt net over de grens met Portugal. Onbekend maakt onbemind zeggen ze weleens. Dat is van toepassing op Ribeiro en Ribeira Sacra, die wijnen moeten in Nederland met een lampje gezocht worden. Rias Baixas is alom vertegenwoordigd. Ourense is de belangrijkste stad in de regio en een bedevaartoord voor katholieke pelgrims als ze toch al in de buurt zijn om Santiago de Compostella te bezoeken. Deze gelovige bezoekers vormen de belangrijkste toeristenstroom.
De D.O. Rías Baixas, opgericht in 1988, is het grootste en veruit bekendste wijngebied in Galicië. Galicië ligt in het noordwesten van Spanje. Het landschap en het klimaat hebben alle kenmerken van een niet-Spaans land: het is namelijk een overwegend groen gebied aan de kust. Rias zijn de diepe, brede fjorden die vanaf de Atlantische Oceaan het land ingaan. De zuidelijkste fjorden worden de Rías Baixas genoemd. In Rías Baixas heb je bijna het hele jaar een extra wolletje nodig en regelmatig een paraplu. Geen typisch Spaans klimaat dus. Er valt jaarlijks 1500 mm regen per m2 – in Nederland is dat 700 tot 900 mm per m2 – en dat is te zien. Alles is groen en overal groeit mos. Binnen en buiten: op de huizen, op de bomen, op de wijnstokken, op alles. Deze extreme regenval zorgt voor nogal wat moeilijkheden bij de druiventeelt, bijvoorbeeld rot, waardoor er streng geselecteerd moet worden tijdens de oogst. Dat is veel arbeid en heeft gevolgen voor de prijs van druiven. Ook zijn de wijngaarden extreem versnipperd: zo’n 3.500 hectaren zijn verspreid over 20.000 (!) plekken en zijn in het bezit van ongeveer 6.500 wijnboeren. Je ziet overal wijnstokken, maar nooit grote wijngaarden. Her en der zie je een paar rijen uitwaaierend over pergola systemen; in Rias Baixas noemen ze die parra’s. Er zijn in totaal slechts 200 wijn producerende en bottelende bodegas (adegas). Voor wit zijn de belangrijkste druivenrassen: albariño, caíño blanco, loureira, treixadura, torrontés en godello. De bodem in Galicië speelt een belangrijke rol in de kwaliteit en het karakter van de wijnen. Het terroir bestaat bijna volledig uit graniet en metamorfe gesteente wat zorgt voor goede drainage en mineraliteit in de wijn. Quinta Couselo maakt hier Valdamor en o Rosal.
De D.O. Ribeiro heeft een lange geschiedenis in het wijn maken. De wijngaarden in dit district werden voor het eerst door de Romeinen aangeplant. Het gebied stond vanaf de Middeleeuwen tot de 18e eeuw gebied bekend om zijn tostado’s, ofwel zoete wijnen gemaakt van zongedroogde druiven, vaak ook bekend als Ribadavia wijn. Deze wijn werd gedronken door pelgrims die op weg naar Santiago door het gebied trokken en de wijn werd ook door diezelfde pelgrims meegenomen naar het thuisland. Met name witte Ribadavia wijn was tijdens de 17e en 18e eeuw zeer populair in Engeland.
De D.O. is teruggekeerd naar zijn oorsprong en naar de inheemse druivensoorten die hem zijn oorspronkelijke roem brachten, zoals de witte treixadura en rode souson. Het klimaat is minder nat dan in de rest van Galicië, 600-800 millimeter per jaar en dat is de helft van de andere D.O.’s. Dit komt omdat de bergruggen beschermen tegen Atlantische invloeden. De regen valt niet in de zomer, maar in het voor- en najaar. Voor wit zijn de belangrijkste druivenrassen: treixadura, torrontés, godello, albariño, loureira, lado palomino, albillo en caíño blanco. Pazo Casanova maakt hier Finca Viñao.
Vergeet de Douro, vergeet de Moezel: Ribeira Sacra slaat alles. De rivier de Sil slingert zich hier door een dal zo smal dat het soms op een canyon lijkt, waarbij men er toch nog in geslaagd is om op de steile hellingen wijnstokken aan te planten. Je rijdt via slingerende wegen door mistige, half verlaten dorpjes. Er zijn twee valleien. In de Valle del Miño is de bodem vergelijkbaar met de graniet gebaseerde bodems die veel voorkomen in het westen van Galicië. De bodem van Valles del Sil is voornamelijk van klei, hoewel de leisteenbodem die te vinden is op de terrassen de kwaliteit van de oorspronkelijke bodem aanzienlijk heeft verbeterd. De witte druvienrassen zijn albariño, godello en branco lexítimo. Voor rood zijn dat mencía, brancellao, merenzao and sousón. Ponte da Boga maakt hier G Godello en de rode Pizarras y Esquistos.
De wijnen uit Galicië zijn bijzonder met een eigen karakter. Laten we eens een kijkje nemen.
Quinta Cousela Valdomar: Deze wijn is gemaakt van 100% albariño en rijpt 6 maanden op de lies voor meer diepgang en structuur. Frisse en intense minerale aroma’s, hint van citrus en appel en delicate florale tonen.
Quinta Cousela o Rosal: Een elegante blend van de aristocratische albariño, de aromatische loureiroen de verfijnde rosal, die samen een onderscheidende wijn met karakter opleveren. Een wijn met opmerkelijke intensiteit, met fris en vers fruit en delicate florale tonen, mooie zuren, aromatische kruiden en mineraliteit.
Pazo Casanova Finca Viñao: Een prachtwijn uit de D.O. Ribeiro: intens, karakteristiek, met verfijning en elegantie. De blend is 85% treixadura, 8% godello, 5% abariño en 2% loureiro. Zeer aromatisch met steenvruchten, fijne zuren met subtiele bloemaroma’s, kruidige tonen, munt, zoethout en mineraliteit.
Ponte da Boga G Godello: Het is een verfijnde frisse stijl godello, een kwaliteitswijn uit Galicië. Na de persing en fermentatie rijpt de wijn voor 5 maanden in roestvrijstalen tanks. Een klein gedeelte fermenteert in Franse eikenhouten vaten. De wijn is vettig met subtiele aroma’s van citrus met peer en zachte kruidigheid met jasmijn.
Ponte da Boga Pizarras y Esquistos: Afkomstig van de San Vitorio wijngaarden, met zijn schistbodems. Langs de steile hellingen van de Miñorivier zie je veelal de veelzijdige druif mencia. De wijn rijpt 4 maanden op Franse eikenhouten vaten. Intense aroma’s van donker fruit, droptonen met in de afdronk een lichte hint van peper en kruidnagel. Koelen doet de wijn goed.
ChvZ