Wijnmaker Gandolini is een opmerkelijk man: hij is geboren in Chili uit Italiaanse ouders en spreekt vloeiend Italiaans, Spaans, Engels en Frans. Hij heeft een titel in Agronomie van Universidad Catolica in Chile, een Masters in Oenologie van Piacenza in Italië en een graad in oenologie aan de universiteit van Bordeaux. Hij werkte ‘as a worker’ bij Château Cos d’Estournel in 1994, Château Pavie in 1994 en 1995, Louis Latour in de Bourgogne in 1995, en bij Robert Mondavi in California in 1996. Als wijnmaker werkte hij bij Doña Paula in Argentina, Viña Vista Mar en Santa Rita in Chile, nu is hij wijnmaker bij GVV Terroirs, dat staat voor Gandolini – zijn eigen wingaard in de Maipo Andes, Ventolera in Leyda waar uitstekende cool climate pinot and sauvignon blancs worden gemaakt, en von Siebenthal Aconcagua waar kwaliteits rode wijnen worden gemaakt van onder andere carmenère.
Maipo Andes
De eerste winery van GVV terroirs waar Stefano me mee naartoe neemt, is het bedrijf wat zijn naam draagt: Viňa Gandolini. Hij maakt hier bijna alleen maar cabernet sauvignon, daarnaast nog een beetje cabernet franc en petit verdot. Snel rijdt hij naar de wijngaard waar hij het terroir kan laten zien. Want terroir, dat is zijn ding. Bij een groot gat in de grond tussen de ranken steekt hij van wal ‘terroirspecialist Pierre Becheler searched for the best soils for cabernet sauvignon. And there are only a few. The Grand Cru areas in Bordeaux, Bolgheri, Coonawarra, Nappa and this place here in Maipo Andes. And only here. Not at the other side of the road. Only here.’ Hij begint in de kuil in de grond te hakken om te laten zien hoeveel stenen de alluviale grond bevat. ‘Ik heb hier drupirrigatie én op een halve meter diepte nog een keer irrigatie in de diepte’.
Hij werkt met high density en lage opbrengsten. Sowieso verkoopt hij 70 % van zijn druiven, de beste houdt hij zelf. In zijn eigen woorden: ‘I have three high-density vineyards with a total of 70 ha. En dan gaat het over de subareas van Maipo, het systeem van Chili is toch wat ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht. ‘They are located in different sub appellations in Maipo Andes, which are: Alto Jahuel in Buin district, Linderos in Buin district and Catemito in San Bernardo district. Maipo Andes met subdistricten staat niet in de eerder gepubliceerde lijst van ProChili, maar hoort daar natuurlijk wel. ‘Furthermore, I have vineyard management control over another 14 ha of vineyards, which are among the oldest Cabernet Sauvignon vines planted in Chile , vines from 1978. Over zijn winery: ‘ I own a winery with a total capacity of 130.000 lts, where vinification is done in small batches to express the full potential and diversity of the terroirs. All the wines are aged in new French oak barrels for a long period 18 – 24 months.’
Bij het proeven van Las 3 Marias – drie wijngaarden, drie Marias – 2011, 2012 en 2013 valt de concentratie en intensiteit vooral op, je proeft hier een kwaliteits cabernet sauvignon met balans en lengte. De wijnen kunnen ook nog jaren ouderen ‘most Chilean can’t get very old’. Gandolini laat de cabernets na de barriquerijping nog jaren op de fles rijpen. Daarna gaan de wijnen voor 70 dollar het circuit in. Maar niet het jaar 2016. Tijdens zijn rondleiding vertelt hij me dat hij al zijn druiven verkocht heeft. Het natte jaar 2016 is niet geschikt voor zijn Las Marias. Gandolini is ook nog lid van de Chileense associatie voor Slow Wine. Nomen is omen in deze, al het werk rondom de wijnen gaat met geduld en het ouderen is het toverwoord. Robert Parker kan e.e.a in ieder geval waarderen, de drie bestaande jaartallen 2011, 2012 en 2013 kregen in de negentig punten van onze Amerikaanse vriend. Los daarvan, cabernet sauvignon is geen gemakkelijke druif om een goede wijn van te maken. Als er één heeft laten zien dat hij de kunst verstaat, is het wel Stefano Gandolini. Verder deze week een vervolg op dit verhaal met Von Siebenthal en Ventolera, twee andere wineries waar Gandolini zijn licht over laat schijnen.
Info: Terroirs van Gandolini