Bellingham’s Ancient Earth

Bellingham’s verhalen: Ancient Earth

niel  marioNiël Groenewald, wijnmaker van Bellingham is op rondreis door Europa om de nieuwe Bellingham Ancient Earth serie te promoten. Op een sombere woensdagmiddag ontvangt hij samen met Joke Holster van Intercaves en Vos & Partners en export manager Maarten van der Dungen het journaille in het nieuwe restaurant van Moshik Roth: &Samhoud places. Groenewald is op de London Wine Fair geweest en is gewend geraakt aan de lange Europese winter ‘we have about the same weather in South Africa.’

‘but with us it is really winter.’

Ancient Earth

Groenewald heeft een presentatie bij zich die aan duidelijkheid niets over laat. Tekstballonnetjes zijn gekoppeld aan soorten ondergrond met daarin teksten van de smaken die dat oplevert. De regio’s in Zuid Afrika die meer frisheid geven of structuur en zuren zijn apart aangegeven. Heel overzichtelijk allemaal. Dit is namelijk waar het om gaat bij Bellingham ‘we don’t have our own vineyards, but we work with growers all over the country’. Op die manier kan Bellingham als een componist zijn wijnen samenstellen van verschillende gronden ‘That’s the story of our company. We don’t work from the bottom up to iconwines, but we have four ranges and each has his own story’. Ancient Earth is dus één van deze verhalen. Juist vanwege het zoeken naar de juiste partituur van de grondsoorten van de diverse druiven, voelt het team Bellingham zich meer thuis met de term Ancient Earth dan met de vorige naam Fusion. Wat blijft zijn wijnen die naast de belangrijkste druivensoort nog één extra ras hebben om een andere smaakcomponent toe te voegen. Groenewald ‘I don’t see myself as a winemaker, but as a guider of the fermentation process. The quality is in the soils’. Niet veel wijnmakersa zullen dit zo snel van zichzelf zeggen, maar het komt overtuigend over. Bellingham heeft gewoon vier verhalen en vier types wijn.

 

Vier verhalen

Het verhaal begint met de ‘Bellingham Blends’, zoals bijvoorbeeld chenin blanc & viognier en shiraz & cabernet sauvignon en pinotage rosé. Het zijn soepele en plezierige wijnen, toegankelijk voor een breed publiek, maar ook voor de meer verwende wijndrinkers. De consumentenprijs is 6 Euro.

bellingham 004Daarnaast zijn er dus nu de markante ‘Ancient Earth-wines’, waarbij één druivenras met de grondsoort de hoofdrol speelt, aangevuld met een klein percentage van een andere druif. Prijs tussen de 9,50 en 10,75 Euro.

Vervolgens maken de ‘Bellingham Legends’ hun entree, joyeus gestructureerde wijnen. Deze serie is gemaakt ter illustratie van de legende van Sint Joris en de draak omdat de Drakensteijn bergen rondom Franschhoek en dus Bellingham liggen. Om te beginnen de Dragon’s Lair – ‘Grot van de Draak’; een combinatie van shiraz, mourvèdre en viognier -, gevolgd door St. Georges – ‘St. Joris de drakendoder’van merlot, pinotage en cabernet franc , en tot slot de Fair Maiden,  een assemblage van maar liefst zes witte druivenrassen. De prijs is hier 12 en 14 Euro.

The Bernard Series krijgt van Niël de meest speciale behandeling ‘a special place in the cellar is for the Bernard Series. We spot the vineyards for ripeness with infrared light. Everything we do with these wines is special.’ Old Vine Chenin Blanc,  Small Barrel SMV – shiraz en mourvèdre met 3% viognier -, Hand Picked Viognier en Bush Vine Pinotage komen alle van de beste gebieden en wards en krijgen een speciale behandeling. Groenewald: ‘we use basketpresses and the climate control happens per barrel!’ De wijnen zijn hoog geconcentreerde smaakexplosies. Premiumwijnen die de concurrentie met hun Europese collega’s zo aankunnen. De labels  hebben een bijbehorende uitstraling. Let vooral op het uitgeschreven jaartal. Het is niet voor niks, maar je krijgt waar voor je geld: prijs tussen de 15 en 27,50 Euro voor resp. wit en rood..

 

Bernard Podlashuk en de geschiedenis

De wijnen van de Bernard Series zijn genoemd naar Bernard Podlashuk, een eerdere wijnmaker van Bellingham. Het huis heeft een lange geschiedenis.

In het berglandschap van Groot Drakenstein in de Franschhoek Vallei staan de historische panden van de Bellingham Winery. De Bellingham Winery ligt aan de rechterkant van Sir Rupert, een samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse Sir Anton Rupert en Baron Edmund de Rothschild. Dit gebied is historisch, net zoals de gebouwen van Bellingham. ‘These buildings are historical and the South African government owns and protects them, we lease them for repeating periods of 99 years’, vertelde Niël ons destijds. De gebouwen én de eerste duizend wijnstokken werden hier in 1693 neergezet, een eeuw na de eerste pogingen van VOC-gouverneur Jan van Riebeeck. Dit gebeurde door Hollander Gerrit Janse van Vuuren, samen met zijn Franse vrouw, een Hugenote. Tal van Hugenoten ontvluchtten eind 17e eeuw het katholieke Frankrijk, hun leven was daar vanwege hun religie niet meer zeker. Ze verspreidden zich over Europa en een aantal van hen ging naar Zuid Afrika. In de buurt van Franschhoek – nomen est omen – vonden zij het terroir wat zij herkenden van de wijngebieden in Frankrijk. ‘In those times it was called Bellinchamp’. Nu is Bellingham uitgegroeid tot één van Zuid-Afrika’s meest toonaangevende wijnbedrijven. In 1943 werd Bellingham eigendom van Bernard Podlashuk. Podlashuk is zó bepalend geweest voor de winery dat zijn statuur schier onaantastbaar is binnen de Bellingham gelederen. Zodanig dat de nieuwste icoonwijnen, de Bernard Series, naar hem genoemd zijn. Podlashuk maakte in 1949 de eerste Zuid-Afrikaanse rosé en voor zijn bijdrage aan de Kaapse wijnbouw werd Podlashuk de eerste Chevallier du Tastevin van Zuid-Afrika. 

 

&Samhoud Places

bellingham 009Deze dag proeft het journaille eerst de Ancient Earth wijnen, waarbij het verhaal nu vooral gaat om de grond waar de druiven vandaan komen: graniet voor sauvignon blanc, graniet en leisteen voor chardonnay, zandsteen voor shiraz, lei- en zandsteen voor pinotage en cabernet sauvignon. Stuk voor stuk hoge kwaliteitswijnen, waarbij de zilt-frutige pinotage en mineralige chardonnay opvallen. De anderen doen daar overigens niet voor onder. Daarna lunchen we met de wijnen van de Bernard series. Moshik Roth serveert daarbij kunstig opgemaakte gerechtjes met daarbij een kaartje waarop alle ingrediënten staan. De gerechtjes zijn plaatjes met o.a. garnaal, eigeel en lam. De sommelier Jean-Luc Etienne biedt tussendoor nog een kijkje in het arbeidsleven van een horecamedewerker ‘ik begin om 10 uur ’s-ochtends en vertrek ’s-avonds om kwart over elf. Om zeven uur ’s-ochtends sta ik op en ga daarna met de trein naar Amsterdam. Ik woon in Den Haag. Je moet toprestaurants zien als voetbalclubs.Ajax vergt meer training dan ADO Den Haag en dit is Ajax.’ Als het we dan toch over voetbal hebben, kunnen we de wijnen van de Bernard Series zonder meer in de Champions League plaatsen.

De zwoele Old Vine Chenin Blanc is een complexe gastronomische uitblinker, de whole bunch rousanne is zacht kruidig, crèmig en licht vettig en met een charmante toets van honing. De bush vine pinotage is intens fruitig met rijp zwart fruit en een verdieping met truffel. En absoluut géén olie en rubber. Alle zeven types – in Nederland zijn er vijf beschikbaar – van de Bernard Series zijn premium, het is een kwestie van smaak en het moment welke je prefereert.

Het was en memorabele middag. Waar Bellingham overtuigt met zijn naamsverandering naar Ancient Earth, blijft de nieuwe naam &Samhoud places onwennig. Nederlands – spreek uit Sam Hout – en Engels in één zin, tja. De wijnspijs combinatie was wél voortreffelijk en Niël Groenewald is een geweldig spreker. Bellingham blijft gewoon boeien.

 

Charlotte van Zummeren

Foto: Niël Groenewald en assistent wijnmaker Mario Damon, Moshik Roth


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl