Bourgogne | Bouchard Père & Fils

In het najaar is het goed Bourgogne drinken. De vallende bladeren en kortere dagen doen verlangen naar hartverwarmende wijnen zoals ze die in de Bourgogne maken. Een huis met een enorme geschiedenis in de Bourgogne is Bouchard Père & Fils. Het Château de Beaune is velen bekend. Het chateau van Bouchard is in de loop der eeuwen herhaaldelijk aangepast. Als fort had het chateau op gegeven moment door godsdiensttwisten meer te duren van de eigen populatie, daardoor stonden drie torens gericht naar de eigen stad. Uiteindelijk stonden er vijf torens en vier daarvan zijn bewaard gebleven. Bouchard heeft aan de overkant nu ook een winkel waar consumenten kunnen proeven en kopen.

Ondanks de roerige tijd en slechte oogsten van afgelopen decennium, gaat het Bouchard nog steeds voor de wind. Aan het begin van dit millennium werd de cuverie geopend in Savigny les Beaune die in de plaats kwam van de vestigingen in Meursault en Beaune. Bouchard B&F is ook een negociant en werkt daarvoor met contractgrowers, dan staat er alleen Bouchard op het label. Als er Domaine op het etiket staat komen de wijnen van de eigen wijngaarden. Bouchard P&F heeft 130 ha eigen wijngaarden in de Côte d’Or en daarvan is 12 ha grand cru en 74 ha premier cru.

History

De geschiedenis van Bouchard P &F gaat terug tot 1731 en valt samen met een paar belangrijke Lodewijken in de Franse geschiedenis. In 1791 verwierf Bouchard P & F één van zijn beroemdste wijngaarden: Vigne de l’enfant Jésus in Beaune Grèves. Een wijngaard van een paar hectares maar met een bijzondere naam. Dit heeft een reden. Marguerite du Saint Sacrement, founding carmelite of the ‘Domestiques de la famille du Saint Enfant Jesus’, voorspelde de geboorte van een koningszoon in 1638. Opmerkelijk, omdat Lodewijk XIII en Anna van Oostenrijk als 23 jaar kinderloos gehuwd waren. Maar ze bleek gelijk te hebben en zo zag Lodewijk XIV het licht en kreeg de fameuze wijngaard zijn naam.  Tot op de dag van vandaag wordt overigens gedacht dat niet Lodewijk XIII maar kardinaal Mazarin, adviseur van de koning en goede vriend van de koningin, vader van het kind is.

Het onfortuinlijke einde van de nazaat van Lodewijk XIV, nr. XVI werd in de Franse revolutie onthoofd, betekende een herverdeling van het grootgrondbezit, ook onder wijngaardeniers. Bouchard B & F heeft toen de nodige wijngaarden kunnen verwerven. De champagnefamilie Henriot kocht Bouchard P & F in 1995, hierna werd gefocust op wijnen uit Côte d’Or.

Wijnen

Bouchard P&F heeft onder het chateau en in de cuverie een voorraad van 3 miljoen flessen wijn liggen. In de gangen liggen jaartallen van vloeibare geschiedenis, de oudste wijn die er ligt is uit 1847.  Om de zoveel jaar zet Bouchard nieuwe kurken in de oude flessen en dan worden wijnen ook geproefd. Deze Meursault schijnt nog prima te zijn.

Minerality, elegance and purity zijn de kernwaarden van de wijnen van Bouchard P & F. Overigens: Bouchard Ainé – tegenwoordig een overbuurman – is voortgekomen nadat een familielid van Bouchard zich op enig moment afscheidde.

De wijnen van Bouchard P & F zijn uniek en bijzonder. Goede wijn behoeft geen krans en dat gaat zonder meer op voor dit Bourgogne huis. Bouchard P & F heeft wijngaarden op hoogte en veel limestone, dat geeft zowel de rode als witte wijnen verfijning en diepgang. Het zijn daarom ook geen goedkope wijnen, ORB heeft ze niet voor niets onder gebracht in de premium branche Jacobus Boelen. Als de verfijning en diversiteit van de Bourgogne ergens geproefd en genoten kan worden, is het wel bij Bouchard Père & Fils.

Van Bouchard Père & Fils zijn in Nederladn zo’n 60 wijnen te verkrijgen in de horeca van laag tot hoog, van instap tot Le Montrachet. We nomen hier een paar wijnen:

  • Beaune du Château 1er Cru Blanc 2017: van verschillende premier cru wijngaarden. Een prachtig mineralig glas met een licht botertje.
  • Beaune du Château 1er Cru Rouge 2017; ook van verschillende premier cru wijngaarden. Zeer fruitig, mooie licht drogende taninnes. Zowel aperitief als dinerwijn.
  • Beaune Teurons 2014: een rode premier cru uit de Côte d’Or, geconcentreerd en elegant.
  • Bouchard La Vignee blanc 2018: een verfijnde instapper. Als je dit huis wilt leren kennen, moet je met deze zuivere chardonnay beginnen.
  • Bouchard La Vignee rouge 2018: een pinot noir met backbone en fruitigheid. Ook deze is een uitstekende kennismaking met dit prachtige huis.

Genieten in het najaar met Bouchard Père & Fils, dit kan overigens ook op enig ander moment van het jaar.

Charlotte van Zummeren

www.orbwijn.nl

www.jacobusboelen.nl


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl