JP Gandon Lanson

Lanson:  een eerbiedwaardig huis

 

gandon‘Het is inderdaad wel zo dat we sinds de overname in 2007 door de Boizel Chanoine Champagne (BCC) Group geleid door Bruno Paillard and Philippe Baijot aan geloofwaardigheid hebben gewonnen. Het is nu makkelijker voor ons om contracten met Premier en Grand Cru growers te sluiten’. Aan het woord is Jean Paul Gandon, chef de cave van Lanson. Dit champagne huis heeft onrustige jaren doorgemaakt met overname na overname. Sinds de komst van Bruno Paillard en Philippe Baijot is de rust wedergekeerd.

 

Champagneschrijver Gert Crum ‘Lanson was vroeger een hit in Nederland, maar door al de onrust is het teruggezakt. Wie weet komt het weer terug’. Lanson is overigens nog steeds een bestseller in Frankrijk, Groot Brittanië en Noord-Scandinavië.

 

Het merk

Jean Paul Gandon ‘ik werk al 25 jaar voor Lanson’ is met exportdirecteur Emmanuel Gantet naar Nederland afgereisd om samen met Joke Holster van Intercaves/Vos & Partners het merk onder het licht te houden bij klanten en persrelaties. Gandon en Gantet zijn keurige heren op stand. Bedachtzaam en diplomatiek. Vorig jaar nog vierde het merk zijn 250e verjaardag. Gandon: ‘voor die gelegenheid hebben we de Extra Age gemaakt, een cuvée opgebouwd uit het jaar 1999, 2001 en 2003’. Hét kenmerk van Lanson is het niet uitvoeren van de malolactische gisting. Extra Age is een vrij ronde wijn, waarbij je toch kunt vermoeden dat er iets van malo is toegepast.. ‘mais non, absolutement non’. Nu ja, dat is duidelijk genoeg. Toch heeft zowel de Extra Age als de fantastische rosé meer soepelheid dan de andere wat strakkere champagnes. Het zijn overigens wel champagnes die, juist door de zuren, gastronomisch inzetbaar zijn.

 

Chef’s Table: op de tast

cheftableVandaag is het dé gelegenheid om dat te testen, omdat Joke Hoster van Vos & Partners het gezelschap heeft meegenomen naar Chef’s Table in Amsterdam Noord. Op de tast, want het mistte zo erg dat winebusiness.nl de hand aan de vangrail moest houden (sic!) om veilig de bestemming te bereiken. De chefs van Chef’s Table maakten een excellent menu om te combineren met de gastronomische champagnes van Lanson. De aftrap was met het ‘huismerk’: de Black label ‘80% of our sales is the Black Label’, vertelt export directeur Gantet. ‘Het label bestaat al sinds 1937 en de achtergrond van het label was eerst rood’. De pinot noir komt uit Montagne de Reims en Côte de Bar, de chardonnay uit Village de Trepaille en Villers Marmery en de Meunier uit de Marne. Bij het Black Label is traditiegetrouw de pinot noir dominant. De neus is romig en belegen, beetje gistig, hoog zuur, met een  lichte vettige structuur en mooie fonkelende mousse. Door de hoge zuren niet een gemakkelijke wijn voor beginners.

 

De jaren in champagne lopen zeer uiteen door het klimaat. Om de regelmaat in de wijn te behouden gebruiken ze de ‘vin de reserve’ voor de continuïteit. Kan oplopen tot 15 of 30% van de wijn. In 2003 was het percentage ‘vin de reserve’ zelf 35% omdat het zo’n warm jaar was.

 

‘Fraicheur, fruit, kracht, zijn de elementen van onze champagnes’, legt Gandon uit. ‘Door het niet toepassen van de malolactische gisting is het fruit en de frisheid optimaal gegarandeerd en de aciditeit komt op deze manier twee keer zo heftig over’. En: ‘Daarnaast streven we naar intense aroma’s en behoudt de champagne haar puurheid door de mineraliteit.’

 

Rosé

lanson-brut-rose-nv‘Sinds eind vijftiger jaren maakt Lanson rose champagne ‘deze champagne willen we maken met  subtiel elegant fruit, dus we assembleren met rode wijn, geen saignee.’ De vin de reserve is voor de rosé altijd hoog. In dit geval 35% vooral om de wijn te stabiliseren, want voor rosé is de kleur en complexiteit erg belangrijk. De rode wijn is uit 2006 en 2007. De pinot meunier en pinot noir komen uit Bouzy Ricey (zit tegen de Bourgogne aan) en Côtes de Bar. Dit gebied die gespecialiseerd is het maken van (deze) rode wijn. Geen overdreven fruit, want dat is niet de stijl Lanson.

 

Brut extra Age

Deze wijn heeft een mooi zachte structuur en bestaat uit 60 % pinot noir en 40 % chardonnay uit grand cru en premier cru wijngaarden. Het is een wijn met diepgang, structuur, rondeur, lichte vettige structuur. Is mooi licht gelig van kleur, enigszins romig, , ingepakt door het fruit. Opmerkelijke lengte. Voor wat betreft het label: De zoon van de oprichter was een Maltezer ridder. En ze zijn Royal sinds 1919. En: de degorgement datum staat op de fles, Lanson is een van de weinige grote merken die dat doet. 

 

Noble cuvee 1998 Blanc de Blancs

Gantet: ‘Britisch airways schenkt deze in eerste klas’ en verder is de wijn alleen duty free en in de horeca te verkrijgen. Opvallende zuren in de afdronk, prachtig zwoel, heerlijk aroma, zuur is ingepakt. De wijn bestaat uit alleen grand cru uit de Cotes de Blanc. Uit vijf verschillende dorpen waaronder  Avize, Oger, Cremant, en Mesnil-sur-Oger. Expressie, karakter, mooie lengte, dikte, romig met fraicheur en elegantie. Een vrouwelijke wijn, geen krachtpatser maar geeft bij iedere slok een nieuw elan.

 

Noble cuvee brut 1998 

Deze prestige Cuvée werd door Lanson voor het eerst gelanceerd in 1979. (De Blanc de Blancs verscheen in 1983 voor de eerste keer). De cuvee bestaat uit 30% pinot noir en de rest chardonnay Allemaal uit grand cru-wijngaarden. Prachtig pallet, lange afdronk. Expressie met finesse. De pinot noir neemt de elegantie op zijn schouders en begeleidt hem. Mooie mineraliteit, fijn. De chardonnay komt uit Verzenay. Gandon vertelt ‘In 1998 hadden we veel regen, maar in augustus gelukkig een echte zomer met een hittegolf. Een apart jaar. Tijdens de oogst was het weer gelukkig vrij rustig en kon 1998 toch een millesime worden.’

 

Brut vintage 1999

Deze Gold label-vintage is ontworpen door Victor Lanson  bedoeld om te kunnen schenken tijdens de jagers- lunches. Daarom moest het een genereuze en krachtige wijn zijn met een potentieel om te ouderen. Vroeger heette het Rouge Label. We proeven vandaag dan ook de1976 met een Rouge Label. Deze 1999 heeft een totaal andere stijl dan 1998. Meer klassiek. Maximum expressie, en genereus.Half pinot noir en half chardonnay. Zeer rijk en genereus, zoete indruk, rijp fruit, zachte rijpe peer.

 

Demi sec ivory label

Dit label is een gewone Brut waar aan een extra dosage is toegevoegd. Een after dinner wijn. Mild, aromatisch, suiker geeft extra aroma’s. Als je er niet van houdt is het een beetje saai. Suiker is mooi opgenomen. Die molligheid willen ze juist oproepen en dat is goed gelukt.

 

Het menu

chefJeffrey Verwey werkte tot 2005 bij Lute en is nu dit sympathieke restaurant in Noord begonnen ‘de stad is dichtbij en er komen verderop honderden dure appartementen. De loop komt er wel in.’ Het restaurant is doordeweeks open voor lunch en diner, Er wordt gewerkt met 1 menu. In het weekend open voor groepen (op afspraak).

 

Bij het voorgerecht van saku tonijn, pompoen, gel van limoengras en lavendel mayonaise drinken we de 1976 Lanson Vintage. Het jaar 1976 was een heel rijp jaar. In dit geval meer chardonnay dan pinot noir. Een zeer zwoele wijn met witte truffel en perzik. Halleluja! Tonijn was wellicht een beetje ‘eenvoudig’ was smaak. De wijn kan meer uitdaging hebben.

 

De Vintage 1998 wordt geschonken bij op de huid gebakken zeebaars met snijboontjes, een jus van brood en rode wijnazijn en roerei. 1988 was een klassiek jaar. Oogst was vroeg, begin september. De koude nachten in de zomer zijn synoniem voor delicate aromas en prachtige zuren. Alles is in het werk gesteld om 1998 een mooi jaar te laten zijn. Prettige zuren, zachte aanzet, prachtige bruintint. Prima combinatie, alhoewel de vintage 1976 zich hierbij ook van een goede kant liet zien.

 

Gantet: ‘Vincent Lanson dronk twee flessen champagne per dag. Dat is 75. 000  flessen in zijn hele leven. Hij stierf in 1979, op 89 jarige leeftijd’. Zo zie je maar, met wijn en goede genen word je oud!

 

Bij de rundersucade en runderwang met groene asperges en gerookte botermousseline kwam de Vintage 1990 ter tafel, 1990 was een prachtig jaar. Erg warm, maar ook droog, de stokken hadden gelukkig geen stress. De oogst was vroeg; op 8 september. Prachtig rijp en mooie balans van zoet en zuur. Een prachtige afsluiter.

 

Tot slot

Champagnes bij maaltijden drinken, doen Nederlanders praktisch niet. Lanson laat zien dat we het juist méér moeten gaan doen. Het zijn prachtwijnen met als persoonlijke favoriet de Vintage 1976, dan zie je wat ‘ouderen’ bij non-malo wijnen doet. Om met Tom Stevenson te spreken; ‘non-malo is the style of the future’ en nu moet de rest van Nederland daar nog achter komen.

 

Tekst: Charlotte van Zummeren
Proefnotities: Janna Rijpma


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl