Alto Adige | Manincor

Met vijftig hectare wijngaarden nabij het meer van Kaltern hoort wijnproducent Manincor tot het beste wat Alto Adige op het gebied van wijn te bieden heeft. Manincor werkt  biologisch-dynamisch en ligt prachtig in het groen vlakbij het meer. Kaltern ligt op een half uur rijden van Merano.  Er zitten veel wineries in Kaltern, maar Manincor is absoluut de beste. We gaan even kijken naar Alto Adige, de geschiedenis en de wijnbouw.

Alto Adige

Alto Adige oftewel Süd-Tirol hoorde tot de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk. Daarna belandde ze in een soort taalkundig niemandsland. Het gebied was Italiaans, maar men sprak en dacht Oostenrijks. Na de 2e Wereldoorlog werd de streek zijn eigen identiteit gegund. Dat betekent dat de streek tweetalig mag zijn. Het overgrote deel is Duits georiënteerd, hoewel Bolzano inmiddels weer wat meer Italiaans is. Meran of Merano is grotendeels Duitstalig.

Bolzano is het kloppend hart van Alto Adige, in het uiterste Noorden van Italië, tegen de Oostenrijkse grens. Met ongeveer 330 zonnedagen per jaar is het genieten geblazen in Alto Adige voor zowel mensen als druiven. De streek is zo populair bij toeristen dat er een tekort is aan hotelkamers en de kamers die er zijn, zijn niet voordelig. De wonderschone bergketen de Dolomieten is daarnaast een UNESCO werelderfgoed.

Wijnbouw

Het klimaat van de regio is continentaal met invloed van de alpen. Het is wel de warmste streek van Italië door het ontbreken van de nabijheid van de zee. Door de dag en nachtverschillen in temperatuur ondergaan de druiven en langzame rijping met behoud van frisheid en aroma’s. De witte wijnen komen grofweg van de hooggelegen wijngaarden en de rode uit de dalen.

Appels

In Alto Adige strijden fruitteelt en wijnbouw om de grond. Er staan nu 12.000 hectares met appelbomen en circa 5.500 met druiven. Opvallend genoeg zijn het – in tegenstelling tot elders in Italië – juist coöperaties geweest die Alto Adige als kwaliteitsregio op de kaart hebben gezet. Sinds de jaren 1980 zijn ze voor kwaliteit in plaats van kwantiteit gegaan. Het is een versnipperd wijnlandschap met 15 coöperaties die 70% van de productie voor hun rekening nemen. Er zijn duizenden druiventelers en circa 150 Kellereien (of Cantina’s). Dan heb je het dus over bezittingen van een paar hectares of minder. Qua snoeimethodes is er nog veel hoge pergola, ook handig in combinatie met tuinbouw, maar Guyot is duidelijk vertegenwoordigd en steeds populairder.

D.O.’s

Er zijn drie herkomstbenamingen, alle 3 DOP: Lago di Caldaro voor Schiava, Valdadige DOP voor geheel Alto Adige en Trentino en Alto Adige DOP met zeven subregionen: Colli di Bolzano, Meranese, Santa Maddalena, Terlano, Valle Isarco, Valle Venosta en Lago di Caldaro.

Druiven

Witte wijn is met zeventig procent de grootste partij. Gewürztraminer (ca. 600 ha) wordt steeds meer aangeplant. Daarnaast staan er o.a. weissburgunder (pinot bianco), chardonnay, silvaner, kerner, vernatsch, schiava, blauburgunder, lagrein en pinot blanc. Ook is er veel pinot grigio aangeplant.  Er wordt geëxperimenteerd met hybriden, o.a. solaris en regent.

Alto Adige scoort zeer hoog op Tre Bicchieri en troeft daarmee bijvoorbeeld Toscane af, dat zegt wel iets van deze kleine wijnstreek.

Manincor

Manincor is een moderne en bio-dynamische winery. Naast de druiventeelt wordt een groot gedeelte van de grond gebruikt voor landbouwactiviteiten en veeteelt, met schapen, koeien en kippen. Chemische middelen of kunstmest worden niet gebruikt: de dieren zorgen voor bemesting en eten het onkruid op. Het snoeiafval wordt door een lokaal bedrijf verwerkt tot biologische cosmetica.

Manincor bestaat al 400 jaar en dat is te zien aan de historische gebouwen boven de grond waaronder een moderne proefruimte. De wijnkelder is volledig ondergronds zodat het landschap intact blijft. De kelder draait vrijwel volledig op zelfopgewekte energie. Manincor combineert traditie, innovatie en respect voor de natuur. De wijnen zijn puur, elegant en authentiek.

De wijnen van Manincor zijn verkrijgbaar bij de diverse winkels van Les Genereux Adressen zijn bij de link te vinden. De wijnen zijn niet goedkoop (20 tot 35 Euro), maar iedere cent waard. Hoogstaand en vol van kwaliteit. De volgende wijnen proefde Winebusiness.nl.

Alle wijnen van Manincor (wit en rood) gedijen bij lagering. Als je er al snel van wilt genieten is decanteren nuttig. Schenk de wijnen dan in grote glazen.

Manincor Vigneti delle Dolomiti Eichhorn Pinot Bianco: pinot bianco hoort bij Alto Adige, en de pinot bianco van Manincor is indrukwekkend, knisperfris en loepzuiver met mooi rijp fruit, floraal en kriuidig.

Manincor Alto Adige Terlano Tannenberg Sauvignon Blanc: deze sauvignon blanc is aromatisch en fris, maar ook rijk en vol op het palatum. De wijn heeft mango, citrus en lichte toastaroma’s. Een sappige wijn.

Manincor Vigneti delle Dolomiti Rosso Il Conte: in deze wijn zit 48% lagrein met merlot en cabernet sauvignon (17%). Een fruitige wijn met zachte tannines door het gebruik van eikenhout. Vol, rond en aromatisch.

Manincor Vigneti delle Dolomiti Rosso Cassiano: Een van de mooiste rode wijnen die de sympathieke eigenaar Michael Goëss-Enzenberg maakt, is de Cassiano, een blend van zes verschillende druivenrassen. Merlot (42%), cabernet franc (36%), tempranillo (9%), cabernet sauvignon (8%) en petit verdot (5%). De houten barriques waarin de wijn achttien maanden rust worden gekapt van hout van het eigen terrein. Cassiano is een elegante rode wijn. Complex met rijp fruit, kruiden en een lichte toast.

Manincor Alto Adige Terlano Sophie Chardonnay: naast de chardonnay zit er een klein beetje viognier in de wijn. De Sophie Chardonnay is vol en krachtig tropisch fruit en toast. De wijn is rond, zacht en elegant in met een lange afdronk.

Manincor Vigneti delle Dolomiti Bianco La Manina: een blend van pinot bianco, chardonnay en sauvignon blanc. Dit is een hele lichte wijn, die ook bewust zo is gemaakt. Een wijn met bloesem, appel, peer met veel sap.

ChvZ

Foto: @Manincor


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl