Barolo | Parusso

Piemonte is een van de mooiste wijngebieden in de wereld, zo is de mening van wijnexperts en wijnjournalisten. ‘Aan de voet van de bergen,’ dat is de Nederlandse vertaling van de Piemonte. Italië laat zich geografisch kenschetsen als een kaplaars. In het noorden, in de kap van de laars, ligt Piemonte. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot mortadella en karakteristieke wijnen zoals de Barolo en Langhe rosso. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden.

Piemonte is ook – of juist – beroemd om zijn wijnen. Sinds 2014 staat het wijngaardlandschap Piemonte op Unesco Werelderfgoederen en dat zegt genoeg. En wat betreft de wijn: In de jaarlijkse top 100 van wineries van Wines & Spirits staan steevast een paar wijnbedrijven uit de Piemonte.

Parusso

Parusso vind je tussen Castiglione Falletto en Monforte d’Alba in het hart van het Barolo gebied. In 1971 verscheen de eerste Parusso, in 2021 bestonden ze 50 jaar. De ontvangstruimte en winery zijn hypermodern.  Marco Parusso heeft als de nebbiolo te temmen in de kelders, zodat de wijnen zich snel in al hun moois laten zien. De wijnen kunnen jarenlang bewaard worden, maar zelfs als ze jong geopend worden is de potentie al in volwassen vorm aanwezig. Parusso is een familie van boeren. In 1971 begonnen ze met hun eerste Barolo, Parusso als bedrijf bestaat sinds 1990. Door hun boerenachtergrond kent de familie hun wijngaarden als hun broekzak en ieder perceel krijgt de specifieke zorg die het verdient.

Parusso heeft wijngaarden in Bussia, Mariondino, en Le Coste-Mosconi. Door natuurlijke gistcellen te gebruiken komt elk terroir tot uitdrukking in zijn wijnen. Marco Parusso kent zijn wijngaarden en weet precies hoe hij deze karakteristieke bodem tot expressie kan brengen in zijn wijnen.

De wijnen

Parusso is gespecialiseerd in rode wijnen maar maakt ook een knappe knisperfrisse Langhe Bianco van sauvignon blanc. Bij de Langhe Nebbiolo kun je al zien hoeveel tannines de nebbiolo heeft. Dit is een echte eetwijn. Sinds 2016 maakt Parusso een DOC Alba van grotendeels nebbiolo met 15% barbera opgevoed op gebruikt hout. De basis Barolo is een blend van meerdere percelen en zeer toegankelijk. Je merkt hier zowel het fruit als de kracht van de nebbiolo, terwijl de Barolo toch prettis wegdrinkt. De Bussia Barolo is een stevige tannineuze wijn. Voor de Bussia Riserva maak je een diepe buiging. Het zijn winen om sochtends open te zetten e een paar uur van te voren te declaren. Deze wijnen horen bij een stevige dis, het zijn geen borrelwijnen. Parusso maakt ook een mooie knisperfrisse Metodo Classico van nebbiolo. Dit is een selectie.

Anfors importeert de wijnen van Parusso in NL.

 

ChvZ

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl