Champagne Mandois

Champagne Mandois uit Pierry

door Michael Edwards

MandoisOp nog geen 10 minuten rijden van champagne-hoofdstad Epernay ligt Pierry. Hier is de familie Mandois al sinds 1735 geworteld in de Coteaux d’Epernay. Negen generaties eerder plantte Jean Mandois hier de eerste wijnstokken en inmiddels heeft de familie drie kilometer kelders onder de grond met champagnes en reservewijnen. Het stadje Pierry in de Cubry vallei heeft de Premier Cru status. Het is een gebied tussen de Côte des Blancs en de Vallée de la Marne.

 
Chardonnay doet het heel goed hier. Een blend met de lokale pinot meunier leidt tot rijke en volle champagnes. Steviger en weelderig dan dekristalachtige champagnes uit de Côte des Blancs en met meer finesse dan de meunier collega’s uit de Marne.
 
Het huidige hoofd van de familie Mandois, Claude, is een belangrijke vigneron met 40 hectares eigen wijngaarden in de Cubry. Hij is ook de trotse bezitter van twee plots in de Côte Chouilly en Vertus en een Clos – een ommuurde wijngaard – achter de kerk in Pierry, drie mooie cru’s met opvallende mineraliteit .Doordat Mandois veel meer wijngaarden bezit dan de gemiddelde kleine champagneboer kan het huis veel effectiever blenden tussen verschillende jaren en plots met als resultaat jaarlijkse consistentie en complexe champagnes. Slechts dertig procent wordt gekocht van boeren die al lange tijd een vast contract met Mandois hebben en die Claude (1961) al kent sinds zijn kindertijd.
Claude Mandois beweegt zich soepel in de wereld van zowel boeren als handelaren in Frankrijk en hij exporteert naar diverse landen. Claude Mandois staat met beide benen in de geschiedenis van de Champagne en met het hoofd in de moderne tijd.

Proefnotities

Brut Origine: Een blend van chardonnay, pinot noir en pinot meunier, maar – ongebruikelijk voor een instap champagne – met een iets hoger percentage chardonnay (40%). Een blend van drie opeenvolgende jaren, consistent en licht verteerbaar. Met een dosage van 9 gram is de Brut Origine een typische non-vintage met tonen van citrus, appels, peren en toast.
€ 29,95. De Demi-Sec is in dezelfde stijl gemaakt met een hogere dosage € 29,95.
 
Brut Zero: een gastronomische champagne zonder dosage, heeft vijf jaar sur lie gerijpt voor meer complexiteit. Verrukkelijk samenspel tussen bloemen en grapefruit aangevuld met hints van abrikozen en perzik. Perfect bij schelp- en schaaldieren. € 35,00.
 
Brut Grande Réserve Rosé : Een saignée champagne van het eerste aflopende sap van de druiven. Een zalmkleurige blend van voornamelijk 60% pinot noir, aangevuld met 30 % chardonnay en 10% pinot meunier voor de frisheid en kleurbalans. Véél rood fruit en finesse. Goed bij charcuterie en gegrild vlees. € 31,95.
 
Blanc de Blancs Brut 1er Cru 2008: Een 100% chardonnay champagne van de prestigieuze terroirs in Chouilly, Vertus en Pierry. De wijn heeft vier jaar gerijpt en heeft een grootouderingspotentieel. Lastig om te laten liggen, want de wijn heeft een fijne mousse, citrus- en tropisch fruit, mineralig, crèmig met toasttonen. Als aperitief of bij heel veel andere gerechten. € 34,00.
 
Cuvée Victor 2005: Het droomjaar volgens Claude Mandois. Met 7 jaar rijping in de kelders komen de honing, noten, toast en de concentratie in het palatum naar voren. Een champagne voor in een wijnglas, een delicatesse bij kaviaar en coquilles maar ook gewoon zo een zaligheid. € 41,50.
 

Michael Edwards (bewerkt en aangevuld door ChvZ)


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl