Beaujolais | met Jean-Paul Brun van Les Genereux

In oktober en november zet Winebusiness.nl wijnstreek Beaujolais in het zonnetje. Iedere keer bespreken we het aanbod van wijnhandelaar of importeur. Vandaag Les Genereux. Beaujolais is een streek die in Nederland te maken heeft met mindere bekendheid en dat is jammer, er komen prachtige wijnen vandaan. Het belangrijkste kenmerk van de Beaujolais als wijnstreek is de bodem van graniet. Daarnaast is vooral de Beaujolais Nouveau bekend. Vroeger waren er zelfs heuse races om in november met de eerste Beaujolais Nouveau in Nederland aan te komen. Willem Duys – wie kent hem nog – was daar bekend om.

Met die Nouveau is de macération- carbonique bekend geworden met de zgn. intercellulaire gisting. Goed voor jonge wijnen. Maar niet voor de 10 Cru’s. Daar worden de wijnen gewoon ouderwets gemaakt. Deze tien cru’s liggen in het noorden van de Beaujolais. Door de aardse en fruitige gamay en de boersige diepgang van de Cru’s, zijn de Beaujolais Cru‘s bij uitstek wijnen voor in het najaar. Hoewel ze in het voorjaar ook niet te versmaden zijn.

Gamay smaakt overigens gekoeld het beste, dus even de fles in de ijskast.

De Beaujolais wijnen van Les Genereux Jean-Paul Brun – Terres Dorées

Jean Paul Brun is een wijnmaker van naam en faam. Hij maakt eerlijke en pure wijnen, die in Frankrijk ook met groot succes als bag-in-box worden verkocht. Helaas zijn we hier nog niet zo ver.

Jean-Paul Brun is een self-made-man die 4 hectare wijngaard van zijn vader overnam: Terres Dorées. Inmiddels is Terres Dorées, dat in het zuiden van de Beaujolais ligt, 30 hectare groot en bezit Brun nog zo’n 15 hectare in onder andere Morgon en Fleurie.

Brun gebruikt bijvoorbeeld gisten die op zijn domein ‘in de lucht hangen’ in plaats van industrieel geproduceerde gist. Ook voegt hij geen suiker aan de geperste druiven toe, zodat het alcoholgehalte aangenaam laag blijft, en krijgen de wijnen een minimale hoeveelheid sulfiet. Allemaal zaken die ertoe bijdragen dat zijn wijn zuiver, heel fruitig en vooral heel erg smakelijk is.

De volgende wijnen hebben we geproefd:

– Beaujolais Blanc Chardonnay 2018 | € 13,95: subtiel botertje, zacht, fruitig

– Le Ronsay 2018 | € 10,35: een kauwbare wijn, aards en bescheiden in alcohol. Pure Beaujolais, natuur!

– L’Ancien 2018 | € 13,90: geen cru, maar een boersige kauwbare Beaujolais.

– Morgon 2018 | € 16,95: aards, stevig, fruitig. Hallelujah wat een wijn!

– Moulin-à-Vent 2017 | € 19,50: aards, vol en rijk

Les Genereux stuurde ook nog een fles Fleurie van Roche-Guillon in. Hierbij de proefnotitie:

– Fleurie 2018 | € 12,95: sappig, fruitig, een bite, een beetje stal. Een Fleurie met body.

Beaujolais wijnen zijn rijk en verrassend met een uitstekend prijs en kwaliteitverhouding. Geef de wijnen van Beaujolais een kans!

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl