Anselmann

Weingut Anselmann

 

germany 032kleinIn één van de boeken van Baantjer’s De Cock, met c o c k,  speelt de ‘hampelmann’ een grote rol bij de ontknoping van een misdrijf. Hampelmann, harlekijn, is een woord dat je bijblijft. En de naam Anselmann lijkt daar op. Toch is Weingut Anselmann uit de Pfalz heel iets anders dan een harlekijn. ‘We are a family business’, vertelt Ralf Anselmann meteen. Winebusiness.nl ontmoette hem al eerder tijdens de Mundus Vini competitie in Neustadt. Ralf is net terug van diverse afspraken in Spanje en is pas een paar uur geleden thuis gearriveerd.

 

Vanmiddag staan er weer diverse andere afspraken op het programma. ‘a busy life’. Broer Gerd is vooral actief op de wijngaarden en zus Ruth zit in het management. Ralf en Gerd zijn landbouwkundig ingenieurs en Ruth heeft een business opleiding.

 

Geschiedenis

Weingut Anselmann is meer dan 450 jaar actief in het maken van kwaliteitswijnen. In 1559 bottelde de familie al de eerste wijnen onder eigen naam en voorzien van het familiewapen. Nu zijn Gerd, Ralf ‘I hope one of my three children will go into the business’ en zus Ruth actief in het bedrijf. Ze hebben 120 hectares ‘we even have 7 hectares of sauvignon blanc’ en kopen druiven van boeren ‘only the grapes, we make the wine’. Innovatie is hun ding, ze gebruiken alleen de allernieuwste technieken voor het gehele proces. Zo zijn er ingenieuze degorgement machines te zien, overigens staat er dan wel 2 personen het proces actief te begeleiden. Volautomatisch is in deze hoge tak van mousserende sport nog een illusie. Het vinificatieproces van de wijnen gaat computergestuurd, resulterend in een hoge en constante kwaliteit van de wijnen. De broers Gerd en Ralf wonen met hun gezin in verschillende woningen op het terrein, waar in de zomer nog een groot, goedlopend terras is en een uiterst gezellig verkooppunt. Ook geschikt om even een glaasje zo tussendoor te drinken.

 

De wijnen

germany 039kleinHet drinken op het terras is geen verzinsel, in de zomer is het stampvol. Het bedrijf maakt 131 soorten wijn, ongelofelijk maar waar. Waaronder acht soorten sekt en diverse ‘moelleux’ van werkelijk de meest bijzondere druivensoorten. Een van de meest aansprekende sekts is een Brut van Cabernet Sauvignon, een spannend product met body en backbone. Weingut Anselmann heeft een groot assortiment druivensoorten aangeplant ‘but this is normal in the Pfalz’. Cabernet sauvignon, cabernet blanc, een afstammeling van een hybride en cabernet sauvigon, en cabernet mitos, een crossing van blaufränkisch en cabernet sauvignon, om er een paar te noemen. Broer Gerd  doet het werk in de wijngaarden en weet alles over de druivenstokken. Moeder Inge, zelf ook nog actief, zegt over hem ‘Gerd helped his father in the vineyard, even as a small boy. He was the born winegrower’. Anselmann maakt werkelijk alles, van stil tot eiswein. Van mousserend en barrique opvoeding tot likeuren, brandies en glühwein. Zelfs 15% van die Glühwein is wit. Ongehoord.

 

Gelauwerd

De wijnen van Anselmann zijn en worden op diverse fronten bekroond met medailles. ‘We participate in about 85 competitions’. Als er een medaille wordt toegekend, zelfs al zijn de dozen al ingepakt, worden de flessen er weer uitgehaald en gaat de medaille erop. Soms tot wel zes medailles per fles. Weingut Anselmann heeft overigens een prachtlabel wat rust en chique uitstraalt. De wijnen zijn en mooi, een aanbeveling, een revelatie, ja bijna een must. Groupe LFE importeert inmiddels al vijf wijnen uit deze giga range. De Gewürztramniner kabinett, Classic Riesling, Spätburgunder Trocken, Cabernet Blanc Trocken en de super premium Spätlese Dornfelder. Alle wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels voor tien Euro, de Spätlese dornfelder kost het dubbele. Aanrader: de Cabernet Blanc en de Dornfelder.

 

Charlotte van Zummeren

 

http://www.groupelfe.com/

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl