Barolo | Viberti

Buon Padre is nog steeds een culinaire hotspot in Barolo. Het restaurant bestaat al ruim een eeuw en ligt ten grondslag aan het wijnhuis Viberti. Het wijnhuis Viberti Giovanni begint wanneer Cavalier Antonio Viberti de herberg Buon Padre koopt. In 1923 begon Antonio in de kelder van Buon Padre wijn begon te produceren voor de gasten van zijn restaurant. Anno 2024 geeft het huis nog proeverijen in de kelder en kun je er de oude vinificatiekelder bezoeken. Die wordt niet meer gebruikt, er zit nu verderop een nieuwe kelder. Begin van de twintigste eeuw waren dolcetto, barbera en nebbiolo  de druiven die door Cavaliere werden gevinifieerd en de verkoop van de wijnen in restaurant Buon Padre.

In 1967 begint de tweede zoon Giovanni met zijn vrouw Maria, te werken in het kleine familie wijnbedrijf. Maria wordt en is ontzettend belangrijk voor de wijnkelder en voor het restaurant. Ze is nog steeds dagelijks in het restaurant en maakt nog gerechtjes, al gaan de botten kraken. Iedereen kent haar en ze weet ook veel over de wijnen. In de jaren ’70 begint Viberti te werken met cementen tanks gevolgd door micro-vinificaties van de individuele wijngaarden in temperatuur gecontroleerde stalen tanks. Dit is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het wijnbedrijf.

Export naar Europese landen volgt niet lang erna en inmiddels ligt de wereld aan hun voeten. China is bijvoorbeeld een grote markt, net zoals de V.S. De derde generatie met Claudio, de jongste zoon, is nu rechtstreeks betrokken is bij de wijnproductie en het beheer. Er is een productie van 120.000 flessen per jaar en adewuaat personeel met o.a. een marketingafdeling. Ook barbera wordt nu zelf verbouwd voor de La Gemella. De Barolo Buon Padre blijft de icoonwijn: sinds 2012 wordt nebbiolo toegevoegd uit de Perno di Serralunga d’Alba wijngaard en uit de Albarella cru, in het hart van de gemeente Barolo. Barolo Buon Padre blijft sindsdien groeien dankzij de bijdrage van acht verschillende Barolo crus, professioneel en deskundig verbouwd met respect voor de biodiversiteit.

Zowel het restaurant moet je bezocht hebben, als de Buon Padre Barolo geproefd. Inmiddels heeft de fmilie Viberti een nieuw restaurant in Barolo: Locanda la Gemella. De wijnkaart is hier uitgebreider en het restaurant is moderner. Het restaurant Buon Padre blijft toch een waanzinnig interessante en leuke zaak. De barolo’s van Viberti zijn karakteristiek en aards, stevige jongens. Vinberti maakt ook een prachtige chardonnay en timorassso. Viberti laat het hout niet toasten.

 

ChvZ

 

Fot @Viberti


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl