Belondrade

Belondrade y Lurton

BelontradeAlle verschillende plots worden apart gevinifieerd’. De jonge Jean Belondrade is in het land en bezoekt samen met Jean Arnaud’s wijnadviseur Jarrod Englefield in Amsterdam restaurant Izakaya om met enkele sommeliers en journalisten een aantal jaren van hun wijnen door te proeven. En die wijnen, want daar gaat het om, zijn best een bijzonderheid. Karin van Riel van importeur Jean Arnaud vertelde eerder dat Jean Arnaud een kleine allocatie heeft en dat de wijnen zéér gewenst zijn. Ze zijn letterlijk niet aan te slepen.

 

Izakaya manager Robin Smedicus licht toe dat het restaurant ieder jaar een paar honderd honderd flessen afneemt en er eigenlijk veel meer wil. Blijkbaar wordt zowel de allocatie van Jean Arnaud groter, als de hoeveelheid flessen die Izakaya krijgt toebedeeld.

Waar hebben we het over?

De ouders van Jean, Didier Belondrade en Brigitte Lurton, zijn in 1994 begonnen met wijnmaken in Nava del Rey  in D.O. Rueda. In dit oude stadje vind je een labyrint van verlaten kelders net zoals op zoveel andere plekken in deze streek. De kelders zijn zo groot dat er vroeger veel wijn gemaakt moet zijn. De stijl van destijds was rancio, een meer belegen stijl, zo vertelt Jean Belontrade. Pa en ma Belondrade en Lurton kozen voor op moderne leest wijnmaken. De wijn van 100% Verdejo fermenteert op eikenhouten vaten, waarvan 25 % nieuw, met een spontane ‘druifeigen’ gisting en daarna rijping op roestvrijstalen vaten en een lichte filtering.

Het verschil met andere producenten ligt volgens Belontrade voornamelijk aan de ligging van de wijngaarden op 700 meter, wat hogere zuren geeft en het intensieve proces van blending van alle plots. De gemiddeld 80.00 flessen die ze per jaar maken, vliegen werkelijk de deur uit. Zo hard, dat de familie zelf maar 300 flessen in de bibliotheek heeft.

A star is born

Het gezelschap sommeliers in Izakaya kwam al lyrisch over de wijn binnen en raakt al proevende in hosannah stemming. De Apolonia 2013 is bewust gebotteld onder D.O. Castilla y Léon omdat ze geen tweede wijn wilden. ‘De beste oogst gaat naar Belondrade en de overige naar Apolonia’, aldus Jean. De consumentenprijs verschilt dan ook: € 13,50 voor de Apolonia en € 32,95 voor de Belondrade.

De Apolonia 2013 is een fris, fruitige typische Rueda wijn. Maar dan begint het feest. De Belondrade y Lurton 2012 heeft een sappige mineraliteit waarna 2011 meer belegen is. 2010 heeft het beste van beiden – ook in Jean’s Belondrade’s visie een topjaar – heeft malo gehad en bezit een lengte en verdieping om U tegen te zeggen. In 2009 is de toast meer present. Dus het is echt een wijn om op het jaar te letten. 2008 was niet aanwezig, maar is volgens Belondrade rijk en weelderig, een prachtjaar.

Belondrade y Lurton heeft snel een cultstatus verkregen. Duurzame wijnbouw en productie dragen bij aan een wijn waarvan iedere stap in het productieproces met zorg en aandacht gepaard gaat. Deze witte wijn is geïnspireerd door Pessac-Leognan wijnen en wordt elk jaar opnieuw weer hoog gewaardeerd. Proefondervinderlijk kunnen we dat alleen maar beamen.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl