Champagne | Ernest Rapeneau

Champagne is een streek van facts and figurs  met zijn 264 champagnehuizen, 45 coöperaties, 1458 merknamen, veelvoud aan huismerken en 1500 boeren op 34.000 hectaren. De meeste boeren verkopen hun druiven aan de grote spelers zoals bijvoorbeeld Moët et Chandon. De prijs van wijndruiven is namelijk aanzienlijk hoger dan die van de druiven die wij op de markt kopen. Moët & Chandon is het grootste merk in de Champagne en exporteert het meeste.

Vandaag bespreken we Champagne Rapeneau. Dit huis is in het bezit van een oude en grote champagne familie. Christophe Rapeneau, de jongste zoon van Bernard, is de oenoloog van het bedrijf en waakt samen met de wijnbouwers over de 200 hectare wijngaarden die in eigen bezit zijn. En dit is een groot bezit in de Champagne regio, waar er óf grote huizen zijn óf kleine boeren.  Tegenwoordig is Christophe directeur van de Holding waar champagne Martel , gekocht in 1979, ook onderdeel van uitmaakt. Zijn oudste zoon, Jean Francois Rapeneau is de commerciële man en verantwoordelijk voor de sales in Frankrijk en daarbuiten. De andere zoon Vincent Rapeneau is betrokken bij de export en de marketing. Over het ‘sur lattes’ leggen van de champagne hoef je je overigens bij Rapeneau geen zorgen te maken:  Rapenau  heeft 10.000 m2 kelders.

De Champagnes van Ernest Rapeneau :

Brut Rosé: heeft 15% stille rode wijn Coteaux Champenoise. Daarnaast chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Stevig en fruitig en een feestelijke  zalmkleur
Brut Premier Cru: 50% chardonnay en pinot noir. Mooi zuren en mineraliteit en een levendig glas
Millesimé 2007: een aanrader die zeer redelijk geprijsd is (ca. 45 Euro) en veel verdieping heeft. Mooie mousse en toast. 70% pinot noir en 30% chardonnay
Blancs de Blancs: 100 % chardonnay, loepzuiver en fris
Brut Selection: de basis champagne, ook hier een goede prijs- en kwaliteitverhouding

Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels.  Info bij Monnik Dranken

Nota bene: De International Wine Challenge heeft de wijnmaker Christophe Rapeneau uitgeroepen tot beste Sparkling wijnmaker van 2017.

 


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl