Albert Heijn | Champagne en mousserende wijnen

Het blijven verwarrende tijden. De meeste mensen werken thuis, veel zaken zijn dicht en de straten zijn leeg. Een lichtpuntje, het weer is mooi en blijft mooi. Én dit weekend is het Pasen. Het moment voor mousserende wijnen. Uiteraard is Oud & Nieuw het tijdstip om de kurken te laten knallen, maar dat is Pasen ook. Het is lente, een nieuw begin en daar hoort mousserend bij. Maar wat is mousserend?

Hoe komt de mousse in de fles?

De Méthode traditionnelle is kenmerkend voor de Champagnestreek. Tot 1994 heette dit proces methode champenoise, maar dat vond de Europese Unie te verwarrend met andere mousserende wijnen. Methode traditionelle betekent dat er een tweede gisting op fles plaatsvindt. Bij de eerste gisting wordt de basiswijn gemaakt, vervolgens wordt aan deze basiswijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist toegevoegd, de zogenaamde liqueur de tirage. De wijn gaat opnieuw gisten en de koolzuurgas wat daarbij vrij komt, blijft in de fles en lost op de wijn leidend tot een prise de mousse. Champagne, Crémants en o.a. Cava worden zo gemaakt. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, doch met andere druivensoorten en kortere rijping op de lees.

De methode charmat of cuve close. Naamgever aan deze methode is Eugène Charmat. De wijn gaat in een drukbestendige tank en daarin vindt na toevoeging van gist en suiker de tweede gisting plaats. Prosecco, Sekt en Muscato d’Asti zijn de belangrijkste voorbeelden.

Dit zijn de belangrijkste methodes, maar er zijn nog meer. In de Limouxstreek bijvoorbeeld gaat de eerste gisting door, of begint opnieuw en het gist wordt niet verwijderd. Dat levert enigszins troebele wijnen op, de methode ancestrale voor o.a. Blanquette de Limoux en Clairette de Die.

De mousserende wijnen bij Albert Heijn

Albert Heijn heeft een uitgebreid aanbod mousserende wijnen zowel in de winkel als online . Neem eens een kijkje: Albert Heijn Alle mousserende wijnen

De volgende wijnen zijn aanbevolen:

Moët Nectar Imperial    Chique lichtzoete champagne. Wist u dat demi-sec een van de meest verkochte Champagnes is bij Albert Heijn. Als u deze proeft, weet u waarom. Licht zoetje, mineralig, fris en heerlijk. Verkrijgbaar online en in sommige winkels: € 45,99

Masottina Prosecco Brut Prosecco wordt gemaakt van de druif glera. De meest prosecco’s zitten wat hoger in het zoet, deze is wat droger of beter gezegd wat minder zoet. Verrukkelijk doordrinkbaar.
€ 7,89

AH Excellent Selectie Prosecco  In de Excellent Selectie zitten de beste producten van Albert Heijn, zo ook bij deze prosecco. Fris, fruitig en droog. Heerlijke bubbel voor bij de ontbijtbrunch. € 7,99

Rodet Crémant de Bourgogne   Crémants zijn een heerlijk betaalbaar alternatief voor de liefhebbers van de methode traditionelle. Mousserende wijnen die net zoals champagne een tweede vergisting op fles krijgen. De streek die achter crémant staat, zoals in dit geval Bourgogne, geeft de gebruikte druiven aan. In de Bourgogne chardonnay. Prachtige prijs-kwaliteit verhouding € 9,99

Solatio Vino Frizante Prosecco Frizante geeft aan dat de wijn wat milder bruist en dat is lekker aangenaam genieten. Het alcohol percentage van deze wijn is met 10,5 lager en dat maakt deze prosecco, gebotteld in een vrolijke fles, uitermate geschikt voor de lunch in het zonnetje.

ChvZ


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl