Méthode Tasmanoise | Jansz Premium Cuvée

Diep, diep, diep downunder, in Tasmanië, wordt Methode Traditionelle gemaakt. In Tasmanië zult u zeggen? Nou, dat begrijpen ze bij Jansz heel goed. Ze verwoorden het zelf als volgt: ‘Je zou kunnen stellen dat we helemaal gek zijn om druiven te telen in de wilde en meedogenloos koude Tasmaanse omgeving. Maar we weten wat we doen, er is een methode voor onze waanzin.

De klimatologische omstandigheden van de Jansz-wijngaarden komen namelijk overeen met die van de Champagne. Roederer was de eerste die in dit Tasmaanse gat van de mousserende markt sprong en Jansz in Tasmanië  overnam. Jansz werkte van meet af aan met de tweede gisting op fles.

Nu, Jansz is overigens nu in handen van producent Yalumba, noemen ze het Méthode Tasmanoise. De wijngaarden van Jansz liggen in het noordoosten van de eilandstaat in de Pipers River-regio van de Tamar-vallei. Dit coole kleine hoekje vlak bij de Bass Strait, is nu in de volksmond bekend als ‘Sparkling Tasmania’.

De zeewind houdt de temperatuur hoger in de winter – minimaliseert het risico op vorst – en daalt in de zomer, waardoor de druiven langzamer rijpen en intense, delicate en verfijnde smaken ontwikkelen. Het terroir is vulkanisch, goed voor de druiven van mousserende wijnen.

De naam Jansz is een eerbetoon aan de naamgenoot van Tasmanië, de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman die het eiland in 1642 ontdekte. De Jansz wijngaarden werden oorspronkelijk vernoemd naar het schip van Tasman, de Heemskerk.

In het kort: Jansz is in 1975 opgericht, werd in 1986 ingelijfd door Roederer en in 1977 overgenomen door Yalumba. Jansz maakt nu 5 verschillende Methodes Tasmanoise. In Nederland is bij de Wijnkring de Premium Cuvée verkrijgbaar.

Proefnotitie Jansz Premium Cuvée:

Als je de Premium Cuvée blind proeft, denk je gelijk aan champagne. De blend is van chardonnay en pinot noir. De Jansz Premium Cuvée heeft een duidelijk autolytisch karakter: brood, toast en brioche. De wijn is fruitig met mooie zuren en een stukje stevigheid van de pinot noir.

De Jansz Premium Cuvée kost € 22,95 en dat heb je iets bijzonder in huis. Een methode Traditionelle met een verhaal. Een Methode Tasmaanse met Franse Roots en een Nederlandse naam. PrijsKwaliteit is tiptop. Een echte aanrader!

ChvZ

Wijnkring Jansz Premium Cuvée

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl