Côte-Rôtie | Domaine Barge

Côte-Rôtie is zo beroemd dat de naam alleen al afdoende is voor herkenning. De hellingen zijn zo steil dat er alleen met de hand kan worden geoogst en de opbrengsten zijn laag. Domaine Gilles Barge, de hoofdrolspeler van vandaag maakt wijnen in Côte-Rôtie, St. Joseph en Condrieu. De druiven komen van 8 hectares eigen wijngaarden. Deze wijngaarden liggen op steile, rotsachtige, terrasvormige heuvels in prominente lieu-dits, waaronder Combard, Boucharey, Lancement en Chavanay. Domaine Barge huurt daarnaast enkele andere mooi gelegen wijngaarden.

Domaine Barge maakt al wijn sinds 1860 en droeg destijds bij aan het verbeteren van de reputatie van de Côte-Rôtie. Dat was toen nog nodig.

Jules Barge bracht als eerste in 1929 de wijnen van Côte Rôtie in flessen op de markt bracht. Dat was destijds een unicum. In 1970 nam zijn zoon Pierre de teugels in handen. In die tijd werden wijnen Côte Brune en Côte Blonde gemengd tot één blend. In 1979 kwam ook Gilles Barge bij het Domaine. Gilles was een oenoloog en had ook in de handel gewerkt. Een perfecte combinatie.  Hij vergistte hele trossen en gebruikte voornamelijk neutrale vaten, demi-muids, voor het lageren. Gilles verminderde het gebruik van sulfiet, lang voordat dit gemeengoed werd en schrapte de fining en filtration. Hij introduceerde ook schapen in zijn wijngaarden en stopte met alle onnatuurlijke behandelingen van de wijnstokken. En misschien wel het allerbelangrijkste: hij reorganiseerde de wijnen van het domein en creëerde twee zeer expressieve en unieke cuvées van één wijngaard, plus een Côte-Rôtie blend. Misschien wel de beste wijn van Gilles is zijn Côte Brune Combard van wijnstokken van 40 tot 60 jaar oud, geplant in de bruine leisteengronden van de steile bovenste helling van de Côte Brune. Deze wijnstokken vormden ooit de ruggengraat van de Côte Rôtie classique van Jules en Pierre, maar toen Gilles in 1994 het domein van zijn vader overnam, scheidde hij onmiddellijk de beste partijen Brune voor zijn eigen cuvée. Er worden slechts een kleine 5.000 flessen per jaar van gemaakt. Een van de meest indrukwekkende wijnen is de AOC Côte-Rotie – le Combard 2016. Deze wijn kreeg een indrukwekkende 94/96 beoordeling van Parker.

Zoon Julien staat sinds 2019 aan het hoofd van Domaine Barge.

De wijnen van Domaine Barge worden vergist in tanks, gevolgd door malolactische gisting in vaten. De rijping vindt plaats in vaten van verschillende grootte, waaronder vaten van 228 liter, demi-muids van 550 liter en gebruikte eiken vaten van 12 tot 25 hectoliter. Nieuw eikenhout wordt spaarzaam gebruikt.

Best of Wines verkoopt wijnen van Domaine Barge uit Côte-Rôtie, St. Joseph en Condrieu. Winebusiness.nl proefde de zachtfruitige en ronde Côte-Rôtie Les Cotes Een elegante wijn van de met veel rood fruit, kruiden, en een duidelijke mineraliteit.  Een zijdezachte heerlijke Côte Rôtie.

Ook de Condrieu maakte indruk: Een heldere en zuivere witte wijn met tropisch fruit en fijne geïntegreerde zuren. Een goede balans met levendig wit fruit.

Les Cotes en de Condrieu kosten € 42,29 en € 53,18 en dan haal je iets moois in huis. De prijzen van de St. Joseph liggen hieronder en die van de cuvées van de Côte-Rôtie liggen hierboven.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl