Piera Friuli | Terre Magre

Piera werd in 1899 opgericht door grootvader Giovanni. Piera begon in Padua, nu zit de winery in San Quirino in Friuli. Aan het hoofd staat nu kleindochter Piera Martelozzi. Haar zoon Maximiliano neemt de winery te zijner tijd van haar over. Hij is nu productmanager. Ze hebben geen eigen wijngaarden, maar kopen de druiven in bij bekende en vertrouwde growers. Dat is helemaal niet ongewoon in Friuli, er is daar heel veel wijnbouw en ook veel teelt voor eigen consumptie zoals ook in Slovenië. Iedereen kent elkaar in de wijnwereld in Friuli, dus het is geen probleem om de juiste contractanten te vinden. Piera 1899 is een groot bedrijf en levert aan vele buitenlanden als ook in het eigen Italië.

Het terroir in Friuli bevat veel steentjes of gravel. Dit is goed voor de doorlaatbaarheid én het vasthouden van de warmte.

Piera 1899 maakt verschillende ranges. Vandaag hebben we het over Terre Magre, een van de ranges. Magre komt van Magredi: arme grond. Hiermee verwijzen ze naar het gravelterroir. Sowieso is wijnbouw gebaat bij een niet te rijk terroir. De witte labels met een golvende lijn verwijzen naar de Dolomieten, de geribbelde achtergrond verwijst naar het terroir en de twee strepen naar de rivieren de Meduna en Cellina in de omgeving van de winery. Het is dat deze uitleg e.e.a. verklaard. Als je de flessen ziet, is de Bordeaux flesvorm afwijkend met een kortere hals en valt voornamelijk de witte presentatie op. Maar leuk om te weten.

De wijnen

Terre Magre Sauvignon Blanc: een stuivende sauvignon. Aromatisch met kruisbessen en licht tropisch karakter.

Terre Magre Pinot Grigio: Wit en tropisch fruit en niet té vettig. Italiaans bittertje.

Terre Magre Ribolla Gialla: Een witte druif uit Friuli en Slovenië. In Slovenië heet de druif rebula. Mooie zuren, perzik, citrus, appeltje, licht bloemig en aromatisch.

Terre Magre Pinot Nero: Deze wijn ligt een tijdje op zijn lees. Een sappige pinot nero met veel rood fruit en een licht droogje. Licht koelen!

Terre Magre Refosco: De Refosco del Peduncolo Rosso zoals de volldige naam is, is wederom een typische druif uit  Friuli vol rood rijp fruit en mooie zachte tannines met een lange afdronk.

Terre Magre Merlot: Een deel van de druiven wordt ingedroogd en daarna geblend met de wijn. 14%, zoethout, veel rood fruit. Jammy. Genieten!

In Nederland verkoopt de Sligro de Pinot Grigio, Refosco en Sauvignon voor resp. € 5,99 en € 6,99 en dat is niet veel geld voor deze kwaliteit.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl