Wein.Gut.Heid schrijft zelf haar naam mét of zonder puntjes: Wein.Gut.Heid of Weingut Heid. Heid maakt wijn in Württemberg, een wijngebied in het zuidwesten van Duitsland. Overigens niet de bekendste Duitse wijnstreek.
Biologisch
De filosofie van Weingut Heid is simpel: op biologische wijze een beperkte hoeveelheid, kwalitatief zeer hoogstaande wijnen produceren. ‘De zorg voor de vruchtbaarheid van de bodem, een uitgebalanceerd ecosysteem en het beschermen van de planten op een milieuvriendelijke wijze, zien wij als een verplichting aan de natuur’, zo verwoorden ze het zelf.
Weingut Heid is dan ook biologisch gecertificeerd.
Heid is vele malen bekroond, o.a. door Eichelmann en Falstaff en dat zijn niet de eerste de besten.
Württemberg
Württemberg is het op drie na grootste wijngebied van Duitsland, het ligt bij Stuttgart en Heilbronn. Niet zo bekend als de Moezel en de Pfalz, maar er komen mooie wijnen vandaan. Het wijngebied heeft zachte jaartemperaturen, door het nabijgelegen Zwarte Woud en Schwäbische Alb, het beschutte dal van de Neckar. Schwäbisch is ook het lokale dialect wat eigenaar Markus Heid graag bezigt. Markus is al de 10e generatie van de familie Heid, zoon Jonas is ook al actief in het bedrijf. De geschiedenis van Weingut Heid voert terug tot 1699, toen Jakob Melchisedec Heid zich in Fellbach, vlakbij Stuttgart vestigde. Naast wijnbouw hielden vroegere generaties Heid zich ook bezig met fruitteelt. Maar dat was vroeger.
Sinds 2013 is Weingut Heid lid van het VDP, het hooggeprezen Verband Deutscher Pradikats- und Qualitatsweingüter. Met VDP op het label, heeft een wijngoed een enorme pré. Daar is veel hard werken aan vooraf gegaan. Markus nam in 1996 het bedrijf over van zijn ouders en heeft zich steeds meer toegelegd op de productie van kwaliteitswijnen. De diversiteit van de verbouwde druivenrassen werd vergroot. Voor Württemberg niet ongewoon, driekwart van de aanplant is rood met onder andere lemberger (ook wel bekend als blaufränkisch), trollinger – de lokale favoriete druif – , pinot noir, merlot en syrah. Bij wit domineert riesling maar er staat ook bijvoorbeeld sauvignon blanc, johanniter en sylvaner in de wijngaarden.
Wein.Gut.Heid in Nederland
De labels van Wein.Gut.heid zijn te herkennen aan de aan de schreefloze letters in kapitaal én de handtekening van Markus Heid. In Nederland staan er vier op de planken bij de betere wijnwinkel. De pinot noir is met kurk, de overige wijnen met schroefdop.
Wein.Gut.Heid Riesling & Sauvignon Blanc: Het beste van twee werelden. Stuivend door de sauvignon en de riesling heeft door de kalkrijke bodems wijn veel mineraliteit. Heerlijk als aperitief of bij vis en wit vlees.
Wein.Gut.Heid Riesling Trocken Gutswein: De druiven voor deze riesling komen van bodems met mergel en leem. De wijn heeft een prachtige balans tussen zuren en een heel licht aangenaam zoetje. Verrassend lekker bij Aziatisch eten.
Wein.Gut.Heid Fellbacher Goldberg Pinot Noir Trocken: Feldbacher Goldberg heeft mergel in het terroir en dat geeft de pinot noir mineraliteit en kracht. Veel rood fruit, maar ook complex en elegant. Een lichte en fruitige pinot noir om bij weg te dromen.
Wein.Gut.Heid Trollinger Lemberger Trocken QBA: Trollinger en lemberger zijn easy-going fruitige rode druiven waarbij vooral de lemberger (of blaufränkisch) veel structuur heeft. In Württemberg zelf zijn ze gek op rode wijnen van deze druiven, die combineren ze graag met charcuterie uit de streek. Een elegante en fruitige wijn met fijne zuren, deze wijn smaakt gekoeld het beste.
Wein.Gut.Hed gebruikt de historische kelder uit de 17e eeuw nog met mooie gewelven. Daar staan de houten vaten om te rijpen. Heid gebruikt alleen oude vaten, uit het oogpunt van duurzaamheid en omdat Heid geen overheersend hout wil in de wijn. Het wijnbedrijf heeft daarnaast een prachtige moderne proefzaal, die is ook een bezoek waard.
ChvZ
Info over de verkrijgbaarheid? Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl
Foto: @Heid, Markus in de wijngaard