Argentinië | Andeluna

Mendoza is de bakermat van de malbec én van megagrote wijnbedrijven.  Andeluna is daarmee vergeleken een kleine parel. U weet wat ze zeggen, klein maar fijn. Bij het dorpje Gualtallery, bij Tupungato, op meer dan 1.300 m boven zeeniveau, tussen de glooiende hellingen aan de voet van de Andes ligt dit prachtige wijngoed. Tupungato wordt in Argentinië algemeen erkend als een van de beste gebieden voor het produceren van kwaliteitswijnen.

Hoe zit het ook alweer met Argentinië?

Argentinië kent drie grote wijnbouwgebieden met ruim 200.000 hectares. Ter vergelijking: de wijnstreek Bordeaux heeft ruim 110.000 hectares.  In Patagonië – de punt van Argentinië die bijna tot aan de zuidpool loopt – wordt ook wijn gemaakt, nog mondjesmaat, maar er zit progressie in. Het gros van de productie komt van langs de Andes. In het noorden ligt Salta met subregio’s Cafayate en Cachi. Daaronder ligt La Rioja, bakermat van de torrontés en niet te verwarren met de Rioja streek in Spanje. Weer 1000 km daaronder ligt het hart van de wijnproductie, Mendoza met ruim 150.000 hectares. De wijngaarden rond Medoza liggen op 800 tot 1000 meter hoogte. De nabijgelegen Andes levert smeltwater voor de irrigatie. Goed scorende gebieden in de provincie Mendoza zijn Luján de Cuyo – de malbec doet het daar erg goed – ,Maipu en Valle de Uco, onderverdeeld in Tunayán, San Carlos en Tupungato. San Juan, Rio Negro en Neuquén en San Juan zijn andere bekende Argentijnse wijnregio’s.

Andeluna

Andeluna heeft 80 hectare eigen wijngaarden en uitsluitend daarvan komen de wijnen vandaag. Dus estate bottled wines, in Frankrijk zouden ze het een Domaine noemen. Het bedrijf is opgericht in 2003 en is sinds 2011 in handen van de familie Barale. Hoewel klein, heeft Andeluna toch een capaciteit van ruim 2 miljoen liters. Andeluna heeft een eigen restaurant, waar de bezoekers de wijnen kunnen ontdekken in combinatie met verrukkelijke gerechten, bereid van lokale producten.

De Chief Winemaker Manuel Gonzalez komt uit Mendoza en is gek van wijnmaken. Hij heeft gewerkt in Frankrijk, Spanje en Californië en heeft een internationale reputatie. Zijn belangrijkste adviseur is oenoloog Hans-Vinding Diers. Diers, van origine Deens, is geboren in Stellenbosch, de bakermat van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen. Hij heeft gewerkt bij wijnhuizen in Australië, Uruguay, Portugal, Spanje, Hongarije en Frankrijk.

Andeluna bij De Monnik Dranken

Naast de 1300 serie is in NL de Raices serie (instap), Altitud serie (boven 1300 serie) en de Pasionado serie – de top – van Andeluna verkrijgbaar. Hier bespreken we de 1300 Serie.

De 1300 serie van Andeluna is een range van jonge, fruitige en frisse wijnen, waar de typiciteit en de identiteit van de Uco-vallei naar voren komen. De 1300 wijnen zijn gemaakt van zorgvuldig geselecteerde en op het juiste moment geplukte druiven van eigen wijngaarden. Het zijn soepele en doordrinkbare wijnen met veel fruit en mineraliteit. De rode wijnen hebben maximaal 6 maanden op barrique gerust en dat geeft de wijnen een mooie structuur. 1300 is een verwijzing naar de hoge ligging (1300m hoogte) van de Andeluna wijngaarden.

De consumentenadviesprijs van de 1300 serie is € 11,–

Andeluna – 1300 Sauvignon blanc: een tropische sauvignon blanc met mango- en banaantonen en frisse zuren.

Andeluna – 1300 Chardonnay: zacht en crèmig. Een chardonnay zoals chardonnay moet zijn.

Andeluna – 1300 Torrontés: licht – 12,5% – bloemig en geparfumeerd. Perfecte lunch en aperitiefwijn.

Andeluna – 1300 Cabernet Sauvignon: krachtig, vol met zwart fruit en heel elegant. Strakke stijl, verleidelijk.

Andeluna – 1300 Merlot: Soepel, jammy en heel toegankelijk. Een allemansvriend.

Andeluna – 1300 Malbec: Fris, zacht en evenwichtig met rode pruim, aardbei en braam, een subtiele minerale textuur.

De wijnen van Andeluna zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Info voor adressen in de buurt? Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl