Viňa Ventolera

Op 2 uur rijden van Santiago, op zo’n 12 kilometer afstand van de Pacific Ocean, die volgens Gonzalez alles behalve Pacific is en juist zeer druk en beweeglijk, in de Leyda Valley ligt een ander project van Stefano Gandolini: Ventolera winery. Het asfalt wordt vervangen door zand en een paar kilometer tuffen we op een hobbelig zanderig weggetje totdat we uiteindelijk een windmolen tegenkomen. We zijn gearriveerd bij Ventolera. Sinds 1999 staat op dit Estate van 2000 hectares 160 hectares aangeplant. Gandolini is partner geworden in 2011. Onmiddellijk springt hij in de auto om te rijden naar weer een showpunt van het terroir. Een enorm stuk grond is uitgegraven waaruit het granieten karakter snel blijkt. Gandolini vertelt dat de grond hier miljoenen jaren oud is, maar niet in ieder blok de juiste compositie heeft. Voor zijn eigen wijnen gebruikt hij enkele blokken, de overige verkoopt hij. En dat is 80% van de wijngaarden. Er zijn er niet veel, die dat zullen doen. Maar aan concessies doet Gandolini niet.

Het is hier een echte cool climate met vooral pinot noir en chardonnay en enkele andere Europese rassen. Litoral 2015 sauvignon blanc en pinot noir 2012 zijn de ‘instappers’, maar dat woord doet geen recht aan de enorme kwaliteit van beiden. Je opent het bal met het entrylevel en dat is wat hier gebeurd. Daarnaast maakt Gandolini maakt een hogere versie van sauvignon blanc met de Ventolera 2015; super strak en stuivend en de pinot noir, nog meer fruit en concentratie. De Ventoral Chardonnay 2014 is gelegerd op INOX en een klein gedeelte op acacia oak, een super verfijnde chardonnay. Met de icoon pinot noir Clara de Luna 2011 en de Claro de Allegre 2014 staat de meester op. De SB is van twee blocks, terroir met veel vuursteen, en kan concurreren met de beste Loire producten. De Clara de Luna is elegant met veel kersen, rijpe tannines, en een neus van hier tot Tokyo. Niet voor niets was de Wine Advocate er lyrisch over. Van deze streek en deze winery gaan we nog veel horen.

Gandolini is ook nog partner van een winery in Argentinië – Aguayo. Ieder jaar heeft hij met zijn wineries in verschillende gebieden drie krankzinnige drukke maanden, want zo lang duurt de oogst in Chili. Van maart tot en met mei. Dat weerhield hem niet om journalisten uitgebreid te ontvangen. Van Gandolini is op dit moment alleen nog maar Von Siebenthal in Nederland te verkrijgen, het bedrijf waar hij consultant is. De andere helaas nog niet. Wie zet de stap? Want van Gandolini gaan we nog heel veel horen.

SB Ventolera Cerro Alegre 2014: Rijk, weelderig en stuivend. Combineert het beste van Sancerre en Nieuw Zeeland.
SB Ventolera Litoral 2013: Strak en elegant, beetje rokerig, krudig, citrus en body.
PN Ventolera Litoral 2012: zijdezachte tannnes, rijp rood fruit, mooie zuren. Lange afdronk.
PN Ventolera 2014: Fruitig, licht drogend, backbone en body.
CH Ventolera 2914: INOX en acacia hout. Bloemig en tropisch. Lange finish.
PN-S Ventolera pinot noir en syrah: boeiende blend. Het balans al merkbaar in de neus. Zachte, rijpe tannines. Fruit van de pinot en de kracht van de syrah. Biedt het beste van beiden.
SB Ventolera 2015: Jong heeft deze wijn hoge zuren. Gun ‘m wat rust.
S Ventolera syrah 2013: Fruitig, licht pepertje, zachte tannines. Mooie zuren. Een plaatje van een syrah.
PN Ventolera Claro de Luna 2012: Balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Is anno 2016 goed op dronk. Super!

Meer info: Ventolera


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl