Bordeaux Primeurs 2015

De 5 zit in de klok. Voor de grote jongens uit Bordeaux is dat een goed teken. Net zoals in 1975, 1985, 1995 en 2005 lijkt na vier jaar van wisselende jaargangen – hoewel 2009 ook als klassieker te boek staat, Bordeaux 2015 weer te gaan schitteren. Dr. Laurence Geny en Professor Denis Dubourdieu hebben er ook nog eens gedegen onderzoek naar onderzoek naar gedaan. Bij Chateau d’Yquem vertellen zij erover. Naderhand krijgt he tinternationale journalille ook nog 2015 van d’Yquem te proeven. En ook deze blijkt onberispelijk. Beiden werken aan het Institute of Vine and Wine Research of Bordeaux University Oenological Research Unit. Zij komen tot de conclusie dat 2015 tegemoet komt aan de vijf eisen voor een goed jaar: vroege én snelle flowering and fruitset, een warme, droge maand juli, droge en warme maanden augustus en september voor geode rijping en een droge oogst.

Kortom: Het fundament voor een uitmuntend 2015 werd gelegd door de perfecte omstandigheden tijdens de bloei eind mei en begin juni, het fraaie weer in de zomer en de uitstekende condities gedurende de oogst. Dit jaar 2015 kan gewoon niet meer stuk.

Volledigheidshalve dient hier wel aan toegevoegd te worden dat geen enkel jaar over het algemeen wordt afgekraakt. Nu wordt er slecht gesproken over 2012, maar in 2013 deed men dat in Bordeaux niet.

2015 lijkt dus als een groot jaar de boeken in te kunnen gaan . Op de Rive Gauche mooi gerijpte merlots en cabernet francs. In de Médoc en Haut Medoc goed ontwikkelde cabernets en merlots. Sommige gebieden hadden meer last van de regen en daar is het alcoholpercentage lager. In de warmste regio’s halen ze met gemak 15%.

2015 wordt door de wetenschappers als rijp en warm beschreven, dus niet een klassiek Bordeaux jaar. In 2015 blijken Saint-Émilion, Pomerol, Margaux en de rode Pessac-Léognan prijswinnaars.

De Union des Grands Crus de Bordeaux organiseerden dit jaar voor het eerst hun proeverijen – naast alle andere tastings op de chateaux die door de eigenaren zelf worden georganiseerd – in het nieuwe Stade de Bordeaux. Het was efficiënt en handig. Misschien niet erg sfeervol, wel adequaat. Over individuele huizen wordt in de toekomst apart verslag gedaan.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl