Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor vegan als dit jaar. Tijdens Gastvrij Rotterdam van 23 tot en met 25 september stond ProVeg aan de wieg van het Vegan Taste Lab. Tientallen exposanten lieten dit jaar horeca-ondernemers kennis maken met hun vegan producten. We hebben de meest bijzondere en verrassende producten op een rij gezet.
1. VEGAN KAVIAAR VAN TZAR DELICATES
Deze vegan kaviaar heeft een luxe uitstraling en eenmaal in je mond poppen de pareltjes op basis van zeewier heerlijk open. Je kunt de pareltjes goed gebruiken voor vegan sushi, in salades en als voedseldecoratie.
2. VEGAN BACON VAN VEGAN JUNKSTAR
Vegan bacon is de heilige graal binnen de vleesvervangers. De vegan versie heeft even op zich laten wachten, omdat het moeilijk na te maken is. Toch is het Vegan Junkstar gelukt, en hoe! Zowel het uiterlijk als de smaak benaderen bacon. Enkel het knapperige korstje ontbreekt nog.
3. VERS DEEG OP ROL VAN TANTE FANNY GASTRO
Veganisten kennen Tante Fanny al heel wat jaartjes van de supermarkt. Dat deze eigenwijze tante -want helemaal diervij- nu ook de horecamarkt betreedt is goed nieuws. Vanaf nu dus ook zoete en hartige vegan deeghapjes in restaurants.
4. BRIOCHE VEGAN WITTE BOL VAN MARKET FOOD GROUP
Geen gedoe meer met vegan hamburgers die door het broodje bij nader inzien net niet vegan blijken te zijn. Dit broodje van Market Food Group maakt elke vegan burger compleet.
5. COCONUT APPLE PUDDING VAN NATURE’S CHARM
Nature’s Charm haalt het beste uit kokosnoten naar boven voor deze plantaardige pudding.
6. KOOKROOM VAN FLORA
Flora introduceert een plantaardige en allergeenvrije kookroom die geschikt is voor iedereen en niet duurder dan kookroom op basis van melk. Chefs hebben geen enkel excuus meer om nog room van koeien te gebruiken.
7. VEGAN OESTERZWAM CARPACCIO VAN FORTUNA
In samenwerking met SelektMeat ontwikkelde Gro een overheerlijke vegan oesterzwam carpaccio. Een culinair hoogstandje!
8. GREEN ASIAN SATAY & VEGAN SATAY SAUS VAN GREEN MEAT PRODUCTS
Wie houdt niet van een lekkere snack? In samenwerking met chefkok Armando Doebar van Delicious Food Creations ontwikkelde Green Meat Products een 100% plantaardige saté die je doet watertanden.
9. HOTDOG VAN MOVING MOUNTAINS / JAN ZANDBERGEN
Een vleesbedrijf dat vegan worst verkoopt, het kan tegenwoordig. Jan Zandbergen sloeg de handen ineen met Moving Mountains om deze hotdog naar Nederland te halen. Hij doet het ook goed in een Hollandse stamppot.
10. KAASFONDUE VAN PLANT BASED CHEESE MAKERS
Deze variant op basis van cashewnoten is zeker aan de klassieke kaasfondue gewaagd.