Zuid-Afrika | Bellingham

Vinify.nl biedt een selectie van zo’n 200 prachtige wijnen van ruim 30 wijnhuizen uit zowel oude als nieuwe wereld. Allemaal bekende pareltjes zoals Bellingham, Black Stallion, Casa Silva, Domaine Gayda, Heidsieck & Co en Esk Valley. En Bellingham zetten we vandaag in het zonnetje.

Bellingham is een prachtige Zuid-Afrikaans huis met een bijzondere geschiedenis. De gebouwen van Bellingham onder de rook van Franschhoek – de oudste wijnschuur bestaat al sinds 1672 – én de eerste duizend wijnstokken werden hier in 1693 neergezet, een eeuw na de eerste pogingen van VOC-gouverneur Jan van Riebeeck. Dit gebeurde door Hollander Gerrit Janse van Vuuren, samen met zijn Franse vrouw; een Hugenote. Tal van Hugenoten ontvluchtten eind 17e eeuw het katholieke Frankrijk, hun leven was daar vanwege hun religie niet meer zeker. Ze verspreidden zich over Europa – vooral de lage Landen – en een aantal van hen ging via de V.O.C. naar Zuid-Afrika. In de buurt van Franschhoek vonden zij het terroir dat zij herkenden van de wijngebieden in Frankrijk. Het heette toen Bellinchamp.

Nu is Bellingham uitgegroeid tot één van Zuid-Afrika’s meest toonaangevende wijnbedrijven. In 1943 werd Bellingham eigendom van Bernard Podlashuk. Podlashuk is zó bepalend geweest voor de winery dat zijn naam nog steeds op ieders lip ligt binnen de Bellingham gelederen. Zodanig dat de icoonwijnen, de Bernard Series, naar hem genoemd zijn. Voor zijn bijdrage aan de Kaapse wijnbouw werd Podlashuk de eerste Chevalier du Tastevin van Zuid-Afrika.

Bellingham werkt met growers, wat in Zuid-Afrika overigens niet zo bijzonder is als het misschien lijkt. Er zijn daar ongeveer zes keer zoveel growers als wineries. Bellingham beheert premium vineyard sites in alle belangrijke wijngebieden en wards van Zuid-Afrika.

De wijnen

De wijnen van Bellingham worden gemaakt op klassieke wijze en met een constante kwaliteit. Bellingham wijnen zijn altijd fruitig. Bellingham rijpt een aantal van haar wijnen op houten vaten. Het houtgebruik is altijd ondersteunend aan het fruit. Bellingham maakt graag gebruik van druivenrassen die haar oorsprong vinden in de oude wijnwereld, zoals: chenin blanc, viognier, grenache blanc, roussanne, syrah en mourvèdre.

Bellingham heeft drie ranges in Nederland:

De Tree Serie zijn lichtvoetig, fris en fruitig. Er is een zachtcrèmige Pear Tree Whitevan viognier en chenin blanc, een sappigkrachtige  Big Oak Red  cabernet met shiraz en malbec en vrolijkfrisse Tree Range Berry Bush rosé van pinotage. € 6,95

De Homestead range kent complexiteit en intensiteit en de flessen zijn aangekleed met een prachtig retro-label. Het zijn wijnen die je solo kunt drinken, maar zijn ook zeer geschikt als maaltijdbegeleider. De range kent een tropische Homestead cheninblanc en fruitige Homestead chardonnay, een knisperfrisse Homestead sauvignon blanc, een sappige Homestead pinotage met veel fruit en kracht en een elegantpeperige Homestead shiraz. € 11,95

De Bernard Series  werd hierboven al genoemd, de wijnen zijn zeer geconcentreerd met diepgang en verdieping. Het zijn echte eetwijnen, hoewel je de rousanne en chenin blanc ook goed als aperitief kunt drinken. Er is een strakelegante  Rhône kloon SMV van shiraz, mourvèdre en viognier en een voloptueuze, rijke en zwoele Pinotage. Een tropisch bloemige Viognier completeert de range. € 14,95 en € 19,95

Alle wijnen op een rijtje kun je hier vinden: Vinify Bellingham

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl