Chianti Rufina

Chianti Rufina: een kleine topper in Toscane

 

germany 007Voor de vijfde keer organiseerde het Consorzio Chianti Rufina een sneak preview van de Chianti Rufina wijnen. Onder voorzitterschap van Italiaanse wijnexpert en Decanter journalist Ian d’Agata proefde het internationaal journaille twee dagen in Florence.  Chianti Rufina, what’s that, zou een reactie kunnen zijn? Dit gebied is echter al een DOCG sinds 1984. De geschiedenis van Rufina gaat nog veel langer terug tot aan het begin van de 15e eeuw. Het is een relatief klein gebied met maar 750 aangeplante hectares en ruim twintig producenten.

 

Klein maar fijn, want het in het noorden van Chianti gelegen gebied herbergt een ongelofelijk arsenaal aan stijlen door diverse microklimaten en bodemstructuren.
Het gebied Rufina, vernoemd naar de hoofdplaats van de regio, ligt ten noordoosten van Florence. Het klimaat is veel koeler dan het meer bekendere Chianti Classico, het wijngebied  dat zich hoofdzakelijk uitstrekt tussen Florence en Sienna. In Chianti Rufina liggen de wijngaarden  hoger, tussen 300 en 700 meter. Hierdoor krijgen de druiven een zekere mineraliteit en frisheid, zogezegd een jeugdige elegantie. Kortgezegd draait het bij Rufina om puurheid, fruit en natuurlijke aciditeit.

 

Sneak Preview

Tijdens de proeverij werden wijnen geproefd waarvan de wijngaarden rond de steden Dicomano, Londa, Pelago, Pontassive en Rufina liggen. Het Consorzio organiseerde vorig jaar voor het eerst een proeverij samen met pinot noir wijnen uit Frankrijk. Dit jaar stonden, ook voor het eerst op Italiaanse bodem, een zevental pinot noir wijnen uit Canada op tafel. Zowel de sangiovese als de pinot noir hebben weinig kleur. Rood fruit heeft bij beiden een belangrijke rol in neus en smaak en beiden hebben een vrij hoge zuurgraad. Dit leverde tijdens de proeverij een interessant vergelijk op in kleur, smaak, concentratie en alcohol. Let wel: 14 -14,5% bij Sangiovese Rufina en 11-13% bij de pinot noirs Niagara,Canada.

 

De Azienda Vinicola Le Coste Riserva 2008

Eigendom van de familie Grati. De wijn lag 1,5  jaar op grote eiken vaten en daarna 6 maanden in kleine Franse en Amerikaanse vaten. Robijn van kleur. Frisse geur van blozende kersen, maar ook prachtige grapefruit-frisheid. Zeer oorspronkelijk en authentiek. Eigen signature. Proeft zoals een wijn moet smaken. Naar druiven! Eerlijk, oprecht, helder, en sappig.

 

Marchesi de Frescobaldi Castello di Nipozzano Riserva 2008

Een van de oudste wijnhuizen in Italie. Eigendom van de Frescobaldi familie, die al 30 generaties lang wijn maakt. De wijngaarden liggen tussen de 300-450 meter hoogte. Twee jaar op Frans (1 en 2 jaar oud) barrique. De wijn: Ronde vlezige complexe wijn. Aantrekkelijk rood fruit, geurend naar  frambozen. Weelderige smaak. Geconcentreerd op de millimeter. Supersap. Creamy afdronk en veel lengte

 

Podere Il Pozzo Riserva 2008

Dit kleine wijnbedrijf eigendom van Gianfranco Caselli en zijn vrouw Letizia Bellini, ligt pal boven de stad Rufina. De wijngaarden liggen op 300 meter hoogte. Deze riserva-wijn is een blend van 80% sangiovese, 10% colorino en canaiolo nero, 5% merlot en 5% cabernet sauvignon. Opgevoed in grote eiken vaten en 15% in kleine franse barrique’s voor twee jaar.

De geur is aards, de kleur intens, veel concentratie en sap. Beetje droog. Hoge acciditeit, kleine bitter. Een wijn met veel grip. In eerste instantie gesloten , streng maar rechtvaardig. Na enige tijd opent de wijn.

 

Fattoria Il Lago Riserva 2008

Dit bedrijf ligt in Dicomano, een van de koelste gebieden, wat zorgt voor lichte en elegante wijnen. De wijn ligt 14 maanden op Frans barrique(1,2 en 3 jaar oud). De wijn is licht rood van kleur, jonge bloesem, zeer charmante pure sangiovese, tikje witte peper en aards en een elegante vanille. Zoete tannines

 

Fattoria Lavacchio Cedro Riserva 2008

Haar geschiedenis gaat terug naar 1700. Nu eigendom van de broertjes Lottero uit Genua. Het vnl biologisch gerunde bedrijf staat boven op de 450 meter hoge heuvel van Montefiesole. Gedeeltelijk Frans barrique voor 18 maanden en nogmaals 18 maanden in grote fusten. De wijn is op dit moment zeer hout gedomineerd. Hierdoor komt het fruit enigszins op de achtergrond te staan. Veel extract, (te) diep van  kleur, tannineus. Te jong.  Een a-typische Rufina stijl.

 

Azienda Agricola Frascole Riserva 2008

Het wijnbedrijf ligt in het noorden van de Chianti Rufina en kijkt uit over de stad Dicomano. Het gebouw stamt nog uit de Romeinse tijd. Toch is het huidige wijnbedrijf nog maar sinds de jaren negentig bezig. Vanaf 1999 volledig organic. De reserva  fermenteert is de typische trunco-conical houten vaten. De wijn heeft een mooie fraicheur, hint van orange en limoen, beetje peperig, zwoel, volle gulle wijn. Prachtige balans. Super lengte. Indrukwekkend.

Canadese Pinot Noir uit Niagara

Mottiar Beamsville Bench Malivoir Pinot noir 2009

Stevig neus, stijl tussen klassiek en nieuwe wereld, lichte kruidigheid, mooie structuur, klein zoetje, aantrekkelijk tannine, romige afdronk. Zeer verleiderlijk.

Estate Beamsville Bench Cave Spring cellars Pinot noir 2009

Lichte kleur, spatburgunder-type. Zoete aanzet, mooie frisse zuren, vrolijk fruit

Gravity Twenty Mile Bench Flat Rock Cellars pinot noir 2009

Zoete aanzet, abrikoos, beetje onevenwichtig, nieuwe wereld stijl.

Twenty Mile Bench Flat Rock Cellars pinot noir reserve 2009

Aantrekkelijk, mooi rood fruit, creamy, notig, vanille, prachtige balans, aantrekkelijke neus.

County Prince Edward County Norman Hardie Pinot noir 2009

Rustieke neus, licht rode kleur, veel zoet, marmelade, beetje kruidigheid, niet al te lange afdronk

‘L’ Ontario Norman Hardie pinot noir 2009

gesloten neus, mooie doorzichtig rode bessen kleur, zoete aanzet, intens en mooie fruitdikte redelijke lengte.

 

Tot slot 

germany 006kleinResumerend zijn de wijnen van Chianti Rufina een revelatie. Het is goed om te weten dat zo’n relatief onbekende DOCG zulke mooie, elegante wijnen kan maken. Een uitstekend idee van het Consorzio om dit onder de aandacht van de wijnpers te brengen. Voor wat betreft de pinot noirs uit Canada: de wijnen van Malivoir en Flat Rock reserve vielen op doordat beide huizen de pinot noir op een meesterlijke wijze weten te vertalen en ze een eigen Canadese signature mee te geven.  De overige wijnen zijn niet van een kwaliteit om gillend van vreugde te deur uit te rennen. Comparative tastings zijn altijd een uitdaging en interessant om te doen, het Consorzio had daarom de tasting beter blind kunnen doen. Dan kunnen de proevers het proefgeheugen laten spreken en zo de kwaliteit van Rufina benadrukken. Met de  – te – uitgebreide rol van de dagvoorzitter Ian d’Agata werd de angel uit de tasting gehaald.

Janna Rijpma/Charlotte van Zummeren

 

 

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl