Van Volxem van Roman Niewodniczanski

‘De bijzonderheid van deze Lage, valt te vergelijken met Le Montrachet in de Bourgogne. Ik durf zo te stellen dat de Scharfhofberger in Wiltingen het meest exclusieve gebied is van geheel Duitsland’. Aan het woord is Roman Niewodniczanski, sinds 1999 eigenaar van Saar winery Van Volxem. Een lange man met een chique gezicht en een paardenstaart. Zijn familie zit al generaties lang in de Bitburger brouwerij, hij is in de wijn gegaan. Overal op de wereld had hij zich in kunnen kopen, maar hij koos voor de Saar.
Roman vervolgt ‘Duitse wijnen hebben de toekomst, de klimaatverandering is alleen maar gunstig voor ons. Duitse wijnen hebben nog rek’. Hij laat een schriftje zien met alle klimaatgegevens van de laatste honderd jaar van het wijngoed Van Volxem. Keurig bijgehouden door de toenmalige eigenaar. ‘De temperatuur is warmer geworden en het aantal oechsle in de wijn gestegen. In 1946 was er maar 48 oechsle! Maar die toename is de kwaliteit ten goede gekomen. De Saar is het mooiste wijngebied ter wereld. We hebben hier terroir, hellingen en de absolute ster van deze wijnstreek: Egon Müller!’.

De vereniging van Moesel wijn heeft een aantal buitenlandse journalisten uitgenodigd voor een breedte proeverij van Scharzhofberger wijnen. Een kijkje bij twee wineries hoort daarbij. Eerst Van Volxem en daarna op bezoek bij Egon Müller. De laatste is beroemd en blijkbaar is het een bijzondere eer om door deze man ontvangen te worden. Heel verlegen staat hij de groep te woord, verre van arrogant. De prijzen van zijn wijnen kunnen op veilingen oplopen tot vijf duizend Euro per fles. En er wordt om gevochten. Müller vertelt dat hij onlangs voor het eerst nieuwe barrels heeft gekocht, daarvoor gebruikte hij oude. Het zijn barrels van 1000 liter en ze worden ‘oud’ gemaakt. Riesling en nieuw hout is nu eenmaal geen goede combinatie. ‘De beste Moezelwijnen komen uit de Saar, dit gebied is uniek!’, verkondigt ook hij. Egon trekt een fles Scharzhofberg 1988 spätlese open. ‘Deze wijn heeft 20 jaar tijd nodig om uit te balanceren’. Het resultaat: een wijn met vettigheid, de kenmerkende Saar mineraliteit én diepgang. Müller is blij met de klimaatverandering ‘we hebben baat bij de warme temperaturen. Vroeger waren sommige jaren een ramp en dat is nu voorbij’.
Hij maakt even duidelijk dat we een gelimiteerd aantal minuten bij hem op bezoek zijn en haalt vervolgens uit de kelder een 1976 Scharzhofberger Auslese. Hierin zit wat minder fruit en citrus maar opvallend is de toon van yoghurt, banaan en perzik met de vettigheid. Een glas waar je moeilijk vanaf blijft, ongelofelijk hoe deze wijnen zich ontwikkelen.

Terug bij Van Volxem is de breedte proeverij op een lange tafel uitgestald. De dertig flessen die er staan van zes producenten vertegenwoordigen alle wijnen van de Scharzhofberg. De Saar ligt meer open dan de andere Moezelgebieden, die beschermd worden door de bergen. De wijnen hebben dardoor meer frisheid en een hogere zuurgraad. Het terroir van de Scharzhofberg bestaat uit voornamelijk leisteen en dat geeft de wijnen veel mineraliteit mee. Op tafel staan de wijnen van Van Volxem, Egon Müller, Vereinigte Hospitien, Beschoflichte Weingüter, Reichsgraf von Kesselstatt en Peters. Dan heb je dus ook zo ongeveer alle producenten van de Scharzhofberg. Het jaar 2007 stond op tafel en bij alle wijnen viel de mineralteit op én de fijne zuren. Er is altijd een wijnbedrijf dat uit het groter geheel opvalt en in dit geval was dat Peters. De wijnen van dit wijnbedrijf bleven langer hangen. De Scharzhofberger riesling spätlese trocken 2007 was nu al memorabel door zijn diepgang en mineraliteit, terwijl de 2003 Scharzhofberger riesling auslese met een alcoholpercentage van 8.5% dezelfde kwaliteitscomponenten had, maar nog jaren kan liggen. De labels van Peters zijn moderner dan de overige zeer klassieke labels en de wijnen zijn ook meer aansprekend, hoewel daarover uiteraard te discussiëren valt. Ze hebben ook nog een paar hippe wijnen op de markt gebracht. Standgut, een combinatie van riesling met weissburgunder en Grau & Weiss, pinot gris met weissburgunder. Trendy labels en flessen met eenschroefdop. Het bedrijf gaat mee met zijn tijd.
“Een eeuw geleden waren Duitse wijnen de duurste ter wereld’, herinnert Roman Niewodniczanski ons aan voorbije tijden. De Scharzhofberger wijnen doen met hun kwaliteit daaraan denken.

Charlotte van Zummeren

Dit artikel is gemaakt in 2008, omdat Van Volxem sinds kort in de stal zit van wijnimport Bart plaatsen we op veler verzoek het artikel nogmaals.


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl