De Belaeving | Belvinage: wijn uit een Limburgse kas

Afgelopen zomer benaderde collega Cuno van ’t Hoff me om naar de feestelijke opening te komen van Wijnerij de Belaeving. Deze Wijnerij maakt wijnen die geteeld worden in een kas. Cuno, hij is adviseur bij het bedrijf, vertelde me dat de wijnen – dit was de eerste oogst – nu al goed zijn en dat de potentie nog beter is. Joep en Monique van Schaijk kochten in 2010 de kas van rozenkwekerij Rambags in Egchel. In 2015 startten zij met wijnstokken onder glas. In de kas van anderhalve hectare staan 10.000 wijnstokken van verschillende witte- en rode druivenrassen. Op deze grootte is dit niet eerder in Europa gedaan.

In 2016 werden de eerste druiven geoogst, medio 2017 kwamen de eerste Belvinage-wijnen op de markt. Het assortiment omvat cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, cabernet sauvignon excellence, merlot excellence, tempranillo excellence, riesling, riesling halfzoet, chardonnay, chardonnay excellence, Secco Rood van Tempranillo en Secco Wit van riesling. Het bedrijf heeft grote ambities. Ze willen wijn maken die qua prijs en kwaliteit vergelijkbaar is met wijnen uit Zuid-Europa.

Ik kon niet naar de proeverij komen en was een beetje sceptisch. Wijn heeft toch buitenlucht nodig. Maar in de kas zijn veel minder of geen bestrijdingsmiddelen nodig. Druiven uit de kas bevatten daarnaast minder vocht en zijn daardoor intenser van smaak. De Belaeving stuurde mij proefflessen van de drie excellence wijnen – deze hebben allen houtopvoeding gehad – toe. De merlot, tempranillo en cabernet sauvignon waren vol en geconcentreerd. De tempranillo en cabernet sauvignon hadden mooie zuren en de merlot was vol en jammy. Het alcoholpercentage van de drie is 13%, maar lijkt hoger. De consumenten met wie ik proefde – voor een onbevangen blik – dachten dat de wijnen uit Zuid-Europa kwamen. Precies wat het echtpaar Van Schaijk wil. Deze drie wijnen kosten € 16,95 en dan heb je in ieder geval uniek product in huis dat ook nog smaakt. Heel bijzonder!

De wijnen worden verkocht via de winkel bij de Wijnerij en in de webshop: Belaeving

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl