Unchain my heart
De Grendel
Kwaliteitswijnen uit Zuid Afrika zijn voor de gemiddelde consument Terra Incognita Het land staat bij de meeste bekend om zijn goedkope wijnen zoals Kaapse Pracht en soortgelijke namen. Toch herbergt het zuidelijke punt van Afrika menig winery met bijzonder terroir als producent van premium wijnen. Eén zo’n winery is De Grendel uit de Kaap. Het heeft de juiste naam om de harten te ontsluiten voor wijnen die duurder zijn – maar niet ontzettend veel duurder – dan de gebruikelijke producten. Het is ook nog eens een Nederlandse naam, mooi meegenomen voor de herkenbaarheid. Cellar Master Charles Hopkins is deze ochtend gearriveerd in Amsterdam na 12 uur vliegen vanuit Kaapstad. ‘It has been terrible busy time with Cape Wine and the Cape Winemakers Guild’.
Hopkins is een vreselijk aardige, stevig gebouwde persoonlijkheid. Het is met zijn postuur te hopen dat hij niet Economy hoefde te reizen. Daar verklapt hij niets over, alleen ‘the breakfast was not so good’. Dan kan hij hier bij deze lunch bij Fitch & Shui zijn hart ophalen, want Jurgen Honing en Jarrod Englefield van Jean Arnaud hebben een zes gangen lunch geregeld om de wijnen te begeleiden.
Achtergrond
De grendel bestaat sinds 1720 en is sinds drie generaties in handen van de familie Graaff. Tegenwoordig heeft Sir David Graaff, o.a. gepensioneerd politicus, de touwtjes in handen. Sommige mensen van de staf zijn al de vijfde generatie die op de winery en de wijngaarden werken. Ondersteuning van de staf en onderwijs voor hun kinderen is een belangrijk speerpunt voor het management. Ooit was De Grendel bekend voor zijn Arabische raspaarden, maar die tijden zijn voorbij. Het is nu vee, schapen, graan en wijnstokken. ‘Our vines benefit from the western-facing aspect and the close moderating effects of the ocean’. Het terroir is ‘table mountain sandstone, graniet en bleu scale’. Charles Hopkins is als Cellar Master uiteraard nauw betrokken bij het wijnmaakproces. ‘I was not raised in a wine family, on the contrary’. Die schade heeft hij met zijn studie Cellar Technology en werk in Californië en Bordeaux uitgebreid ingehaald. Bij De Grendel werkt hij samen met wijnmaakster Elzette du Preez.
De wijnen
De Grendel maakt een brede range wijnen. Het aantal hectares bedraagt ruim achttienhonderd en het team gebruikt röntgentechnieken op de wijngaarden om te zien welk lot het eerst geplukt moet worden. Op de winery is in de kelder het principe van Feng Shui gebruikt, maar zoiets moet je toch eerst zien voordat je het snapt.
Hopkins trapt af met een sauvignon blanc 2012 ‘you can make sb’s in a New Zealand way, or in a tropical way. This is the way we like’. De instap sauvignon blanc is inderdaad tropisch, de sauvignon blanc Koetshuis 2011 is rijper, wel met mooie, zuivere zuren. De Grendel maakt een pinot gris in Elzas stijl ‘with a little malolactic’ met een aangenaam zoetje en een deels houtgelagerde viognier ‘we only make 200 cases of these one’. Overigens, zo antwoordt Hopkins, is de viognier een goede begeleider van het nationale gerecht Bobotie, vanwege de curry. De blend van semillon, chardonnay en viognier genaamd Winifred is vol en romig, met peer, perzik, en een beetje citroen. Hopkins zegt over De Grendel rosé van pinotage en cabernet sauvigon ‘in South Africa the most rosé are made by adding red wine or crutching the grapes together. This one is from free run juice’. Deze rosé is echt wijn. Een mooi, fris en fruitig product.
Van de rode wijnen is de merlot het meest verrassend. Sappig, ‘liquorice’, kersen en zachte tannines. De shiraz 2010 is een stevige jongen met zwart fruit, vanille en kruiden. De Icoonwijn Rubaiyat 2008 tenslotte ‘our Bordeaux blend’ heeft chocolade tonen en het deels ‘rubberen’ karakter wat Zuid Afrikaanse wijnen zo (kan) typeren. De oplage van deze wijn is zeer klein.
Tot slot
Fitch & Shui, een trendy maandag-tot-en-met-vrijdag-hele-dag-open-eetgelegenheid met zelfbediening én restaurant, serveerde bij de wijnen drie rauwe vis gerechtjes met respectievelijk coquilles St. Jacques, langoustines en zeebaars. Fitch &Shui pakte daarna uit met drie flinke vleesgerechten met beef, lam en eendeborst. De match met de wijnen, mede gedirigeerd door Jean Arnaud’s Jarrod Englefield was perfect. Het personeel acteerde attent en alert én verwisselde uit zichzelf met regelmaat de spuugbakken. Chapeau!
De wijnen van De Grendel zijn nog niet heel bekend in Nederland. Jurgen Honing: ‘ze zitten nu ruim een jaar in ons portfolio’. Met het oog op de kwaliteitstermen balans, lengte, intensiteit en complexiteit scoren deze wijnen stuk voor stuk hoog. De Grendel is een revelatie, zeker gezien de prijzen. Afgezien van de icoonwijn Rubaiyat liggen de prijzen tussen de tien en vijftien Euro in de winkel. Rubaiyat kost ongeveer veertig Euro. Dat is hetzelfde bedrag als wat songwriter Bobby Sharp in 1961 kreeg voor de lyrics van Unchain my Heart. Sharp was verslaafd en onderhandelde op dat moment niet optimal. De song werd een wereldhit, door meerdere artiesten – zoals Joe Cocker – uitgevoerd. Sharp kreeg in 1987 de rechten terug. Het zou mooi zijn als Jean Arnaud De Grendel hier in Nederland de harten van velen voor hun wijnen weet te ontsluiten.
Charlotte van Zummeren