Bordeaux | Château Haut-Mouleyre

Het is niet eens zo lang geleden dat Bordeaux zo’n beetje de enige wijnstreek was die de meeste mensen kenden. Bordeaux, Bourgogne, Champagne en Rioja, dat waren de wijnstreken die de mensen kenden. Sinds een jaar of twintig, dertig is er een ware tsunami aan wijnstreken het schap ingekomen. De gemiddelde wijnliefhebber staat een beetje daas voor deze overvolle supermarktschappen en velen – ik verzin dit niet – durven niet eens bij een gespecialiseerde wijnwinkel naar binnen te gaan uit vrees om onwetend over te komen.

En dat is niet raar. Het wijnaanbod is namelijk gigantisch: er zijn 50 wijn producerende landen, 2.000 geografische herkomstgebieden en 5.000 verschillende duivensoorten. En dat blinkt de consument allemaal toe vanuit de schappen. Deze tsunami aan wijnaanbod heeft de Bordeauxstreek naar achteren gedrongen, terwijl deze streek zoveel te bieden heeft.

Bordeaux is nog steeds een van de grootste wijnstreken van Frankrijk met ruim 100.000 aangeplante hectares wijngaarden. De streek kent zelfs 64 appellations en een kleine zestig Grand Cru’s. Voor rode wijn zit je er het beste want 90% is rood.

En van deze rode wijn wil ik er een paar aanbevelen. Bordeaux doet het heel goed bij wild of vlees. Het vlees doet de tannines smelten als sneeuw voor de zon terwijl de backbone blijft. Bordeauxwijnen tonen dan bij uitstek hun elegantie en verfijndheid.

Château Haut-Mouleyre

Château Haut-Mouleyre is gelegen in Escoussan in de buurt Cadillac. De wijngaarden liggen op het zuidwesten en krijgen veel zon.  De streek van Haut-Mouleyre is bekend vanwege de Sauve -Majeure abdij en het kasteel van de Hertog van Epernon. De wijnen van Haut-Mouleyre zijn gebotteld onder AOC Bordeaux. De wijnen van Haut-Mouleyre hebben een verrassend goede prijskwaliteitverhouding – tussen de 8 en de 12 Euro – en zijn zeer sappig en toegankelijk, opvallend voor de niet altijd zo toegankelijke AOC Bordeaux.

De wijnen

Haut-Mouleyre Crémant Brut: Ook in Bordeaux maken ze Crémants, al is dat niet zo bekend. Sauvignon en semillon maken deel uit van de blend. Sprankelend zacht en doordrinkbaar.

Haut-Mouleyre  semillon, sauvignon blanc: Een sappige witte Bordeaux met tonen van appel en peer en een vleugje lychee.

Haut-Mouleyre  cabernet sauvignon Rosé: De lichte kleur zet je op het verkeerde been. Deze rosé van cabernet sauvignon is rijk, vol en fruitig.

Haut-Mouleyre Rouge 2020: Deze rode wijn met merlot en cabernet sauvignon in de hoofdrol heeft niet of nauwelijks houtopvoeding gehad en is zeer toegankelijk met veel zwart en rood fruit. De versie met hout – elevé sur futs de chène – heeft een stevige backbone en veel structuur. Daar moet je iets bij eten.

 

De wijnen zijn o.a. hier verkrijgbaar: Vanouds de Zwaan

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl