AIX 2014 en Beluga

AIX 2014 en Beluga

AIXHans van Wolde is vroeg opgestaan. Hij is op deze zondag vanuit Maastricht al om acht uur in de Kippeschuur in Vreeland gearriveerd met in het kielzog auto’s met de witte en de zwarte brigade en een karrevracht vol ingrediënten. Er staat namelijk het nodige te gebeuren op deze zonnige zondag in maart. AIX rosé van Erik Kurver staat centraal vandaag, zowel in het glas als op het bord. Een bijzondere beleving. Erik Kurver en Wijo Salomons begroeten de gasten, speciale relaties en journaille.

Kurver heeft in 2008 het ruim zeventig hectaren grote domaine La Grande Seouve gekocht. Deze naam bestaat nog steeds- en zal dat nog ruim 150 jaar blijven doen, dat is zo vastgelegd – maar de AIX wijnen worden nu gemaakt door het omgedoopte Maison of Domaine Saint AIX. Kurver heeft met AIX een knap staaltje marketing neergezet. Zelf is hij daar uitermate bescheiden over. ‘Wijnmarketing is iets delicaats. Doseren is belangrijk. Voor het merk vond en vind ik het goed dat AIX bij sterrenrestaurants en dat is nu een feit’. Niet alleen bij sterrenrestaurants, zijn jongste trip naar de VS leidt ertoe dat AIX nu ook bij het Museum of Modern Arts geschonken gaat worden.

Merk

De naam van de wijn is doordacht. Uit onderzoeken blijkt dat namen van wijn die mensen drinken in restaurants nauwelijks onthouden worden. Bingo! AIX pront op het label, niet aan te ontkomen. Salomons runt AIX in Nederland, de import en distributie is gaandeweg groter en groter gegroeid. AIX verkoopt nu over de hele wereld. Kurver heeft de naam gedeponeerd. Dat lukte eerst niet – AIX staat voor teveel dingen in de Provence – maar nadat Kurver een Chinees merkje eraan koppelde wat geluk betekent – is het merk een feit. En velen in de Provence zijn jaloers erop. Kurver wijst nog even op de letters AIX in de ziel van de fles, zie de foto aan het begin van het artikel.

Riedel

AIX IT Vakdag 001Kurver wilde ook een eigen Riedel glas voor zijn wijnen en toog naar Kufstein in Tirol. ‘We begonnen met vijftig glazen, de grote glazen vielen gelijk af. Die hielden het boeket niet vast. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij een glas wat op een groot champagneglas lijkt’. Trots voegt hij eraan toe dat AIX 2014 zowel bij het Concours General als bij Mundus Vini een gouden medaille kreeg. ‘Bij 2014 viel alles op zijn plaats. 2013 was ‘challenging’, 2014 top’. Salomons is het daar later helemaal mee eens ‘alcoholpercentage is 12,5 procent, een halfje lager. De afdronk heeft een lekker bittertje. Vorig jaar was het een beetje zuur’. AIX is syrah gedomineerd en de blend met grenache en andere variëteiten kan jaarlijks verschillen. In 2014 zit er carignan bij. Doordat AIX minder grenache bevat dan de meeste Provence rosé’s is de smaak lichter en fruitiger, een perfecte aperitief wijn die het ook goed blijkt te doen bij de gerechten.

Beluga

De 2014 AIX inspireerde Van Wolde tot een paar kunststukjes. Hij heeft niet veel geslapen, want hij heeft naar ‘A hundred feet journey’ gekeken. Een hele leuke film over een bezeten Indiase jongen die het via omwegen in London en Zuid-Frankrijk brengt tot 3 sterren topkok in Parijs. Van Wolde kwam tot 2 sterren, voordat-ie de boeg omgooide, maar passie spreekt uit zijn gerechten. Een pittige komkommer en bleekselderij cocktail, spinazie saucijzen broodje en een zalige cocktail met tomaat, parmezaan en basilicum. Deze wordt geserveerd met een AIX cocktail met Gin, AIX, steranijs, mint en sinaasappel. Hiervan geniet het publiek terwijl wereldbefaamd jazzpianist Michiel Borstlap op zijn Steinway & Sons piano het geheel met zijn spel opluistert.

Het voorgerecht is shared dining oesters, sushi, charcuterie en filet americain. In de risotto is vervolgens AIX verwerkt in combinatie met zeevruchten, ook komt AIX terug in het oosterse soepje met kokos. Daarna komt er een Wagyu burger op tafel en Wagyu beef met de eerste nieuwe asperges. In het kunstige dessert zit vervolgens ook weer AIX verwerkt. ‘Het is volgens mij de eerste keer er gekookt wordt met rosé’, zegt Kurver bij het afscheid. Na de lunch komen er nog zo’n 150 gasten voor een party met muziek en dans. Ook hier verzorgt Van Wolde de catering. Hij wordt bedankt met de AIX award en een grote zes liter fles AIX.

Een prachtige middag. Nederland mag trots zijn op zo’n succesvolle vigneron.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl