Argentinië | Pieda Negra

Pieda Negra is een wijnhuis of bodega van Francois Lurton, een groot man in de wijnwereld. Na uitgebreid te hebben gezocht in verschillende regio’s van Argentinië, plantte François Lurton zijn wijnstokken in de Uco-vallei, in de uitlopers van de Andes Cordillera, op een hoogte van 1.100 m, in semi-woestijnomstandigheden. De arme, grindachtige alluviale grond doet denken aan Pessac -Léognan. Dit was de start van Pieda Negra.

Argentinië

Argentinië kent drie grote wijnbouwgebieden met ruim 200.000 hectares. Ter vergelijking: de wijnstreek Bordeaux heeft ruim 110.000 hectares.  In Patagonië – de punt van Argentinië die bijna tot aan de zuidpool loopt – wordt ook wijn gemaakt, maar nog niet zoveel. Het gros van de productie komt van langs de Andes. In het noorden ligt Salta met subregio’s Cafayate en Cachi. Daaronder ligt La Rioja, bakermat van de torrontés en niet te verwarren met de Rioja streek in Spanje. Weer 1000 km daaronder ligt het hart van de wijnproductie, Mendoza met ruim 150.000 hectares. De wijngaarden rond Medoza liggen op 800 tot 1000 meter hoogte. De nabijgelegen Andes zorgt voor het smeltwater voor de irrigatie. Veelbelovende gebieden in de provincie Mendoza zijn Luján de Cuyo – de malbec doet het daar erg goed- ,Maipu en Valle de Uco, onderverdeeld in Tunayán, San Carlos en Tupungato.

Pieda Negra

Lurton bouwde zijn winerie, Bodega Piedra Negra, in het hart van 200 hectare ongerept land wat later Los Chacayes zou worden. Lurton ging ook hier zeer milieuvriendelijk werken. Hij maakt hier voortreffelijke wijnen die wereldwijd worden geroemd. In Los Chacayes bestaat het terroir uit alluviale grindgrond van gepolijste rivierstenen, zoals graniet en vulkanisch gesteente. Het is een droog, woestijnachtig gebied, zo’n 900 meter boven zeeniveau en met een uitgekiend klimaat. Gedurende het hele jaar schijnt de zon overdag met intense kracht en zijn de dagen warm. Maar door de hoogte en de nabijgelegen bergen zijn de nachten echter koel.

Het terroir, het wijnmaken en het vernuft van Francois Lurton leveren prachtige malbecs op.

Piede Negra Alta collection Malbec: en jonge harmonieuze wijn met fruit en zachte tannines. Een deel van de jonge wijn rijpt op gebruikt Frans eiken. James Suckling geeft jaarlijks 90 punten of meer.

Pieda Negra Malbec Reserve: Een wijn met structuur en rode bessen, kruiden, zwarte peper en chocolade- en koffietonen door de houtrijping.

Pieda Negra Gran Malbec: rood fruit gevolgd met koffie en vanille. Stevig doch fruitig met iets bloemigs, zachte tannines en een heerlijke bite in de afdronk.

Pieda Negra Chacayes SV 08: Dit is top van Pieda Negra én Francois Lurton. Een wijn in de categrorie Fasten your seatbelts. De druiven komen van een single vineyard met extreem lage opbrengsten. De wijn heeft een hoge intensiteit. Complexe, vlezig met fluwelen tannines, rood fruit, iets bloemigs en koffie.

Deze 4 wijnen doen het perfect bij gebraden of gegrild vlees.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl