God’s own country wordt Zuid-Afrika wel genoemd, een land om verliefd op te worden. Diversiteit in natuur met woestijn, savannes, steppen en lommerrijk landschap met veel bloemen en aardige mensen, you name it, het is er. Wild life, een mooi klimaat en prachtige wijnen. En daar gaat dit verhaal over. Mooie wijnen, niet uit het bekende Stellenbosch, maar uit Worcester. Wijnen van Alvi’s Drift.
Worcester
Worcester is geen erg bekende wijnregio in Zuid-Afrika. De gedachten gaan meestal gelijk uit naar Stellenbosch, Swartland, Franschhoek en de Hemel-en-Aarde-vallei. In dit ‘onbekende’ Worcester staat toch zo’n 20.000 hectare wijngaard aangeplant. Dat is een vijfde van de totale aanplant van Zuid-Afrika. Omdat er ook veel sterke drank van druiven gemaakt wordt, is Worcester zelfs de grootste druivenproducent van Zuid-Afrika. Op het gebied van spiritualia breekt Worcester nog een record: de grootste distilleerderij ter wereld staat er: de KWV Brandy Cellar. Als je van een slokje houdt, zit je niet verkeerd in dit gebied waarvan de naam, maar niet de smaak van de wijnen, identiek is aan de Engelse pittige saus.
Aan delen van Engeland doet dit gebied zeker denken met de groen begroeide valleien en heuvels en gebergte aan weerzijden van de vallei. Bloemen,bossen en wijnstokken en de ene winery na de andere verschijnen als je in Worcester bent gearriveerd. Het wijnbouwgebied ligt grofweg langs de Breederivier en is omgeven door glooiende heuvels. Bloemen is niet het enige waar de Worcester grond voor zorgt. Chenin blanc, chardonnay, sauvignon, cabernet sauvignon, pinotage en ga zo maar door voelen zich helemaal happy in Worcester. De grond, het terroir, biedt een grote variëteit: schist, graniet, klei en zand. Uitstekend voor verschillend druivenrassen.En Worcester kent nog een ander voordeel. De temperatuur is overdag hoog en er valt weinig regen. Gelukkig koelt het er ’s nachts goed af.
Alvi’s Drift
Alvi is een afkorting voor Albertus Viljoen en hoewel Viljoen in Zuid-Afrika een achternaam is, is het in deze familie de tweede voornaam. De Alvi van vandaag is zoals gezegd de derde generatie, maar het begon met de eerste Alvi in 1928. Albertus Viljoen van de Merwe boerde in Worcester op zo’n twee uur rijden van Kaapstad.
Het was de missie van de vader van Bertie, grootvader Alvi, om het gebied aan de andere zijde van de rivier toegankelijk te maken. In 1928 bouwde hij een drift – Afrikaans voor brug – die de Breede Rivier oversteekt bij Alfalfa, een stuk land gelegen aan de Breede Rivier. Grootvader plantte nog meer wijnstokken aan. De huidige Alvi wilde meer. Hij neemt vanaf 2010 het initiatief om kwaliteitswijnen te gaan maken en hij eert zijn grootvader door de wijnen Alvi’s Drift te noemen. Grootvader verkocht eigenlijk zijn hele oogst aan de KWV.
De 221 serie
Alvi’s Drift maakt een grote range wijnen en er is nu een relatief nieuwe loot aan de stam: De 221 serie. Het nummer heeft veel te maken met de passie van de familie. Bij de familie van Alvi van der Merwe hoort namelijk sport. De huidige Alvi speelde rugby en is nog een steeds een actief zwemmer, hardloper en voetballer net zoals zijn vader. Zijn grootvader speelde zelfs in het nationale rugbyteam team van Zuid-Afrika, beter bekend als de Springbokken. Een van de beste rugbyteams ter wereld. Tijdens de grote kampioenschappen in 1928 wonnen de Springbokken van de All Black uit Nieuw Zeeland (die tot dan toe altijd onverslaanbaar waren geweest) dankzij een doelpunt van Alvi (met rugnummer 221). Kleinzoon Alvi herdenkt zijn grootvader met twee rode en twee witte wijnen die 221 heten.
221 Sauvignon Blanc: Een 100% sauvignon blanc met een jeugdige, limoengroene rand. Deze wijn heeft intense aroma’s van vijgenblad, kruisbes en citroenschil. De frisheid en levendige zuren zijn prachtig in balans met aroma’s van rijp fruit en een frisse, citroenachtige afdronk.
221 Chenin Blanc: Een 100% chenin blanc. Deze 221 Chenin Blanc is een complexe, fruitige wijn met rijpe, witte perzik, gestoofde appel en een vleugje bloesemhoning. De zijdezachte en romige smaak met fijne zuren heeft een lange fruitige afdronk.
221 Special Cuvée: Dit is een multiblend van 41% shiraz, 28% cabernet sauvignon, 13% pinotage, 5% petit verdot, 5% grenache, 4% viognier en 4% durif (een kruising tussen peloursin en syrah). Deze wijn is intens zwart-kersenkleurig en heeft een medium tot volle body met kruidigheid en rijpe moerbeien, rode kersen en een vleugje lavendel. Zachte, doch stevige tannines met een charmante, kruidige afdronk.
221 Pinotage: Een 100% pinotage. Deze wijn heeft braambessen, rode kersen, gedroogde banaan, viooltjes en hints van vanille. Een volle stevige wijn vol met een aanhoudende fruitige afdronk.
ChvZ
Deze wijnen zijn te koop bij de betere slijter voor een Consumenten Advies Prijs van € 10,– De prijs in de winkel kan hiervan afwijken. Voor een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl