Wijnvrouw 2020 | Tjitske Brouwer als 1e genomineerd

Op 24 september jongstleden heeft register vinoloog Barbara Verbeek – Wijntheater & Champagnebar – Tjitske Brouwer aangekondigd als eerste genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2020. Tijdens Gastvrij Rotterdam werd zij als eerste benoemd van totaal vier wijnvrouwen die kans maken op de felbegeerde award. Tjitske Brouwer is Magister Vini, het hoogst haalbare Nederlandse professionele wijndiploma. Daarbij wordt zij vooral geroemd om haar kennis over natuurwijn en biologische biodynamische wijnbouw. De nationale award Wijnvrouw van het Jaar gaat haar tweede jaar in en is een initiatief van het Wijntheater en publiciteitsbureau MissPublicity.

Eigenzinnig en professioneel
Wijnimporteur Tjitske Brouwer heeft een fantastisch assortiment, zowel aan de boven- als aan de onderkant van de wijnmarkt. Al jaren is zij samen met Marc Collard eigenaar en inkoper van Vinoblesse: een bedrijf met een prachtig en onderscheidend assortiment. De jury noemt Tjitske een wijnvrouw bij uitstek: ze runt een eigen, succesvol bedrijf, is eigenzinnig en volgt haar eigen pad, zonder concessies te doen. Tjitske timmert al dertig jaar aan de weg met natuurlijke (bio)wijnen en is specialist op het gebied van duurzame wijnbouw, passend in de huidige tijd. Daarbij is zij wijndocente, draagt zij de titel Magister Vini en is Tjitske één van de weinige wijnvrouwen die is onderscheiden met de Franse titel ‘Chévalier de l’Ordre du Mérite Agricole’.

Over Tjitske Brouwer
Tjitske is mede-eigenaar van Vinoblesse, een bedrijf dat bijzondere wijnen importeert van kleinschalig werkende producenten uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk. In 1992 importeerde Vinoblesse haar eerste biologische wijn Domaine Combier. In 2006 volgde de eerste vin naturel. Het merendeel van de wijnproducenten die Vinoblesse vertegenwoordigt werkt biologisch of biodynamisch, een aantal hiervan maakt natuurwijn. Vinoblesse is lid van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en heeft het keurmerk Register Wijnhandelaar. Daarnaast is het bedrijf SKAL (biologisch) gecertificeerd en werd in 1994 en 2006 uitgeroepen tot ‘Wijnkoper van het Jaar’. Ter educatie en ondersteuning van de verkoop organiseert Tjitske workshops en wijnproeverijen, en schrijft zij regelmatig artikelen over wijn.

Wijnvrouw van het Jaar award
De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier maakt. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar is Champagne Ayala. De link met Ayala is snel gemaakt. Bij Ayala staat Caroline Latrive, een zeer krachtige vrouw, aan het roer als Chef de Cave. In navolging van het succes van afgelopen editie worden vanaf september 2019 vier genomineerde vrouwen bekend gemaakt die uiteindelijk kans maken op de titel Wijnvrouw van het Jaar 2020.

Jury en nominaties
De vakjury voor Wijnvrouw van het Jaar bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Heleen Boom, Janny van der Heiden en Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019). De komende maanden stellen zij nog drie wijnvrouwen aan u voor. De tweede genomineerde wijnvrouw wordt op 8 oktober 2019 om 15:00 uur bekendgemaakt in het Wijntheater tijdens horecavakbeurs BBB in Maastricht. De derde kanshebber voor de titel wordt aangekondigd op maandag 3 februari 2020 om 15:00 uur tijdens More than Drinks Inspiration in Nieuwegein. De vierde en laatste nominatieronde en de locatie van de finale worden later dit jaar bekend gemaakt.

Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de vierde genomineerde kan het publiek meestemmen via Wijnvrouw vh Jaar


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl