Bordeaux en de Douro | Prats & Symington

De Douro is een van de mooiste wijnstreken ter wereld en Bordeaux is een van de beroemdste en de bekendste. En die twee ontmoeten elkaar in Prats & Symingon. Bruno Prats is vandaag op uitnodiging van importeur Verbunt Verlinden met kleinzoon Baptiste in Central Park in Voorburg om een workshop te geven over de wijnen van P & S en dan gaat hij uiteraard ook even in op de geschiedenis.

Bruno komt van een oud Bordelais geslacht. Grootvader Fernand kocht Cos d’Estournel in 1917 en in 1950 volgde Chateau Margaux, deze werd vervolgens in 1977 aan een Griekse zakenman verkocht. Bruno kocht met 2 neven van zijn grootvader Cos d’Estournel en legde zich toe op het wijnmaken. Ook ging hij de wereld verder verkennen op wijnmaakgebied, dit leidde tot diverse wineries in de paraplu-onderneming Domaines Prats.
In 1998 kreeg hij ‘an offer we couldn’t refuse’ voor Cos d’Estournel en de verkoop was een feit.

In 1999 startte hij met de Symington P & S, ze kochten Quinta de Roriz en Quinta da Perdiz. De scope is droge rode wijn wijn. De appellation is Douro DOC.

Het idee was om de balans en finesse van Bordeaux naar de Douro te brengen. Droge rode wijn van touriga national en touriga franca en nog een klein aandeel van andere Douro rassen. Géén Bordeaux barrels –  want Prats houdt niet van teveel hout zeker niet bij de twee touriga’s – maar 400 liter foeders. ‘To frame the wine, not to dominate it.

2000 was het eerste jaar, 2001 was al een stuk beter, terwijl 2002 regenachtig was. Toen hebben ze niet de hoofdwijn Chryseia gemaakt, maar de tweede wijn Post Scriptum. Later kwam daar nog de Prazo de Roriz bij. In vintage jaren maken ze nog een Quinta de Roriz Vintage Port, je bent in de Douro tenslotte.

De Douro heeft ook zijn beperkingen. Op de karakteristieke terrassen kunnen maar twee rijen stokken staan. De opbrengsten zijn laag, de kosten hoog. Wijnen uit de Douro zijn daarom duurder.

Vandaag schenkt kleinzoon Baptiste de volgende wijnen in. De Horecaprijzen staan erachter.

  • Prazo de Roriz 2016: super fruitig, een wijn met body en afdronk. € 8,95
  • Post Scriptum 2016: droger en tannineuzer dan zijn voorganger. Chique, een eetwijn
  • Post Scriptum 2017: jonger met meer fruit € 14,95
  • Chrysia 2016: een wijn met balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Nog jong, heeft een bak fruit, prima te drinken. € 41,95, deze komen in kisten van 6.
  • Chryseia 2015: Een regenachtig jaar. Veel tannines nog, moet een steak bij gegeten worden. Eelgantie en lengte.
  • Chryseia 2012: koude winter, ‘late budding’, kleine opbrengsten. Achte, rijpe tannines.
  • Chryseia 2004: droge zomer, veel regen vanaf augustus. Een van de eerste jaren met onmiskenbare klasse.

Prats licht toe dat in de Douro oorspronkelijk rode wijnen werden gemaakt, die bij het verschepen tegen het bederf Brandy kregen toegevoegd. Zo is Port ontstaan. De technieken die daarbij traditioneel horen – zoals met voeten treden voor de concentratie en kleine barriques – werken wel bij Port, maar niet bij droge rode wijnen. Dus Prats is het anders gaan aanpakken.

De wijnen van P & S zijn heuse toppers in oplopende graad van complexiteit. Een prachtige aanvulling op het wereldwijde portfolio, ook in een tijd dat de markt overspoeld wordt met wijnen.

Obrigado Bruno, são vinhos verdadeiramente bonitos!

Charlotte van Zummeren

Verbunt Verlinden is trotse importeur van Prats & Symington.

Wijnkring Prats & Symington


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl