Beaujolais | Domaine Perrachon

Uit de Beaujolais komen mooie, doordrinkbare en betaalbare pareltjes vandaan. Jammer dat de streek in Nederland wat op de achtergrond is geraakt, maar misschien komt daar weer verandering in. Vandaag bespreken we de Cru’s van Domaine Perrachon van de Monnik Dranken, Cru’s die we zeer aanbevelen.

Beaujolais

Het belangrijkste kenmerk van de Beaujolais als wijnstreek is de bodem van graniet. Daarnaast is vooral de Beaujolais Nouveau bekend. Vroeger waren er zelfs heuse races om in november met de eerste Beaujolais Nouveau in Nederland aan te komen. Willem Duys – wie kent hem nog – was daar bekend om. Met die Nouveau is de macération- carbonique bekend geworden met de zgn. intercellulaire gisting. Goed voor jonge wijnen.

Maar niet voor de 10 Cru’s. Die wijnen worden gewoon ouderwets gemaakt. Deze tien cru’s liggen in het noorden van de Beaujolais. Door de aardse en fruitige gamay en de boersige diepgang van de Cru’s, zijn de Beaujolais Cru‘s volgens sommigen bij uitstek wijnen voor in het najaar. Hoewel ze in het voorjaar ook niet te versmaden zijn. Gamay smaakt overigens gekoeld het beste, dus even de fles in de ijskast.

Duurzaam!

Het domaine Laurent Perrachon werd opgericht in 1877, maar de familie Perrachon vestigde zich al in 1601 in Juliénas. Nu staat de 7e generatie wijnmakers aan het roer van dit familiedomein, waar traditie en kennis van de voorouders in ere wordt gehouden met als belangrijkste doel: de essentie van het terroir tot uiting brengen in de wijnen.

Laurent en zijn zonen maken prachtige wijnen van oude wijnstokken die gemiddeld tussen de 45 en 60 jaar oud zijn. De wijngaarden worden op een duurzame wijze bewerkt, het gras mag blijven staan tussen de wijnstokken en de bodem wordt machinaal in plaats van chemisch behandeld. De huidige generatie kent ieder ‘climat’ op zijn duimpje, zodat zij iedere wijngaard met zijn eigen karakteristieken zo kunnen bewerken dat ze de mooiste wijnen oplevert. De gemiddelde opbrengst per hectare is 45 hl voor de standaard cru’s die het domaine produceert, maar is veel lager voor de wijnen uit specifieke ‘climats’.

Het proces van wijn maken toont veel gelijkenissen met het maken van een klassieke Bourgogne. Tussen de 25 en 100% van de druiven worden ontsteelt afhankelijk van het gewenste resultaat, behalve voor de Beaujolais AOC wijnen. Het domaine maakt gebruik van druifeigen gistcellen. De vergisting van het druivensap is een lang proces om zo een breed pallet van smaken, complexiteit en structuur te verkrijgen in de wijnen. Opvoeding van de wijnen gebeurt in de uit 1701 stammende gewelfde kelders van het domaine.

Proeven

Nu is het beeld dat Beaujolais ‘dunne’ wijnen kan produceren, maar dat is bij Perrachon absoluut niet het geval. De Cru’s zijn kenmerkende wijnen voor wat ze vertegenwoordigen. Voorbeeld:De Fleurie Vieilles Vignes is zijdezacht, fruitig en lichtbloemig en de Morgon Corcelette stevig en imponerend met zwart fruit.

De portfolio van de familie Perrachon is groot en veel is in Nederland beschikbaar:

Perrachon Fleurie – Vieilles Vignes :  Deze Fleurie komt van twee wijngaarden, waarbij 25% is aangeplant op een steile helling op het zuid-oosten. Sappig, dik en fruitig met zijdezachte tannines.
€ 13,95
Perrachon Juliénas – Roche Bleue: Een kauwbare wijn met body, rood en zwart fruit en een fijne elegantie.  € 11,99
Perrachon Morgon – Corcelette: Van een terroir van kiezels, schist en graniet. Stevige wijn met dikke zijdezachte tannines, melktonen (hoort bij gamay) en zwart fruit.  € 13,49
Perrachon Morgon – Côte du Py: Van een ander terroir dan voornoemde collega en duidelijk lichter, sappig en fruitig. € 14,25
Perrachon Moulin-à-Vent – Terres Roses: Een van de grootste en oudste appellations van de Beaujolais. Deze komt van oude wijngaarden en wordt opgevoed op RVS en grote foeders. Een zeer soepele, zachte, smakelijke en doordrinkbare Cru.  € 12,99

Domaine Laurent Perrachon is een familiebedrijf met passie en dat vind je terug in de wijnen. Beaujolais is ook nog relatief dicht bij Nederland, des te meer reden om er eens heen te rijden en ter plekke te gaan proeven.

De wijnen van Perrachon zijn verkrijgbaar bij de Mitra en de betere wijnwinkel.

Prijzen en verkrijgbaarheid: info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl